Turistatípusok - magadra ismersz valamelyikben?
Címlap / Utazás / Turistatípusok - magadra ismersz valamelyikben?

>

Turistatípusok - magadra ismersz valamelyikben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Te milyen típusú utazó vagy? Lehet, hogy magadra ismersz, ha végigolvasod tipológiánkat? A társasutazások kalandokkal telnek, és a kalandok többségét a tipikus utastársak néha kacagtató, máskor idegesítő szokásai adják. Ne is bosszankodjunk miattuk, csak élvezzük sokféleségüket!  

Aki járt már buszos társasúton, annak egész biztosan élénk tapasztalata van a különböző típusba sorolható utasokról. A repülős társasutakon is megfigyelhetők ugyanezek a karakterek, csak talán kevesebb az együtt töltött idő, és kevesebb élményt nyújt ezen típusok megfigyelése a vidám emberszelidítők számára. A teljesség igénye nélkül kis összeállítást készítettünk, saját élményeinket összerakva.  

A fontoskodó

Mindenről jó hangosan véleményt mond, a társaságot régebbi utazások emlékeivel traktálja. Már mindenhol járt, mindent ismer, mindenhez van hozzáfűznivalója. Állandóan összehasonlítja a látottakat az elmúlt évek látnivalóival és természetesen a friss élmények maradnak alul. Tapasztalatai természetesen hajítófát sem érnek, ha valami tényleg fontos dolgot kéne tudni. A korábbi utazásainak emléke zavarja őt abban, hogy a mostanit élvezni tudja. Akkor ott minden olcsóbb és szebb volt, jobban működött, jobban megszervezték. Sportot csinál az idegenvezető lejáratásából, lépten-nyomon kiegészíti a hallottakat, mindig az övé az utolsó szó.
Kezelése: Legjobb, ha azonnal elismerjük tudását és adunk neki néhány apró feladatot, mint tapasztalat utazónak. (Mindig zárja ő a sort, és figyelje, hogy a sok tapasztalatlan lúzer megvan-e, valamint néha meg kell kérdezni a véleményét. A végén meg kell köszönni neki a sok segítséget. Ilyenkor örök hálájára számíthatunk.)




A nyüzsgő

Minden lében kanál, mindenkit lerohan, igyekszik mindenkivel összebarátkozni. Önjelölt segédként sertepertél a csoportvezető körül: összeszedi a belépődíjak árát, közös programok előtt összetereli az embereket. Felkutatja a környéket, órákon belül megbízható információkkal rendelkezik a helyi üzletekről, tudja, mit hol érdemes megvenni. Zseniálsan seftel, ő veszi meg mindenütt az utolsó darabot a leértékelésen, de ő az akinek eszébe jut, hogy valami apró ajándékkal illendő meglepni az idegenvezetőt, s aki számontartja az utasok éppen aktuális névnapját, kipuhatolja szülinapját, évfordulóját, és megszervezi a köszöntést is. Általában vidáman tud mulatni, bízzuk rá a program megszervezését, és persze mindenképp ismerjük el szervezői képességét és tudását.

A sznob

Igyekszik távol tartani magát a köznéptől, szinte az egész kirándulás tartama alatt csak videokamerájával társalog. Öltözéke kifogástalan, és a természet úgy alkotta meg, hogy soha nemkenődik el a szemfestéke, nem izzad és nem ráncosodik a cipője orra. Első perctől sejteti, hogy valahol valamilyen cégnél ő egy nagyon nagy ember, majd félrevonul. Megvetően néz az "alkalmi vételeknek" örvendező utastársakra. Rezzenéstelen arccal nézi végig a múzeumok, képtárak látnivalóit, issza az információkat. Az utolsó napon pár üveg bort és néhány helyi csecsebecsét vásárol. Hazaérkezvén vacsorára hívja ismerőseit: a vacsora alatt élménybeszámolót tart, majd borozgatás közben levetíti nekik a többórás képanyagot. Az ismerősök köre szinte állandó, hiszen új kapcsolatokat nehezen alakít ki, bár minden úton van egy "nyüzsgő" aki szeretne a kegyeibe férkőzni, de mesteri módon tudja lepattintani magáról a tolakodókat. Nem vásárol szuvenírt és kacatot, és nem vegyül. Ja ... és nem is érzi jól magát, ugyanis nem tudja, hogy kell. Nem kell foglalkozni vele, mert nem sok vizet zavar.

Az anyagias

Minden pénzét ékszerre és egyéb csecsebecsékre költi, de a múzeumi belépőkre sajnálja a pénzt. Ellenben behatóan ismerkedik a helyi kávézási szokásokkal, napjai nagyobb részét ugyanis kávéházban tölti. Míg a többiek nézelődnek, ő szép kényelmesen elterpeszkedik egy fonott székben, és jeges kávét rendel. Lecsap minden alkalmi vételre, a bazárokban üzletel, ám még a vak is látja, hogy totálisan lúzer, és kicsinyes, általában amit megszerez a silány vacak, vagy tucatáru. Legjobb, ha üzleti érzékét megdicsérjük, és békén hagyjuk. Ártalmatlan.

A bunkó

Ő az aki azt hiszi, hogy a busz (repülőgép) éppen most állt meg Last Minute-ben, ami egy szép kis város, és senkinek nem hajlandó elhinni, hogy a valós úticél Thessaloniki. Sustorgós mackóruhában érkezik, kigombolt ingben, vagy atlétatrikóban, esetleg pucér hassal akar bemenni a múzeumba, ahol végig morog, mert rászóltak, hogy öltözzön rendesen. Folyamatosan eszik, morzsázik, iszik, csöpögtet. Ha rászólnak miatta, akkor morog. Nem érti miért kell ezeket az ócska köveket/régi vackokat ennyit bámulni, ám ha már itt van, akkor megnézi. Magával hozza a hazait, a kolbászt, szalonnát, konzerv májrkémet, és óvakodik a helyi ételektől. Harsán, és a sznobot a végletekig tudja idegesíteni. Legjobb, ha meggyőzzük, hogy időzzön inkább a hotelben ...

A facér

Ha nő, akkor pasira, ha pasi, akkor nőre vadászik, mégpedig olyan módon, ahogy odahaza ezt soha nem tenné, ergo teljesen esetlenül és vadul. Ha ebből a típusból kettő van a csoportban és ellenkező neműek, akkor garantált, hogy a másikat teljesen lenézik, ám saját hasonló cselekdeteiket nem is veszik észre. Gyakran csapódnak egy családhoz, ahol gyermek van. (Ezzel azt jelzik, hogy mennyire hiányzik nekik az otthon hagyott családjuk) Szinte sosem jönnek össze egymással, de szabad prédái azoknak, akik a helyi lakosságból ennek a csoportnak a kihasználására specializálódtak. A nők szinte mindig találnak egy-két éjszakás kalandot, a férfiak egy-egy numerát.

A mama kedvence

A család fizette be az útra, és egyáltalán nem akart volna egyedül menni, de anyuka úgy látta jónak, hogy a gyermek lásson világot egy biztonságos társasúton. Ő az akinek eltűnik a csomagja, és képtelen intézkedni a saját érdekében - noha az adott nyelven doktorált éppen - akinek elveszik a sapkája, napszemüvege és egyéb holmija, amiért a mama odahaza majd biztos bosszús lesz. Általában önellátásra képtelen, és mint ilyet egy idősebb hölgy szokta a szárnyai alá venni, több-kevesebb sikerrel. Hajlamos minden nap ugyanazt enni, mert a mama odahaza azt tanácsolta neki, hogy abból az ételből nem lehet baj, s képes egy bizonyos tárgyért órákat menni, mert a mama azt kérte tőle. Ártalmatlannak tűnik, de szörnyen idegesítő, mivel ha nem valamit veszít el, akkor ő maga veszik el.

Gyakran akad még a csoportban egy vagány srác, egy libuska, egy szerelmespár, hajadonok és legényemberek, akik vagy barátaikkal együtt vágtak neki az útnak, egy finnyás... és még számos más típus is...
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5597 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x