Csecsemőtáplálás tavasszal - Húsvéti babamenü
Címlap / A nyúlon túl / Csecsemőtáplálás tavasszal - Húsvéti babamenü

Csecsemőtáplálás tavasszal - Húsvéti babamenü

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A csecsemők születésükkor megfelelő vasraktárakkal rendelkeznek, viszont ez 6 hónapos korukra kiürül. Ezután a vasat a táplálékból kapja meg a baba. A vas a baba megfelelő vérképzéséhez szükséges, mely erősíti a szervezetét, így ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben. Az anyatej vastartalma szinte 100%-os hatékonysággal hasznosul, míg a tápszerből jóval kevesebb szívódik fel. A gyártók ezért a vas szint megemelésével gondoskodnak a babák megfelelő vas-ellátottságáról. 

Kiürült tartalékok
Tél végére kiürülnek vitamin- és ásványi anyag raktáraink, gyakran vagyunk fáradtak, esetleg náthásak. Felnőttként ilyenkor rendszerint mézes teával, vitaminkészítményekkel vagy C-vitaminban gazdag mediterrán gyümölcsökkel próbáljuk felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. De mi a helyzet az 1 év alatti csecsemőkkel? A kisbabák még nem ehetnek mézet, narancsot vagy mandarint, mert ezeknek ilyen apró korban még allergizáló hatása lehet. A kora tavaszi friss, hazai gyümölcsöket (például az epret) szintén kerülni kell még.

Immunerősítés a csecsemőknél

Mit tehetünk tél végén a babák védekező-rendszerének erősítéséért?
  1. Beteg ember ne tartózkodjon a baba környezetében, kerüljük a rokonlátogatást!
  2. Szoptassunk!

Az anyatej tökéletes. Amíg a babánkat szoptatjuk, addig szervezetét védik az anyatejben levő immunanyagok. Az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így ebben az időszakban kell a legkevésbé tartanunk a különböző fertőzéses megbetegedésektől. Egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha tél végén, tavasz elején tervezzük a szoptatás befejezését, akkor ezt érdemes pár hónappal elhalasztani.
 


Ha nincs anyatej, pótoljuk!

Amennyiben az anyatejes táplálásra nincs mód, úgy 1 éves kor alatt kapjon tápszert a pici, mivel a tápszer összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez.
Bizonyos tápszerek már tartalmaznak immunerősítő anyagokat, melyek az anyatejhez hasonlóan belülről erősítik a baba immunrendszerét. A tehéntej nem babáknak való, kimondottan káros, egy éves kor alatt szigorúan tilos ezzel kínálni a csecsemőt! Az anyatej és a tápszer ásványi anyag, vitamin és (bizonyos tápszerek esetében) rost tartalma szinte teljesen hasonló. A tehéntej magas fehérje- és ásványi anyag tartalma ugyanis megterheli a baba emésztőrendszerét és veséjét.
 
Vitamindús zöldségek és gyümölcsök
Hat hónapos korban elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe – ezt nevezzük „hozzátáplálásnak”. A gyümölcsöket és a főzeléket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan növelve az adagot. Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, így megőrizhetjük értékét.

Érdemes kipróbálni a C-vitamin hozzáadásával készült gyümölcspüréket, melyek a gyümölcs pürésítésének köszönhetően eleve koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat.
  • Alma: C-vitamin tartalma (5 mg/100 g) főként a héjban található meg, ezért, érdemes ezt is belereszelni, beledarálni az ételébe.
  • Sütőtök: még mindig kapható a polcokon, érdemes lefagyasztani is későbbre. Béta-karotin (A-vitamin előanyag) tartalma kifejezetten magas, C-vitamin tartalma (25 mg/100 g) igen jelentős. Ezek együttesen erősítik a baba védekező rendszerét.
 
HarmoNet tipp:
Tények és elképesztő tévhitek a babatáplálásról! >>

Mit ehet a kisbaba a Húsvéti menüből?

Hagyományos húsvéti menü (sós főtt sonka, tojás, retek, sütemények, stb.) nem az 1 évnél fiatalabb kisbabáknak való.
  • Tojás: sárgáját 9 hónapos kortól, míg a fehérjét csak 1 éves kor után adjuk.
  • Sonka: A hagyományos húsvéti sonka a kisbabának túl sós és nehéz. Ha mégis szeretnénk a kicsit az asztal mellé ültetni, akkor érdemes neki szárnyasból készült sonkát adni. Így ő is részt vesz az ünnepi reggelin.
  • Retek, zöldségfélék: A retek magas illóolaj tartalmának köszönhetően 1 éves kor alatt nem ajánlott. Helyette kínáljuk paradicsommal, paprikával, uborkával.
  • Édességek: Az édesség eleve kerülendő, a picik szervezete nem igényli a csokoládét, édes tejdesszerteket, fölösleges őket ehhez ebben a korban hozzászoktatni. Helyette adhatunk tejpépet (tejbegrízhez hasonló különböző gyümölcsös ízekben).


Babaétrend 6-12 hónapos korban

Az étkezések gyakorisága az életkor növekedésével csökken, azaz a napi 6-7 étkezés a nyolcadik-kilencedik hónapra lecsökken 5 étkezésre, az étkezésenként elfogyasztott mennyiségek viszont folyamatosan növekednek, 50 ml-ről 250 ml-re. A babának egy éves korig minimum 5-8 dl anyatejre van naponta szüksége. 6 hónapos korban még nem adhatunk semmit a picinek a hagyományos húsvéti ételekből, azonban 9 hónapos kortól már őt is megkínálhatjuk a húsvéti menüből. 
 

6 hónapos 9 hónapos 12 hónapos
Reggeli 200ml anyatej (tápszer) anyatej (tápszer)+ Húsvéti menü: tojás sárgája, szárnyas sonka falatkák, kenyérbél katonák, paradicsom/uborka anyatej (tápszer)+ Húsvéti menü: Főtt tojás, szárnyas sonka falatkák, kenyérbél katonák, retek/paradicsom
Tízórai 200ml anyatej (tápszer) + gyümölcs gyümölcs + anyatej (tápszer) gyümölcs
Ebéd 200ml anyatej (tápszer) főzelék (+ hús + olaj) főzelék (+ hús vagy hal + olaj)
Uzsonna 200ml anyatej (tápszer) tejpép     tejpép vagy főzelék
Vacsora 200ml anyatej (tápszer) anyatej (tápszer) anyatej (tápszer)

 
HarmoNet tipp: Természetes táplálás, hozzátáplálás, elválasztás - Miből mennyire van szüksége a babának? >>

A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2008 májusában indította el Cumisüveg és Tudomány néven átfogó csecsemőtáplálási felvilágosító programját. Meglátásuk szerint ugyanis számos korszerűtlen nézet él az édesanyák fejében arról, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük megfelelő tejalapú táplálkozásához a fejlődés szempontjából kritikus első évben.

A több mint 2000 gyerekorvost tömörítő szervezet úgy látja, további felvilágosításra van szükség a csecsemőtáplálás területén azért, hogy a babákat nevelő édesanyák a legkorszerűbb elvek szerint tudják gyermekeiket táplálni. 

Magyar Gyermekorvosok Társasága >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4010 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x