Így vásárolj tudatosan Húsvétra!
Címlap / A nyúlon túl / Így vásárolj tudatosan Húsvétra!

Így vásárolj tudatosan Húsvétra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Az utóbbi években minden három napos ünnep előtt úgy vásárolunk és tülekedünk az árukért a boltokban, hipermarketekben és a piacon, mintha az életünk függne tőle és különben éhen halnánk. Az ünnepek táján mesterségesen gerjesztett vásárlási lázból aztán kigyógyulva sokszor döbbenten vesszük észre, mennyit is költöttünk, aminek ráadásul nagy része felesleges termék, ami hamarosan a kukában landol, netán annyi élelmiszert halmoztunk fel, hogy lejár a szavatosságuk, mielőtt elfogyaszthattuk volna. 

Arról nem is beszélve, hogy a végigvásárolt délelőttök és hosszas sorbanállások végére annyira elfáradunk, hogy már a pokolba kívánjuk az egész ünnepet, semmi kedvünk szívvel-lélekkel készülődni, sütni-főzni, játszani a gyerekkel és egyszerűen csak élvezni a pihenést és egymás társaságát. Ebben az állapotban persze sokan hajlamosak vagyunk kimerültségünket mértéktelen evés-ivással orvosolni, aminek szokásos velejárója az a néhány plusz kiló, amitől csak még frusztráltabbak leszünk.

Ám ha már a vásárlásnál tudatosak vagyunk arra, mi kerül a kosarunkba, és nem csak a harsogó reklámakciók mentén sodródva szerezzük be a szükséges termékeket, sok időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg, ráadásul a saját egészségünket és a környezetet is kevésbé terheljük meg. 

Hozzávalók: lista, vászonszatyor, tojástartó, jóllakottság, türelem
Ha teheted, mindig írj listát vásárlás előtt, mert az ünnepek előtti árudömpingben sokkal könnyebb elcsábulni a felesleges dolgoknak – vásárlásaink 70 %-a impulzusvásárlás, vagyis nem tudatos döntés, hanem többnyire a reklám és a bolti vásárlásösztönző trükkök eredménye.

Készülj fel a vásárlásra, vigyél vászonszatyrokat és tojástartót magaddal – ez a leginkább környezetbarát megoldás, hiszen nem szaporítod tovább az úton-útfélen osztogatott, majd azonnal kidobott és rendkívüli módon környezetszennyező nejlonzacskók tömegét. Lehetőleg jóllakottan menj vásárolni, így elkerülheted, hogy az étvágyad irányítson.

Minden egyes árucikk esetében türelmesen gondold végig, valóban szükséged van-e a termékre és milyen mennyiségben, hogy később lehetőleg semmit ne kelljen kidobni. Egyes felmérések szerint ugyanis a megvásárolt élelmiszerek 30 %-a kukában landol feleslegesen terhelve mind a pénztárcánkat, mind a környezetet. Ne dőlj be a felesleges termékek csábításának!

Rengeteg olyan felesleges árut veszünk meg, aminek végső soron semmi értelme, csak a szemetünket szaporítja – és persze a környezetet szennyezi - rövid élettartamának lejárta után, gondoljunk csak a rengeteg eldobható termékre (pl. eldobható fényképezőgép, zenélő képeslap, beszélő-mozgó plüssállatka stb.) Bármilyen jópofának tűnik is első látásra, kerüljük a felesleges, funkciótlan termékeket.

Ugyanígy tartózkodjunk az eldobható dekorkellékek vásárlásától (pl. műanyag tojás, műbarka stb.) Inkább vegyünk tartós, természetes anyagból készült díszeket, amiket minden évben újra fel tudunk használni.

HarmoNet tipp: Húsvéti misztérium: Hogy jön a tojás Jézus Krisztushoz? >>

Az ünneplés pozitív élményére tekintettel hajlamosabbak vagyunk ilyenkor kicsit nagyvonalúbbak lenni a vásárlás alkalmával, megajándékozni magunkat ezzel-azzal
. Az élelmes gyártók ezt kihasználva kínálják dömpingszerűen az árukapcsolásos vagy ajándékkal csomagolt termékek garmadáját, amivel ismét csak a felesleges, ám szinte azonnal a kukába kerülő csomagolást szaporítjuk, és egyáltalán nem biztos, hogy az együtt, természetesen „akciósan” megvásárolt termékeket valóban tudjuk is használni.

Ezeket érdemes csak akkor megvenni, ha valóban mindkét (mindhárom) termékre szükségünk van, és pontosan abban a minőségben, színben stb., illetve külön-külön is megvennénk őket. 

Az egyszerűség dicsérete
Gondold végig, valóban szükséged van-e a készülődési idő lerövidítését ígérő hangzatos termékekre, mint például az előre elkészített sütemény alapporok, sütőkeverékek, krémporok. Ezek a termékek többnyire jóval több adalékanyagot (pl. tojáspor, térfogatnövelő, csomósodásgátló stb.) és tartósítószert tartalmaznak, hogy a különféle összetevők ne romoljanak meg együtt, így végső soron kevésbé egészséges lesz az elkészült sütemény, mintha otthon kevertük volna össze a lisztet, a tojást, a sütőport, a cukrot stb.

Sokan még mindig hajlamosak vagyunk az ünnepre való tekintettel túlzásokba esni és sokfogásos menüket összeállítani, a hosszadalmas bevásárlás után még estig a konyhában görnyedni. Inkább kisebb adagokkal számoljunk, kevesebb ételféleséggel, válasszuk az egyszerűen elkészíthető és egészséges fogásokat, pl. bonyolult köretek helyett saláták, sütemények, torták helyett natúr gyümölcs. Arról győződjünk meg, hogy a legfontosabb alapanyagok rendelkezésünkre állnak (liszt, cukor, olaj, zöldségfélék, gyümölcsök stb.), amelyekből rövid idő alatt és különösebb előkészületek nélkül is gyorsan össze tudunk dobni valami finomat.  

HarmoNet tipp:
Ne vásárolj élő állatot húsvétra! >>

Frisset a piacról
A tavasz beköszöntével sokkal jobban vágyunk az egészséges, friss élelmiszerekre, és a szervezetünknek is szüksége van arra, hogy feltöltse vitaminraktárait a hosszú tél után. Ezért inkább friss és jó minőségű zöldségeket, gyümölcsöket vásároljunk, mint tartósított, előrecsomagolt termékeket. A friss áruk a legjobb minőségben általában a piacon kaphatók, ráadásul olcsón, főleg, ha valódi őstermelőtől tudunk vásárolni. A multik ugyanakkor megtehetik, hogy néhány forinttal olcsóbban adják ugyanazt a terméket, de a legtöbb esetben a minősége is rosszabb, és a gyakori előrecsomagolás miatt további felesleges szemétkupacokat viszünk haza, majd dobunk ki.

Érdemes ellátogatni az egyre elterjedtebb szociális boltokba is, ahol a kereskedelmi láncok kikerülése révén még olcsóbban juthatunk hozzá ugyanazokhoz az élelmiszerekhez. Így végső soron a valódi termelőket tudjuk vásárlásunkkal támogatni.  

Kolontár Elvira
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3719 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x