Gloria victus, avagy dicsőség a legyőzöttnek - Nagypéntek,...
Címlap / A nyúlon túl / Gloria victus, avagy dicsőség a legyőzöttnek - Nagypéntek, a kereszténység legszentebb ünnepe

Gloria victus, avagy dicsőség a legyőzöttnek - Nagypéntek, a kereszténység legszentebb ünnepe

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A kereszténységen kívül talán nincs is más olyan vallás, amely saját alapítójának meggyilkolását ünnepli. Különös, misztikus nap ez. Jézus Krisztust megalázó módon, a legalantasabb bűnözőkhöz hasonlóan elítélik, megkínozzák és kivégzik. Megölik, de mégsem bukik el, sőt minden addiginál fényesebb győzelmet arat: halálával megváltja a bűnös emberiséget. 

Mikor van?
A húsvét, miként a legtöbb keresztény ünnep, valamilyen formában a korai pogány természetvallások ciklikus időfelfogásához illeszkedik. A tavasz eljövetelét, a természet újjászületését jelző tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapon ünnepeljük. Az ezt megelőző péntek, Krisztus megfeszítésének, Nagypénteknek a napja. Az egyházszakadás után a nyugati keresztények a Gergely-naptár, a keleti keresztények a régebbi, és pontatlanabb Julianus-naptár szerint számítják ki az ünnep eljövetelét.

Miért éppen Húsvét?
Ezen a napon a keresztények nem csak a Megváltó megfeszítésére emlékeznek, hanem Krisztus negyven napos sivatagi böjtjének végére is. A hívők e napon fogyaszthatnak először húst a negyven napos böjt után. Sokan csak az ünnepet megelőző Nagyhéten tartózkodnak a húsevéstől, de nem ritka az olyan család sem, ahol egyedül nagypénteken böjtölnek, emlékezve Jézus kínhalálára.

A húsvéti liturgia ünnepei:
Virágvasárnap: Húsvétvasárnap előtti vasárnap, nagyböjt utolsó vasárnapja. Jézus dicsőséges bevonulása Jeruzsálembe, ahol a nép ünnepelte. A Megváltó itt még méltó módon fogadják az emberek, de a keresztények ezen a napon arra is emlékeznek, hogy öt nappal később már halált kiált fejére a gyorsan változó közhangulat. Ezért ezen a napon a pap a vértanúságot jelképező piros ruhát vesz fel. A misén Máté, Márk, és Lukács evangéliumából olvassák fel a passiót, Krisztus szenvedésének, és kereszthalálának törénetét,  meghatározott rendben, minden évben másikat.  Ilyekor hagyományosan barkát szentelnek, s körmenetben vonulnak be a templomba.

HarmoNet tipp: Húsvéti misztérium: Hogy jön a tojás Jézus Krisztushoz? >>

Nagycsütörtök: Nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja, az Eukarisztia (oltáriszentség) alapításának ünnepe.
Krisztus ekkor ajánlotta testét (a kenyeret), és vérét (a bort) tanítványai és az egész emberiség javára. Ilyenkor a székesegyházakat kivéve minden templomban csak egy mise van, az esti órákban. Tilos bármilyen más mise.

Nagypéntek: Ez a kereszténység talán legszebbb, és legmisztikusabb ünnepe. Krisztus legyőzetésének, és megdicsőülésének napja. Nagypéntek gyásznap, a katolikus templomokban nincs is mise, csupán igeliturgia van, áldoztatással. A pap a szertartást piros vagy lila öltözékben végzi. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt leborulnak. Ezt követi az Igeliturgia: Isten szenvedő szolgájáról szól az olvasmány, és János evangéliumából olvassák fel a passiót.. Az igeliturgia teljes csendben áldoztatással ér véget. A pap nem is áldja meg a híveket, hiszen a megváltó keserves kínhalálának napján nem oszthat áldást másoknak. 



HarmoNet tipp:
Böjt a testért és a lélekért - Nagypéntek >>

Nagypéntek az emlékezés és a magunkba szállás ünnepe
: Isten választott fia eljött hozzánk, hogy vérével váltsa meg bűneinket, de a hálátlan emberfia keresztre küldte. Ez a nap alkalmat ad mindannyiunk számára, hogy saját kis privát bűneinkkel, hűtlenségeinkkel, árulásainkkal szembesüljünk. Ugyanakkor felismerjük a megalázott, és meggyilkolt Krisztusban a minden emberi gyengeségen és hitványságon felülemelkedő győzedelmes igazságot és szeretet.

BG
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4126 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x