Családi tojásfestés - Természetes technikák
Címlap / A nyúlon túl / Családi tojásfestés - Természetes technikák

Családi tojásfestés - Természetes technikák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Máig sok helyen hagyomány a családban a tojások festése, díszítése, amibe a gyerekeket is bevonhatjuk. A legjobb, ha természetes festékeket használunk.  

Közeleg a húsvét, a sonkafőzések, a süteménysütések, a vendégvárás... Fogadjuk látogatóinkat saját kezűleg festett tojásokkal, a munkálatokba pedig vonjuk be a gyerekeket is, örülni fognak neki! Így nem csak dekoratívan díszithetjük az ünnepi asztalt, hanem egy közös családi programnak is kitűnő foglalatosság.

A tojások természetes módon való színezéséhez használjunk növényi festékeket. Gyógyfüvek, fűszerek, gyökerek, gyümölcshéjak alkalmasak erre:
  • Az almahéj, a zöld dió levelének főzete a savanyú káposzta levével sárga színűt ad.
  • A vöröshagyma (ha többet használunk, vörösesebb, kisebb mennyiség esetén szép mályva színt érhetünk el), lilahagyma héjából rozsdaszínt nyerünk.
  • A lencse főzete kék színű.
  • A csalánlevél, vagy petrezselyem főzetével zöldre festhetjük a tojásokat,
  • a cékla levével lilásbordóra,
  • míg a kutyatej gyökerével narancssárgára színezhetjük őket.
  • A dió összepöndörödött héja pedig ragyogó barna színt ad a tojásoknak!

A módszer egyszerű: tegyük az anyagokat egy nagy lábos vízbe, forraljuk fel, majd főzzük meg benne a tojásokat, és hagyjuk a lében, amíg kihűl. Általában minél több természetes színezéket használunk, s minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat, annál sötétebb színt érünk el.

A festett tojásokat szalonnabőrrel, vajjal, vagy olajjal átitatott ronggyal töröljük aztán fényesre.Tojásfestési technikák

Karcolt, vakart tojások:
Az egyszínűre festett tojásokra a mintákat tűvel, szeggel karcoljuk, vakarjuk rá. Nagyon egyszerű tojásdíszítési mód, a mintát belekarcoljuk a festékbe.

Szivaccsal festett tojások:
Először világos színűre festjük a tojást vízfestékkel. Ha megszáradt, a választott szín sötétebb árnyalatát kikeverjük, s ebbe mártott szivacsdarabbal óvatosan ütögetve juttatjuk fel a felületre, hogy csak helyenként érintjük. Száradás után a szín még sötétebb árnyalatával megismételjük az előbbieket. Színtelen lakkal fújjuk le.

Pöttyös tojások:
Tojásfestéket használjunk ehhez. Amikor megszáradtak a tojások, csőrös-tubusos textilfestékkel kidomborodó pöttyöket nyomunk rájuk. Olyan tartóba, pohárba tegyük száradni, hogy könnyen tudjuk forgatni. Fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el, különösen
barna árnyalatokkal festve (pl. hagymahéja).

Levélrátétes (berzseléses) technika:
A megfőzött tojásokra apró leveleket teszünk, cérnával ráerősítjük. Erezetük felülre kerüljön. Ezután a festőlébe tesszük, 1-2 óra múlva kivesszük, s a leveleket eltávolítjuk. A levél kontúrja, erezete jól láthatóvá válik. Végül a tojásokat kifényesítjük. Helyezzük a levélkét a tojásra, húzzuk rá jó szorosan a harisnyát és cérnával rögzítsük azt. Majd áztassuk tojásfestékben kb. 10 percig. Végül szedjük le a harisnyát és a levelet. Levél helyett különféle
alakú papírdarabokkal is mutatós mintájú tojásokat lehet készíteni.

Fröcskölt tojások:
Tojásfestékkel befestjük a tojásokat (pl. kékre). Papírtányérba sötétebb árnyalatú sűrű temperafestéket rakunk. Rövid szőrű kis kefét, vagy fogkefét belemártunk, s ujjunkat végighúzva rajta a tojásokra fröcsköljük a festéket.

Ragasztásos technika:
Ecsettel vigyük fel a ragasztót a tojásra a mintának megfelelő helyekre, majd szórjunk rá mákot, vagy ragasszunk rá papírdarabokat. Mák helyett gyöngyöt is lehet használni. Igen szép, gyöngyös tojásokat lehet ezzel a módszerrel készíteni.

Egyszerű festés matricával:
A boltban kapható tojásfestő festéket használjuk a szinezésre. Erre ugyanúgy érvényes, hogy annál sötétebb árnyalatot kap a tojás, minél tovább hagyjuk a lében. Ha a tojás kihült, fényesre dörzsölhetjük, és jópofa, vagy mintás matricákkal díszíthetjük.
    
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 41248 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x