Rántott hús, hatszor - hús, meg húsvét vicces köntösben...
Címlap / A nyúlon túl / Rántott hús, hatszor - hús, meg húsvét vicces köntösben (Receptek!)

Rántott hús, hatszor - hús, meg húsvét vicces köntösben (Receptek!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A húsvét az olyan, hogy a vendégek csak jönnek, jönnek és jönnek. Naponta akár két turnusban is érkeznek, s néha összeérnek a hordák. Mindenhol enni kell - és ilyenkor szinte mindenütt elvárják, hogy legyen rántott hús. A rántott hús az a műfaj, ami nálunk többnyire mirelit formában szerepel az étlapon, mint a "gyorsan valamit a hűtőből" fogás. Gyűlölöm a panírozást, úszik tőle a konyha, és ráragad a massza a kezemre. De ha már húsvét, akkor legyen rántott hús.  

A panírozásnál pedig csak a monoton dolgokat utálom jobban. A három napos vendéghadjáratra ezért 6 féle rántott hús opcióval készültem fel, alább a receptek! Olyan gyakorlottabb házi tündéreknek ajánlom, akik nem akadnak már fenn azon, hogy hány tojást üssenek fel 4 szelet húshoz, vagy hogyan szeljék vékonyra a pulykamellet.

Ilyenkor felizzítom az egész évben méltán hanyagolt fritőzt. Mértékkel lesz olajszagú a ház, ha használom, könnyebben, gyorsabban átsül benne a cucc, és takarékosabb is a dolog. A hajamnak amúgy is mindegy –  a kölni és az olajszag elegye estére mindenképp olyan ordőrt hoz ki eredményül, amiért egy görény is sírva könyörögne.

A gyerek fogás  – Rántott husi csíkok
4 csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágtam és egy éjszakára egyszerűen kecsapba áztattam őket. Csak úgy só és minden nélkül. Sűrű, sós palacsintatésztát kevertem, egy tojással, liszttel, vízzel és kevés sóval, majd ebben megfürdettem a kecsaptól lecsöpögtetett csirkemell csíkokat. Kisütöttem őket az olajsütőben – ezekkel még hidegen is nagyon jól elvoltak a gyerekek – lehetett mártogatni a rudacskákat. Ehettek hozzá konzerv bébi répát, meg párolt zöldborsót – akár kézzel is.

Az adag rém gyorsan elfogyott, a széklábakra mázolt zöldborsó nyomokat még hetek múlva is takarítottam, s gyanús, hogy a kaja egy részét a kutya ette meg – neki is volt gazdag húsvétja!



Pulykamell kócosan

Ha már egyszer nekiállok a panírozásnak, akkor ez a kedvencem. A nagyon vékonyra klopfolt pulykamelleket előző este beáztatom fokhagymás – sós - boros joghurtba. Lereszelek a nagy lyukú reszelőn néhány krumplit és a panírozás során a lisztbe, tojásba, krumpliba, majd morzsába metódust követem, végül kisütöm a húst. Cacikis görög salátával szoktam kínálni.

Fitness módon sült rántott hús
A barátnők mindig fogyókúráznak, még az év legidiótább időszakaiban is, mint a húsvét meg a karácsony. Ez abból áll, hogy sipákolnak, majd ugyanúgy belakmároznak, csak kell nekik hozzá az illúzió. Ez az illuzionista rántott hús menő lesz!

Reszelj le hússzeletenként 1-1 egész almát és 1-1 kisebb répát. Kicsit nyomkodd ki a levét, cseppents rá pár csepp citromlevet, hogy jobban kihozza az ízeket. Sózd, borsozd meg a papírvékonyra szelt pulykamelleket, majd hústűvel összefogva készíts az almás-répás töltelékkel töltött rudakat. Panírozd be párizsiasan (lisztbe-tojásba majd újra lisztbe) és nagyon magas hőfokon, hirtelen süsd pirosra a külsejét, itasd le róla a zsiradékot, tedd a tepsibe és a sütőben süsd meg lassabb tűzön készre. Ha megvan, pár karika fetasajtot rakj a tetejére, ami kényelmesen ráolvadhat. Kínáld reszelt sárgarépával kevert vadrizzsel.

Diós panír  – különleges opcióval!
Apósom a dió nagy barátja. Imádja, ha valami dióval készül. Neki szoktam bedobni a vezércselt és a hússzeletet morzsa helyett darált dióban megforgatni. A dió könnyen elég, tehát a zsiradék hőfokára érdemes odafigyelni. Csirkével és disznóval is finom szokott lenni. Ha egy kevés tejszínnel turmixolt aszalt szilvát elkeverünk egy fél kupica pálinkával, olyan különleges mártást adhatunk hozzá, ami után megnyalják a szájuk szélét!

Ha a diót nem merjük panírnak használni, félvén attól, hogy elég, van még egy tippem. Vásároljunk sajtos ostyalapokat, törjük azt morzsává és használjuk az ostyamorzsát a panírozáshoz – a végén reszelt sajttal is megszórhatjuk, vagy a fenti mártással fogyaszthatjuk.



Hússal töltött rántott hús

A férjem ilyenkor kéjeleg. Ez az ő kedvence, és mindenféle köret nélkül szokta enni. Nálunk majdnem mindig akad egy kevés csilis bab a hűtőben. De frissen megcsinálni sem egy nagy bűvölet, csak egy kisebb adagot készítsünk belőle. A darált húsos – kukoricás - babos töltelékkel töltsük meg a vékonyra klopfolt hússzeletet, majd tűzzük meg hústűvel, rántsuk ki a hagyományos módon. Mivel a töltelék maga nagyon fűszeres, a húsra nem kell más, csak kevés só. Extrém laktató kaja, de a férfigyomor kibírja, jól csúszik rá a bor, a sör!

Férfias kör – banános - szalonnás meglepetés
Mivel a sülő  disznózsírnak még a szagát sem bírom, ezt hagytam utoljára, hogy a sütőzsiradékot végül eldobhassam. Erről a fogásról csak azt tudom mondani, hogy másoknak tetszett, mert akkor sem ennék belőle a szalonna miatt, ha kötelező lenne. A húsokat megkentem először nagyon kevés mézzel, csak a belsejüket. Megszórtam sóval, fehér borssal, kevés római köménnyel és némi fahéjjal (előre kikevertem a fűszereket és a keverékkel dolgoztam) majd félretettem a husikákat. Annyi szelet vékony angolszalonnát fogtam, ahány szelet húst akarok rántani. Elfeleztem annyi banánt, ahány hús volt, és a banánokat S alakban körbefogtam a szalonna szeletekkel, majd a nagyon vékonyra klopfolt disznóhús szeletek közepébe tekertem a szalonnával átölelt banánokat. Megtűztem hústűvel. Állni hagytam őket és egészen hagyományos módon, lisztben – tojásban – morzsában megforgatva sütöttem ki a húsokat. Ha a banán túl hosszú, le kell vágni a végéből. Ebből készülhet hozzá egy klassz öntet: Kínáljunk hozzá mézzel, a banán végekkel, sóval, borssal kiturmixolt joghurtos mártást. Pikáns, finom!

Képek:
piqs.de: x2po - Ambiente
piqs.de: renelutz - Nuss im Fleisch...
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 11039 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x