A húsvéti ünnepkör huncut hagyományai
Címlap / A nyúlon túl / A húsvéti ünnepkör huncut hagyományai

A húsvéti ünnepkör huncut hagyományai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

A húsvéti ünnepkör eléggé speciális a magyar szokásrendszerben. Ezek a huncut, pajzán, erotikus, termékenységvarázsló hagyományok valószínűleg sokkal ősibbek, mint a kereszténység. Ilyenkor tehát nem is csodálkozhatunk azon, ha a máskor szerény fiúk is csintalanabb versikékkel jelentkeznek portánkon.  

Orsi húgom Németországban - kiváló iskolai németséggel - rászólt az őt fröcskölő kisfiúkra: Mit locsolkodsz, nincs húsvét! Azok pedig döbbent arccal néztek rá, nem értették, miért kell húsvét a locsoláshoz.

Zöld csütörtök
Más néven nagycsütörtök. Ilyenkor a gyerekek kereplővel járták az utcákat, kiűzve onnan a gonoszt. Ez a nap Szent Gyula pápa ünnepe is. Ezen a napon szólal meg a fülemüle. A zöldcsütörtök az utolsó vacsora emlékének ünnepe, feltehetően a XII. század végéig használt zöld színű miseruhára utlhat, vagy azokra a vezeklőkre, aki bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká váltak. A zöldcsütörtök elnevezés mára egy táplálkozási hagyományt is teremtett, spenótot, salátát ettek, sőt az ételbe fiatal csalánt is főztek, hogy jó termés legyen. Ezen a napon mennek Rómába a harangok, vagyis elnémulnak, mivel nagyszombat Glóriájáig nem szólalnak meg újra.

Ilyenkor van "oltárfosztás", amikor az oltárt lecsupaszítják, és egy kivételével eloltják a templomi gyertyákat.

Szatmár megyében nagycsütörtök kincslátó nap, ugyanis ilyenkor megnyílnak a kincset rejtő pincék, alagutak, és mindenki vehet, amennyit akar. Gyomán aki ezen a napon hajnalban sírra ül a temetőben és egy tükörbe bámul, ha abban lángot pillant meg, abban az évben rejtett kincsre akad.Nagypéntek
Jézus Krisztus keresztre feszítésének napja. Ilyenkor a jószág is pihen. Gyomán úgy tartják, ezen a napon az elhunytak szellemei járnak kísérteni az élőket. Nagypéntek a megtisztulásé, a baj és a betegség távoltartására szolgált a rituális fürdés és a féregűzés. A patakban, vagy a kútnál hajnalban kell megfürdeni, s utána nem szabad megtörülközni. Szépek, fiatalok, szeplőtlenek leszünk, ha így cselekszünk. Göcsejben ezen a reggelen megivott pálinka nagyon jó a gyomornak. Ekkor rendezték a templomokban a passiójátékokat, amelyben megelevenítették Krisztus kínszenvedését és mártírhalálát. Kapuváron - azt mondják - ha ezen a napon esik az eső, akkor az eke hétszer fog kifordulni a földből a szárazságtól.

A mágikus gonoszűzés szokása volt a pilátusverés, a pilátuségetés. Amikor a pap az "Irgalmazz nekem" kezdetű zsoltárt felolvassa, a misekönyvet az oltár lépcsőjéhez üti. Az asszonyok ekkor összecsapják az imakönyvüket, a férfiak pedig nagy zajjal a padot, a gyermekek a földet verik. Ez a Jézus halálakor széthasadt templomi kárpit hangját idézi fel.

Nagyszombat
Jézus sírban nyugvásának napja. A nagycsütörtökön eloltott tűz helyett most szenteléssel újat gyújtanak. Nagyszombaton tartották a körmeneteket, ekkor történt a tűzszentelés, a keresztelővíz-szentelés, a sonkaszentelés. A szentelt étel neve kókonya. Ilyenkor kalácsot, sonkát, tojást, bort vittek a templomba.

A húsvét vasárnapja
A tavaszi napéjegyenlőség napja utáni első vasárnap A feltámadás ünnepe, a böjt vége. Dologtiltó nap, talán a legerősebb hagyománya maradt fenn. Tilos a mezőn lenni, mert a termést jég veri el. Hozzá kapcsolódik a Jézuskeresés, az Istenkeresés, a Szentsír-keresés szokása. A templom bejáratánál gyülekeztek a hívek, hogy imádkozó körmenetben bejárják a határt, a megtalált Krisztus szobrát ünnepélyesen vitték vissza a templomba. Ekkor emlékeztek a temetőkben a halottaikra is az emberek.

Vasárnapon a családfő először egy szeletke tormát adott mindenkinek az ebédnél, így emlékeztek Krisztus szenvedésére a kereszten, vagyis arra, hogy ecettel és epével itatták. Utána eszik a feltámadást jelképező főtt tojásból.

A második ünnep, a húsvét hétfő
A vidám locsolás napja. Az ekkor adott piros tojás a keletkező élet, a tavaszi megújulás ősi jelképe. Ne hagyjuk kiveszni! Sajnos, a városiasodás, a mai rohanó élet sokat rontott ezeken a szép szokásokon. A csokoládényúl és tojás nem hoz bőséget, így aki hisz a "varázslatban", az idén fest tojást!
 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13139 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x