Húsvéti ízek, szokások (Recepttel!)
Címlap / A nyúlon túl / Húsvéti ízek, szokások (Recepttel!)

Húsvéti ízek, szokások (Recepttel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-24

A húsvét ünnepe - nevében is benne van - nem kifejezetten vegetáriánus menüjéről híres. Az ünnep - a tavaszi napforduló táján - egyben termékenységünnep, termékenység varázslás is. A locsolkodás, a tojás, mint az új élet magvának szimbóluma, a tavasz kezdete, mind arra intenek bennünket, hogy egész életmódunkban változtassunk az új irányába. 

A húsvét ünnepe - nevében is benne van - nem kifejezetten vegetáriánus menüjéről híres. Az ünnep - a tavaszi napforduló táján - egyben termékenységünnep, termékenység varázslás is. A locsolkodás, a tojás, mint az új élet magvának szimbóluma, a tavasz kezdete, mind arra intenek bennünket, hogy egész életmódunkban változtassunk az új irányába.

A húsvéti asztal
A húsvéti asztalt díszítsük hát ágakkal, barkával, aranyággal, vagy bármivel, ami friss hajtásaival a tavaszt idézi. A cserepes tavaszi virágok egy tálba ültetve, és különböző a húsvétra jellemző szimbólumokkal körberakva nagyon szép lehet. A lakás, vagy akár a húsvéti asztal "szerelem sarkába" a bagua térkép szerint mindenképpen tegyünk páros számú húsvéti tojást, de feltétlenül olyat, ami "élő", nem kifújt, vagy főtt. A nyúl szintén roppant szapora jószág, tehát két nyuszit is ültessünk a friss virágok közé, hogy hatásos is legyen az ünnepi hangulat. Jó, ha a tojások pirosak, rózsaszínűek, vagy napsárgák.

Tojásfestés natúr anyagokkal
A hagyma héjában csodálatos tojásokat lehet festeni. Barkácsboltban vásárolt viasszal meg is írókázhatók ezek a tojások. A kilencágú mesefát éppen úgy rárajzolhatjuk, mint a népi tulipánokat, a pávát, vagy nyuszit. A tojások írókázását népnyelven celőkével végezzük. A celőke egy botocska, melynek végén egy kis bemetszést ejtünk, és ebbe beleszorítunk egy gombostűt, fejével lefelé, majd a botocskát megkötözzük jó erősen. Ebből a szerszámból érdemes mindjárt többet is készíteni, különböző vastagságúakat is.

A hagyma héját lefejtjük, és forró vízbe áztatjuk, kicsit megforraljuk és egy kanálka ecetet adunk hozzá, hogy a szín egységes és tartós legyen. Ebbe a lébe áztatjuk be a tojásokat. Van, aki ki is főzi benne őket. Az írókázott tojást szintetikus tojásfestékbe is tehetjük, ugyanúgy meg fog maradni a minta. Figyeljünk azonban arra, hogy a meleg leoldja a viaszt, tehát ne legyen túl forró a színezésre használt anyag!

Reggeli recept tojással (vegi)
12 db tojást megfőzünk
Hatot felezünk és sárgájukat kivesszük.
A maradék hat főtt tojást áttörjük, hozzáadva a hat tojássárgát, vajat, mustárt, sót borsot és curry port adunk hozzá. Habosra keverjük és tortanyomóba, vagy egy zacskóba töltjük, aminek a sarkát cakkosan levágtuk. A felezett tojások közepébe belenyomunk a töltelékből egy kis süvegnyi mennyiséget. A fennmaradó töltelékkel pedig a billegő tojások közé nyomunk egy keveset "támasztéknak". Sajt ágyon, hónapos retekkel kínáljuk, lehetőleg rozskenyérrel, vagy rozsos zsemlével.

Pulykasonka - a tradíció és a reformtáplálkozás
A füstölt pulykasonkát szeletekre vágjuk és egy hosszú tálra helyezzük. A szeletek közé reszelt tormát és tojáskarikákat helyezünk. Megszórjuk az egészet bazsalikommal (ha kapunk frisset, azzal!). Aszpikot főzünk, amit fokhagymás sóval és frissen őrölt színes bors őrleménnyel ízesítünk. Ezzel az aszpikkal vonjuk be a hidegtálat. Ha a fent leírt töltött tojásokkal körberakjuk, elegáns "locsolóváró" falatokat kaphatunk.

Zamatos ebéd libamellből:
Vadas liba melléből
1 kg Libamellet (Annak híján marhalábszárat) 30 dkg sárgarépával 25 dkg fehérrépával, 1 fej vöröshagymával, babérlevéllel sóval és törött borssal összefőzzük, addig, míg megpuhul.
Ha a hús már majdnem teljesen megpuhult, egy evőkanál ecettel, vagy citromlével ízesítjük. Egy kanál olajat ráfolyatunk.
Ha a hús puha, a levében legalább egy órát állni hagyjuk, amíg ki nem hűl. Ezalatt összeérik. Leszűrjük a zöldséget sárgarépát, hagymát. 3 evőkanál cukrot megpirítunk vajon és rátesszük a zöldséget. Jól elkeverjük és egy evőkanál lisztet rászórva besűrítjük. Saját levével felengedjük és kiturmixoljuk. A végén egy bő evőkanál mustárral és tejföllel elkeverjük. A húst beleszeljük és zsemlegombócokkal tálaljuk.

Zsemlegombóc máshogy:
6 zsemlét kockára vágva és megpirítunk. 1 liter tejjel leöntjük, 2 tojást és lisztet adunk hozzá és vizes kézzel gombócokat formálunk. Lobogó forró vízben és kifőzzük.

A húsvét hétfőjén tradicionális rántott csirke, másképpen:
A csirkét daraboljuk fel és áztassuk egy éjszakára fokhagymás, fehér boros citromos joghurtba. Másnap rántsuk szokásos módon, különlegesen zamatos, lágy omlós húst tálalhatunk. Ha reszelt füstölt sajtba forgatjuk a forró húsokat, még különlegesebb íze lesz.

Jó étvágyat kívánunk!

Margit néni
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5267 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x