Hová lett a húsvéti locsolkodás varázsa?
Címlap / A nyúlon túl / Hová lett a húsvéti locsolkodás varázsa?

Hová lett a húsvéti locsolkodás varázsa?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-20

Régen, amikor még kislány voltam megigézve vártuk a húsvéti ünnepeket, a locsolókat. Szép ruhában, ha otthon voltunk, ha a nagyinál vidéken, akkor a népviseleti ruhákba való felöltözés volt szokásban. 

 

Rendezvénynaptár
LocsolásRégen, amikor még kislány voltam megigézve vártuk a húsvéti ünnepeket, a locsolókat. Szép ruhában, ha otthon voltunk, ha a nagyinál vidéken, akkor a népviseleti ruhákba való felöltözés volt szokásban.

Volt, hogy már hajnalban kútból húzott friss vízzel öntöttek ki minket az ágy melegéből. Az ismerősök rokonok, barátok sorra járták a házakat és mindenkit meglocsoltak. A vödör víz, a szódásszifon, és a nem éppen illatos kölni volt a tarsolyukban.

A férfiakat az édesanyám, nagyim és a sógorasszony igazi házipálinkával kínálta és elébük tálalta a frissen sült pogácsát, kenyeret, kolbászt, hurkát és az elmaradhatatlan pirosra festett tojást. A fiuk elmondták a versikét, melyet sokszor maguk költöttek. Válaszul rá izgalommal eltelt köszönömöt és tojást kaptak. Persze nekünk gyerekeknek is jutott a húsvéti asztal kínálatából. Igazi családi, baráti összejövetelvolt, az emberek beszélgettek egymással volt rá idő, hogy egymással foglalkozzunk.

Manapság már csak az emlékek élnek a régi ünnepi vigalmakból. A vödrös locsolás egyre ritkább. Az ünnepi készülődés sokszor kimerül a lakásdíszítéssel. Az emberek nem igazán járnak el locsolkodni az ismerősökhöz. Vagy az új asszony nem engedi őket, a régi „barátnőkhöz”locsolkodni, a fiatalok is teljesen elfelejtik a húsvéttal kapcsolatos szokásokat. Úgy érzik ciki elmenni, locsolkodni, pedig sok virágszál vár rájuk szerte kicsiny hazánkban.

A sok szingli férfi most alkalmat találhatna a sok szingli nőismerős meglocsolására aztán már nem biztos, hogy szinglik maradnának. Sajnos a barátaikkal is egyre kevesebbet találkoznak az emberek, lassan elszigetelődnek egymástól. Ha véletlenül mégis találkoznak a pénzen és a karrieren, kívül nem igen akad témájuk. Ezen csak saját maguk tudnak változtatni más nem nagyon.


Kép forrása: Pixabay

A piros tojás is értékét vesztette inkább agyagi vonzatot, látnak sokan a locsolkodásban. A nyuszikról már ne is beszéljünk, hiszen az ajándékba kapott házinyúllal sok család nem igen tud mit kezdeni. Gondolják át ennek az élőlénynek a sorsát is ha magukhotz vesznek egyet.

Én most is a húsvéti készülődés szervezésén igyekszem, a barátainkkal leszünk és a családdal. A férfiak, igen! elmennek locsolkodni, hiszen mi tarthatná vissza őket, és elhozzák a festett tojást is, amely jelképezi számunkra a megújulást. Remélem elolvasva gondolataimat sokan hasonlóképp tesznek. Kellemes Húsvéti Ünnepeket. 
 
[ 14139 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x