Ma van virágvasárnap, a barkaszentelés napja
Címlap / A nyúlon túl / Ma van virágvasárnap, a barkaszentelés napja

Ma van virágvasárnap, a barkaszentelés napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Közel kétezer éve a nép pálmaágakat lengetve fogadta a Megváltót. Az éghajlat és az itteni tavaszi időjárás az oka annak, hogy Magyarországon (és Európa-szerte) a pálmaágakat a lombfakadás előtt álló virágzó fűz vesszőivel helyettesítik.  

A virágvasárnap a húsvétvasárnap előtti vasárnap, nagyböjt utolsó vasárnapja, Jézus dicsőséges bevonulása Jeruzsálembe, ahol a nép ünnepelte. A Megváltót itt még méltó módon fogadják az emberek, de a keresztények ezen a napon arra is emlékeznek, hogy öt nappal később már halált kiált fejére a gyorsan változó közhangulat. Ezért ezen a napon a pap a vértanúságot jelképező piros ruhát vesz fel.

A misén Máté, Márk, és Lukács evangéliumából olvassák fel a passiót, Krisztus szenvedésének, és kereszthalálának törénetét, meghatározott rendben, minden évben másikat.

Ilyenkor hagyományosan barkát szentelnek, s körmenetben vonulnak be a templomba.A barkaszentelés, a barka jelentése

Közel kétezer éve a nép pálmaágakat lengetve fogadta a Megváltót. Az éghajlat és az itteni tavaszi időjárás az oka annak, hogy Magyarországon (és Európa-szerte) a pálmaágakat a lombfakadás előtt álló virágzó fűz vesszőivel helyettesítik. Idővel a hagyomány eredetét sokan elfeledték, de a barkás vesszők mindenkiben a Húsvétot idézik a mai napig.

Van, aki a virágzatokkal berakódott vesszőt, van, aki az egész növényt is barkának nevezi. Angol, német, francia fordításokban a „ macska" illetve a „cica" szavak szerepelnek, amelyek azért találóak, mert a bolyhos, gömbölyded virágzat kinézetére utalnak. Nálunk néjol a „cicamica" névvel illetik a barkát. A barka szó pedig a birka szóval közös eredetű.

Botanikailag a fűz füzérvirágzatáról van szó. A barka még az igazi virágzás előtt, a megnyúlási szakaszt megelőzően mutatós, amikor a rügypikkely már többnyire lehullott róla, vagy legalább megpattant.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2699 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x