Húsvéti Kosár - mit tartalmazzon?
Címlap / A nyúlon túl / Húsvéti Kosár - mit tartalmazzon?

Húsvéti Kosár - mit tartalmazzon?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A húsvétról szóló információkat már a II. századból is találhatunk. A kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is.  

A TESZ Alapítvány kosarában tojás: hímes, festett és festetlen, bárányhús, kalács, sonka, tarja, csülök, hagyma, paprika, és megannyi más finomság található. Vajon miért ezek az élelmiszerek, nyersanyagok a jellemző húsvéti alapanyagok? Vajon a kosárból mindenki mindent vehet?

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A húsvétról szóló információkat már a II. századból is találhatunk. A kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is. Így a húsvéthoz kapcsolódó ételeknek, tevékenységnek megvan a maga vallási és vagy természeti háttere, amit sokan már nem ismernek, nem tartanak, csak a húsvéti ételekre koncentrálnak.


Tojás, sonka és társai
A tojás az új élet, a születés szimbóluma, a termékenységnek, magának az életnek a jelképe. Krisztus feltámadásának ünnepén a tojás is az újjászületést jelképezi. Mivel a tojásfestés, a locsolók megajándékozása hímes tojással még mindig az ünnep kedves része, ezért minden családnál jóval nagyobb mennyiségben kerül az asztalra tojás.

Néhány jó tanács a tojással kapcsolatban:
- Csak ellenőrzött helyről, megfelelő szavatossági idővel rendelkező tojást vásároljunk

- A tojás sok értékes anyagot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: teljes értékű fehérje forrás, jó lecitin forrás, A-, D-, E- vitamint tartalmaz .

- 1db tojássárgájában kb. 190 mg koleszterin van. Összehasonlításképp: 100gramm sertésmájban 430mg, 100gramm trappista sajtban 100mg koleszterin található, a napi ajánlott koleszterin bevitel 300mg.

- Egyszer van húsvét egy évben felkiáltással az ünnepek alatt ne triplázzuk meg a koleszterin bevitelt, ezért csak módjával fogyasszunk az életet szimbolizáló tojásból( az ajánlott mennyiség: heti 3-4 db)

A sonka a paraszti élet következtében vált jellegzetes húsvéti eledellé. A télen levágott disznóból készült jól tárolható sonka az ünnepet megelőző negyven napos böjt után nagyon finom „falat” .
A bárányhús az ünnep vallási jellegére utal: az ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 5889 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x