Országos Szeniortánc-találkozót szerveznek Csillebércen...
Címlap / Ajánló / Országos Szeniortánc-találkozót szerveznek Csillebércen

>

Országos Szeniortánc-találkozót szerveznek Csillebércen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

Budapesten kerül megrendezésre Magyarország első nagyszabású Szeniortánc-találkozója, amelyre több száz érdeklődőt várnak a szervezők. A kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett szeniortáncot bárki ingyenesen kipróbálhatja a Csillebérci Szabadidő Központban szeptember 9-én, pénteken 12 órától. A nagyszabású találkozó fővédnöke Endrei Judit, szakmai irányítója pedig Csirmaz Szilvia, Magyarország egyetlen hivatalos szeniortánc-oktatója. 

A szeniortánc rendkívüli népszerűségnek örvend Európában az idősebbek körében a könnyű koreográfia és a vidám hangulatú események miatt, de sokan azért is kedvelik, mert ez a könnyed mozgásforma segít az izmok és ízületek fitten tartásában. A Szeniortánc-találkozó a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által szervezett Csillebérci Randevú eseménysorozat keretében kerül megrendezésre, fővédnöke Endrei Judit, szakmai iránytója pedig Magyarország egyetlen hivatalos szeniortánc-oktatója, Csirmaz Szilvia.

A Szeniortánc-találkozót több színes program is kíséri, a rendezvényen énekes és táncos előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, izgalmas játékokon vehetnek részt. Emellett egy külön egészségügyi sátor is várja majd a résztvevőket, amelyben ahol műszeres talp- és gerincvizsgálat, gerincgörbületi vizsgálat, testösszetétel mérés, tüdőkapacitás vizsgálat, stresszoldó hát-váll masszázs is lesz.

A szeptember 9-én, a Csillebérci Szabadidő Központban megrendezésre kerülő programok reggel 9 órától egészen késő délutánig tartanak, az aznapi program fő eseményét, a Szeniortánc-találkozót délben tartják a szervezők.

A Csillebérci Szabadidő Központ címe 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 21.


Mi az a szeniortánc?

A szeniortánc Németországból indult hódító útjára negyven évvel ezelőtt, Ilse Tutt táncpedagógus saját 80 éves nagynénje számára dolgozta ki az első szeniortánc-koreográfiákat. Az új táncforma - jótékony testi és lelki hatásainak köszönhetően - gyorsan átterjedt más nyugat-európai országokba is. Ma már Ausztriában, Németországban, Norvégiában több ezer szeniortánc klub működik, amelyeket a Szeniortánc Világszövetség fog össze. Magyarországon az egyetlen szeniortánc-oktató, Csirmaz Szilvia irányításával a Nyugdíjasok Országos Szövetsége karolta fel a kezdeményezést: idén nyáron zajlott az első szeniortánc-roadshow is, amely az összes megyeszékhelyre ellátogatott, ennek keretében mintegy 1300 magyar szeniortáncos csatlakozott a mozgalomhoz.

A szeniortánccal a népbetegségek ellen

Magyarországon sajnos három felnőttből ketten már biztosan találkoztak valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel: legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis)*. A 60 év felettiek közül szinte mindenki valamilyen mozgásszervi problémával éli mindennapjait. Ennek hátterében túlnyomórészt a mozgásszegény életmód, valamint az ebből fakadó túlsúly áll. És bár a szakemberek szerint az ízületi, mozgásszervi panaszok enyhítésének egyik módja pont a rendszeres, megfelelő testmozgás lenne, a fájdalommal élő emberek a legritkább esetben mozognak. Első lépésként megfelelő fájdalomcsillapító krémekkel és gélekkel lehet enyhíteni a gyulladt ízületek és végtagok fájdalmát, majd ezután következhet a rendszeres mozgás a további romlás megelőzése érdekében. A megfelelő fizikai aktivitás ugyanis kíméletesen erősíti az izmokat és karban tartja az idősödő ízületeket. A rendszeres mozgás számos előnnyel jár: segít a testsúly csökkentésében, így kevésbé terhelődnek az ízületek, jótékonyan befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését, segít az időskori elbutulás megelőzésében. Ma már léteznek olyan mozgásformák, amelyeket kifejezetten idősek számára fejlesztettek ki, így bátran végezhetők. A szeniortánc is ilyen mozgás, amely egyre ismertebbé válik országszerte az idősebb korosztály körében.*Kutatócentrum 2016: Kutatás a mozgásszervi fájdalomcsillapításról
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 7282 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x