PONT Fesztivál - Mi a csoda?
Címlap / Ajánló / PONT Fesztivál - Mi a csoda?

>

PONT Fesztivál - Mi a csoda?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

Mi a csoda? - ezzel a szlogennel indul a főváros legfrissebb, az izgalmas zenei csemegéket bátran habzsoló közönség számára kihagyhatatlan fesztiválja, a PONT Fesztivál, április legelején. A BTF eseménysorozatába illeszkedő rendezvény valóban a csodákat hozza el majd hozzánk, hiszen célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása. Első alkalommal a türk- és a Novruz tavaszünnepet tartó népek kulturális, zenei kincsei kerülnek fókuszba.  

Új, zenei (és egyéb) ínyencségekkel teli fesztivált hívott életre a budapesti WOMEX-et és több kurrens zenei fesztivált is jegyző Hangvető a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az április 1-2-án, a Várkert Bazárba csalogató PONT Fesztivál pont olyan zenéket hoz el, melyektől garantáltan tátva marad a szánk.

A Novruz, vagyis a tavaszi napforduló Földünk egyik legrégibb ünnepe: a tavasz ünnepét, a természet újjáéledését szimbolizálja. Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, közép-ázsiai államokban, a krími tatárok körében és Oroszország számos körzetében is jelentős ünnepnek számít, térségenként eltérő hagyományokkal, szokásokkal.

A PONT Fesztivál mindkét napja színes programokat kínál. Amíg a gyerekek fejdíszt, lovacskát, nemezlabdát, Ebru-festményt készítenek vagy mesét hallgatnak a nemezsátorban, a felnőttek sem unatkoznak. A tárgykiállításokon - kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegek, kalpagok, fotók, takarók, nyergek, szőttesek és viseletek - kívül megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, de akár az egész család kipróbálhatja, milyen a ritmusérzéke, mennyire megy a türk szőnyegcsomózás, illetve megnézheti a sólymok repülését és rácsodálkozhat arra, hogy milyen hatalmas élőben egy szirti sas. A délutáni programok után esténként két-két koncert repít minket egy távoli zenei világba.


Malik Mansurov

A fesztivál fénypontjaként pedig érkezik maga a „csoda“, a hagyományos tuvai torokének stílus - mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat -  legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes. Fellép továbbá a tradicionális mugam zene nemzetközi nagykövete, a világ legismertebb tarjátékosa, az ősi népi hangszer, a tar professzora, Malik Mansurov.
Huun-Huur-Tu


Vizeli Balázs és zenekara, Navratil Andrea és Demeter László közreműködésével új műsort hoz a Várkert Bazár színpadára. A Kodály-gyűjtések és csuvas dalok című koncert alapját a magyar népzene régi stílusa és a bolgár-csuvas, illetve a finnugor nyelvcsaládba tartozó mari népzene közötti kapcsolatok, dallam-párhuzamok adják. Itt lesz a 9 nyelven éneklő énekes és zenekara a Guessous Mesi Trió, autentikus török és magyar dallamokkal.


Guessous Majda Máriát leginkább Mesiként ismeri a magyar közönség.  A Magyarországon született magyar-marokkói énekesnő, aki hitvallása szerint a zenén keresztül összekötő „híd” szeretne lenni a különböző emberek és kultúrák közt, kisgyermekkora óta foglalkoztatja e két identitás „szerves egyként” való megélése. Énekesként és dalszerzőként alkotó módon játszik a magyar, török, marokkói és indiai zenei hagyománnyal.

Junior Prima Díjas, debreceni születésű énekesnő népi ének előadóművészként a Zeneakadémián végzett, ahol most már tanít is.

Az énekesnő egyedülállósága az eddigieken túl abban is rejlik, hogy nem kevesebb, mint tíz nyelven szólaltat meg autentikus és népzenei alapú, feldolgozott dalokat.

Mesi hazánkon kívül számos meghívásnak tett eleget a világ különböző pontjain, úgy, mint Amerika, Törökország, Marokkó, Kazahsztán, India és Bahrein. 2017-ben Azerbajdzsánban és Kuvaitban lép színpadra Mesi Trió együttesével.Hallgassatok meg egyet a dalaiból!
Időpont: április 1-2.
Helyszín: Várkert Bazár
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2454 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x