Mondjunk nemet az erőszakra!
Címlap / Ajánló / Mondjunk nemet az erőszakra!

>

Mondjunk nemet az erőszakra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, csak Magyarországon több százezer érintett van. A Krízisambulanciák sokat tudnak tenni a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítéséért.  

Ne legyen a nők és a lányok elleni erőszak a mindennapok része!  

Lekezelés, zaklatás, ordibálás, pofon, megalázás, rettegésben tartás, fenyegetőzés, fizikai és gazdasági korlátozás és még sorolhatnánk az erőszaknak azon megnyilvánulásait, amelyeket sok nőnek nap, mint nap át kell élnie. A legtöbb esetben azonban az áldozatok még maguk sincsenek tudatában annak, hogy minek vannak kitéve. Legyen szó pszichés, vagy bármilyen fokú testi bántalmazásról vagy elnyomásról, annak nincs helye a nők életében, és tenni kell azért, hogy minél kevesebben váljanak erőszak áldozatává.

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját, amelynek célja, hogy felhívja és cselekvésre motiválja a társadalmunkat annak érdekében, hogy a nők ellen irányuló, mindennapos erőszak felszámolható legyen. Világszerte 3-ból 1 nő szenved el élete során fizikai vagy szexuális bántalmazást, Argentínában például minden harmincadik órában meghal egy nő szexuális erőszak következtében, hazánkban pedig minden ötödik nő válik kapcsolaton belüli erőszak áldozatává. Az erőszak annyira a mindennapok részévé vált, hogy sokszor fel sem ismerjük azt, és szó nélkül túllendülünk rajta, ezért globális szemléletváltásra van szükség, a szívekben, a gondolkodásmódban és cselekedetekben.

Mi számít nők elleni erőszaknak?
Ide tartozik minden olyan erőszak, ami az illető nemi hovatartozása miatt történhet és történik meg. A fizikai és a szexuális erőszakon kívül, sajnos rengeteg formában jelentkezhet még az erőszak, mint például verbális, lelki és gazdasági. De erőszaknak minősül az is, ha egy férfi közösségi média felületen zaklat egy nőt, vagy ha az utcán tesz illetlen megjegyzést egy nőre. Hatalmas gondot jelent a nők elleni erőszak csökkentésének küzdelmében, hogy sok esetben a bántalmazott sincs tisztában azzal, hogy ő erőszaknak van kitéve, vagy annyira rettegésben él, hogy nem mer tenni az erőszak ellen.

Pedig van megoldás és van segítség is ilyen helyzetben! Az Ökumenikus Segélyszervezet az AVON támogatásával nyitotta meg Budapesten a Krízisambulancia központját - további 6 Krízisambulancia érhető el Mosonmagyaróváron, Devecseren, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon és Orosházán. A Krízisambulancia egy olyan intézmény, amelynek kulcsfontosságú szerepe lesz a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésében. Ez az intézménytípus abban különbözik a krízisközpontoktól és a titkos menedékházaktól, hogy nem elhelyezést, azaz menedéket nyújt, hanem különböző szakemberek által nyújtott prevenciós szolgáltatásokkal és tanácsadással segítik az érintetteket ingyenesen. Az ambulancia célkitűzése annak megelőzése, hogy olyan súlyos krízishelyzet alakuljon ki, amely miatt menekülésre van szükség. A segítő szolgáltatások lebonyolításában jogász, pszichológus és szociális munkás vesz részt, akiknél előzetes időpont egyeztetés után konzultációt lehet igénybe venni.

„Vállalatunk életében központi szerepet játszik a nők helyzetének javítása, és ehhez hozzátartozik a családon belüli, valamint a nők elleni erőszak felszámolására irányuló tevékenységek támogatása. Bízunk abban, hogy a Krízisambulancia Központ megnyitásával közelebb kerülünk célunkhoz, és az új intézménynek köszönhetően az áldozatoknak lehetőségük lesz a fennálló problémáik megoldására, vagy akár az újrakezdésre. Emellett fontosnak tartjuk, hogy ne csak az erőszakban érintettek legyenek tisztában ezzel a problémával, hiszen előfordulhat az is, hogy egy külső szemlélő veszi észre, hogy baj van.

Ezért kell, hogy minél többet foglalkozzunk az erőszak témájával, mert Magyarországon több mint 200 000 női érintett van. Hiszünk abban, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott Krízisambulancia központ hatalmas előrelépést hoz ezen a területen, és ennek köszönhetően sok válsághelyzetet sikerül megelőzni. Az AVON-nál világszerte igyekszünk ráirányítani a közfigyelmet arra is, hogy léteznek nem fizikai jellegű bántalmazási formák is, amelyeket ellen ugyanúgy fel kell lépni. Egy olyan világ megteremtésén munkálkodunk, amely mentes a nők és lányok ellen irányuló mindenfajta zaklatástól és erőszaktól”
– nyilatkozta Végh-Kósa Anita, az AVON Magyarország sajtószóvivője.
Ne hagyjuk, hogy az erőszak megszokottá és a mindennapjaink részévé váljon!


  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1431 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x