Múzeumok Majálisa a hétvégén, a jelszó: 1989
Címlap / Ajánló / Múzeumok Majálisa a hétvégén, a jelszó: 1989

>

Múzeumok Majálisa a hétvégén, a jelszó: 1989

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét, míg a Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 a rendszerváltás évét idézi meg.  

2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.

A lassan negyed évszázados Múzeumok Majálisa töretlen népszerűségét mutatja, hogy a látogatók száma évről évre nő. A két nap alatt több mint 40 ezren fordulnak meg a Múzeumkertben és a múzeum épületében. Jó lehetőség ez az ország legkülönfélébb múzeumai számára: bemutathatják programjaikat, kiállításkínálatukat és kreativitásukat. A 24. Múzeumok Majálisának első napja (2019. május 18.) a Múzeumok világnapjára, szombatra esik, a múzeum ezért 22 óráig nyitva tartja kapuit.

Az idei majális másik fő fókuszpontja 1989, azaz a rendszerváltoztatás. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – innen a névadás is –, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. Közösségi élményt igyekszik teremteni, így a közös emlékezésbe a múzeumokat is bevonta.

A Nemzeti Múzeum
belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára felidézi a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítanak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére pusztán emlékezünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás 20 múzeum anyagából szerveződik kifejezetten erre az alkalomra. A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

A 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra. Egy látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat. Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó-, vagy postásegyenruhát vagy gázálarcot, ősállatot varázsolhatnak, és zsírkőből amulettet faraghatnak. Viseletbemutató után lovagi felszerelésbe bújhatnak, barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyait. A kicsik résztvehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak.

 
 

Az időben visszautazva: vajon ki emlékszik az 1989-es érettségi botrányra vagy Öveges professzorra? Milyen volt a táskamagnó, a Commodore 64 számítógép, vagy a diavetítő és az írógép? Hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon, mekkora volt az első mobiltelefon? A múzeumok sátraikban dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.

A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Egy vasárnap délelőtti programként Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a ’80-as évek aerobic lázát megidézve. A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is.

A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a ’80-as évek hangulatában. A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat, a koncerten fellép Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője is, aki a legjobb rendező díját kapta.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1404 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x