Amikor a családfő külföldön dolgozik
Címlap / Ajánló / Amikor a családfő külföldön dolgozik

>

Amikor a családfő külföldön dolgozik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Sokan vannak abban a helyzetben, hogy egy jobb élet reményében külföldön próbálnak szerencsét. Van, hogy az egész család utazik, de olyan is amikor a családok ilyenkor szétszakadnak egy időre. A kérdés már csak az, hogy megéri-e?  

Nagyjából 600.000-nél is több magyar dolgozik és él külföldön. A Portfolio összesítése szerint a legtöbben Németországban, ami közel 200.000 főt jelent. A KSH oldalán is hasonló adatokat találunk. Fontos azonban tudni, hogy ezek csupán becslések. Egy valami viszont egyértelműen látszik: folyamatosan nő a külföldön szerencsét próbáló magyarok száma.

A rendszerváltó országok csatlakozásával a tagországok közötti migráció új lendületet vett, és jellemzőiben is a korábbitól eltérő folyamatokat generált. Ennek az új típusú vándorlásnak az elsődleges célja a munkavállalás. A külföldi munkavállalás volumene a 200-ban kezdődött válság hatására nőtt meg, melyet elősegített az osztrák és a német munkaerő-piaci korlátozások 2011. tavaszi feloldása is. –olvasható Lakatos Judit, a KSH statisztikai főtanácsadója Külföldön dolgozó magyarok, Magyarországon dolgozó külföldiek c. tanulmányában.

A külföldi munkavállalás sokak számára csak egy kaland. Önmaguk megismerése és a kíváncsiság hajtja őket. Ez főképp a fiatalabb nemzedékre jellemző. Sokan viszont kényszerből, megélhetési nehézségek miatt döntenek külföld mellett. Ebből kifolyólag rengeteg munkavállaló családos, ami bizony a fontos családi kapcsolatok megszakadásával is járhat.

Nézzük mi történhet a családdal, hogy hat az érzelmekre, miképp alakul ki a kötődés, ha a családfő külföldön dolgozik?

Mi játszódik le a gyerekben?

 

Ha az apa külföldön dolgozik az, az egész család korábbi egyensúlyát megbonthatja.

Roboz Gabriella, pszichológus szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy ne sérüljön a távollévő szülő és a gyerekek közötti kötődés. Ebben a picik életkora, a találkozások száma, a kapcsolattartás mikéntje fontos tényező. A mai modern technológia világában ez kivitelezhető is. A pszichológus szerint életkornak megfelelő szinten fontos, hogy az anya beszélgessen sokat a gyerekkel az apjáról. Például esti mesénél nyugodtan bele lehet szőni apukát is a mesébe. Ezzel az egyszerű módszerrel az apa részese lehet a gyerek mindennapjainak, aki alig várja majd, hogy újra láthassa őt. Szakértők szerint minél nagyobb a gyerek annál nehezebb a távollétet elfogadni és feldolgozni az erős kötődés miatt, ugyanakkor könnyebb is hiszen fel tudja fogni hamarabb, hogy apának miért kell külföldön dolgoznia. Schell Gergely, gyermekpszichológus szerint azt is nagyon fontos megértetnie minden családtagnak, hogy attól mert apa külföldön dolgozik, még nem válnak csonka családdá.

 

Hogyan hat a párkapcsolatra?

 

Nem árulunk el nagy zsákbamacskát, ha azt mondjuk a távollét a párkapcsolatokat is próbára teszi. Hasonló dolgok fontosak itt is, mint a gyermekek esetében. Hiszen ezzel a felállással a feleségre egy teljesen új helyzet hárul. Schell Gergely szerint új feladatokat kell megoldania az otthon maradónak, ugyanakkor a párkapcsolati elvárásoknak sem kell nonstop megfelelni, ami egy kis felszabadulást jelenthet. Tehát a szakértő szerint ez a helyzet nem feltétlenül rossz egy nő számára, hiszen új kihívásokkal kerül szembe, ami személyiségét tovább fejlesztheti. Ugyanakkor a távolság mindig nagy nehézséget okoz, mert ugyanazt az érzelmi minőséget szinte lehetetlen fenntartani, de idővel hozzá lehet szokni. A hiányt segítheti, ha a házastársak folytonosan emlékeztetik magukat arra, hogy mit miért tesznek, ha látják a szemük előbb lebegni a közös célt, ha gyakran beszélnek telefonon, és szakítanak időt a személyes találkozásra is. Persze akkor sem biztos, hogy nem távolodnak majd el egymástól érzelmileg.

 

Ha még csak tervben van, hogy a családfő külföldön keresi meg a kenyerét, akkor a gyerekek miatt érdemes kikérni egy családterapeuta véleményét, jó ha letisztázzátok, hogy mennyi időre szól ez a külföldi munka. Érdemes-e nektek itthon maradni, vagy inkább vele kellene tartanotok? Ha kimegy és visszajön végleg, akkor megint egy másik helyzet áll elő, ami újabb konfliktusokat szülhet, hiszen újra át kell rendezni a családi pozíciókat. Nem könnyű helyzet, de akarattal és sok-sok munkával minden elérhető.

 

AZ ÉV HOTELE múlt heti adásának főszereplője a Nagy család volt. A férj 16 hosszú éven át dolgozott külföldön. Három évvel ezelőtt költözött végleg haza, feleségéhez és két gyermekéhez. Vasárnap arról is beszélt az adásban, hogy mennyire nehéz időszak volt ez az életében és próbálja bepótolni az elvesztett időt, és minél többet lenni gyermekeivel és feleségével.

 Orsi és Gábor egy faluban nőttek fel, gyerekkoruk óta ismerik egymást. A lány még csak 9 éves volt, amikor eldöntötte, hogy Gábor lesz a férje. Így is lett. A középiskola elvégzése után jöttek össze és azóta egy párt alkotnak. Pár hónappal az első csók után össze is költöztek, ami csupán 3-4 hónapig tartott, mert Gábort egy külföldi munkalehetőség Németországba szólította. Habár sokat járt haza, de innentől kezdve 16 éven át távkapcsolatban éltek egymással. Közben építkeztek, összeházasodtak és gyerekeket vállaltak. A múlt hétvégére azért érkeztek, hogy négyesben egy családi mini nyaraláson vegyenek részt, közben pedig hoteleket teszteljenek. Ha érdekel a két északkelet-magyarországi szálloda és kíváncsi vagy a Nagy család történetére, akkor nézd vissza az adást az RTL Most!-on.
 

Vasárnap délig ez a két hotel várja a szavazatodat a www.facebook.com/azevhotele oldalon.

 

Thermál Park Egerszalók****

A családias hangulatú négycsillagos szálloda a város zajától távol csendes, nyugodt környezetben, a sódomboktól néhány percnyi távolságra fekszik. A hotelben szobák, tágas konyhával felszerelt apartmanok, vendégházak és kemping is a vendégek rendelkezésére áll. A szobák többségéből fantasztikus kilátás nyílik a környező erdőkre. A Thermál Park Egerszalók****-hoz tartozó hatalmas zöld kertben a gyerekeket játszótér a sütögetni szerető szállóvendégeket pedig grillezési lehetőség várja. Az udvaron a szabadtéri-, és a gyógyvizes medencében is megmártózhatnak az itt-tartózkodók, továbbá napozhatnak a pihenőágyakon, de ejtőzhetnek a gőzfürdőben és gondtalanul használhatják a szaunát is. Az aktív programot kedvelők dartsozhatnak, pingpongozhatnak vagy kerékpárral fedezhetik fel a környék számos látnivalóit.

További részletek: ITT 


Villa Cuvée

A négy épületből álló villa komplexum az egerszalóki gyógyfürdőtől körülbelül 2 km-re, 2019. januárjában nyitotta meg kapuit. A házak különlegessége, hogy mindegyik szobája erkélyes és a bor tematikájára épült. A villa nem csak két, hanem négy fő elszállásolására is alkalmas apartmanokkal is rendelkezik. Családoknak tehát abszolút ideális. A gyerekekkel érkezőknek egy 57m2-es beltéri játszótér is a rendelkezésükre áll, amit a kicsik minden bizonnyal nagyon élveznek majd. A picik nagy kedvence az óriás spirál csőcsúszda, a labdatenger és a trambulin, de nagyon jól leköti őket az udvaron található játszótér is, ahol akár grillezni és bográcsozni is tudnak a felnőttek. Mindemellett az egyik épületben egy nyolc fő befogadására alkalmas finn szauna is elhelyezésre került, ami a felnőttek nyugodt pihenését szolgálja.

További részletek: ITT

 
 

Szavazz és nyerj egy wellness hétvégét!

 

A www.facebook.com/azevhotele oldalon vasárnap délig szavazhatsz a műsorban bemutatott szállodák valamelyikére. Ugyanis, aki szavaz, az nyerhet, egy wellness hétvégét, abba a szállodába ahová voksát leadta. Idén is minden szavazat számít, ugyanis ez egy verseny, ahol Te döntheted el, hogy melyik szálloda legyen a régió, azaz A HÓNAP HOTELE, majd végül AZ ÉV HOTELE.

 

A hét utolsó napján AZ ÉV HOTELE Nyíregyházán és Egerszalókon mutat be egy-egy szállodát

 

Vasárnap Ágnes és Petra utazik el a műsorvezetővel, Éry-Kovács Zsannával az északkelet-magyarországi régióba. Petra épp most ünnepeli 18. születésnapját, amit édesanyja, Ágnes szeretett volna minél emlékezetesebbé tenni, mivel lánya azelőtt még soha nem volt szállodában. Ezért arra gondolt ez lesz a leges legtökéltesebb alkalom egy jó kis hoteltesztelésre. A lányok AZ ÉV HOTELE jövő heti adásában a nyíregyházi Korona Hotel****-t  és az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel-t, próbálták ki. Te is kíváncsi vagy a szállodákra? Akkor nézd meg vasárnap 11:50-kor az RTL Klubon.

 

 

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

 

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klub-on futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

 
 

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1319 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x