Mákháború: jön az ősz legjobban várt fantasyje!
Címlap / Ajánló / Mákháború: jön az ősz legjobban várt fantasyje!

>

Mákháború: jön az ősz legjobban várt fantasyje!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Ritka az epikus fantasyk lassan építkező, türelmes világában az ilyen erős és dinamikus felütés, ráadásul a Mákháború később sem engedi el az olvasót: R. F. Kuang végig szépen és elegánsan építkezik, és mutatja be a szereplőit.  

Még Pierce Brown ajánlotta az Agave Kiadó figyelmébe R.F. Kuangot és a Mákháború című debütálását, amikor budapesti látogatását szervezték 2018 elején. Semmit nem tudtak akkor a regényről, sem a szerzőről, azonban ez gyorsan megváltozott: már a kézirat elejéből olyan elemi erővel zúdult a történet, hogy nem lehetett kihagyni. 

Ebben a könyvben benne van minden, ami egy nagyívű, ijesztő szörnyekkel és nagy harcokkal teli sztorihoz kell, ráadásul az ópiumfüggő sámánok és a kelet-ázsiai vibe miatt bőven elegendő mennyiségű eredetiséggel van felruházva a kötet ahhoz, hogy még a műfaj legkeményebb, mindent látott olvasói is komoly időt invesztáljanak az elolvasására.

Az írónő mindössze 23 éves. Senki nem gondolta, hogy ilyen fiatal, ilyen minőségű szöveg alapján. Időközben a Mákháború megkapta a Crawford- és Compton Crook-díjakat. Majd jelölték a Nebulára és a Locusra. Aztán később a World Fantasyre is.)Képzeljünk el egy olyan világot, amit folyamatosan ostromolnak külső erők, ráadásul a lakosság jókora része ópiumfüggőségben él. Ebben a környezetben elengedhetetlen egy erős hadsereg biztosítása, így a birodalom minden évben megrendezi a kedzsut, egy vizsgát, amin bárki elindulhat, és a legjobbak bebocsátást nyerhetnek a katonai akadémiákra, ahol a harci kiképzések mellett tanításban részesülnek, és a szülőfalujuk is kap némi támogatást.

A kedzsu teljesítéséről álmodik minden szegény, de még a gazdagok is, hiszen minél nagyobb befolyással érkezik egy fiatal, annál nagyobb eséllyel lehet közkatona helyett tábornok. A kedzsut a szegény Kakas tartományból egy Zsin nevű árva teljesíti, akinek az eredménye ledöbbent mindenkit. És gyakorlatilag innen veszi igazán kezdetét a Mákháború, ami egy gyors kiképzéses rész után kemény military fantasybe viszi az olvasót, ami mentes minden finomkodástól.

 
 
Egyik szereplő sincs biztonságban, és a világ is hirtelen kiszínesedik: oldalról oldalra egyre több mitológiai elem és szörny jelenik meg, egyik csavar követi a másikat. Míg a legtöbb író kényelmesen elidőzne az első könyvben a kiképzéssel, addig Kuang ezt a részt letudja elég hamar. Még a könyv közepén sem tartunk, amikor igazán beindul a cselekmény, és onnantól már nincs megállás, ráadásul a befejezése az egyik legmerészebb, amit az utóbbi időkben olvashattunk.

Sőt, már a Sárkányköztársaság című folytatásra sem kell sokat várni: a jövő évi Könyvfesztiválra érkezik.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1394 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x