Ezekre figyelj őszi kirándulás előtti készülődéskor
Címlap / Ajánló / Ezekre figyelj őszi kirándulás előtti készülődéskor

>

Ezekre figyelj őszi kirándulás előtti készülődéskor

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-30

Szeptember beköszöntével a vénasszonyok nyaráig még van esély elcsípni a nyár utolsó napsugarait, de ilyenkor már a strandok helyett a kirándulóhelyek kerülnek előtérbe. Adunk néhány tippet, hogyan érdemes felkészülni az őszi kirándulás előtt.  

 
Ismerned kell a korlátaidat
A kirándulás jellegétől is függ, hogyan célszerű rá készülni. Nem mindegy, hogy autóval utaztok egy kilátóhoz, vagy esetleg biciklis túráról, hegymászásról vagy erdei túráról van-e szó. Természetesen az sem mindegy, hogy mekkora távra és nehézségre vállalkoztok, és hogy milyen a csapat összetétele. Ismerned kell a korlátaidat, és hogy amire vállalkozol, mennyire teljesíthető neked és a társaidnak. Ha túlvállaljátok magatokat, az mindig veszélyekkel jár.
Legyen mindig B terved arra az esetre, ha te vagy valamelyik társad nem bírja az eredetileg eltervezett távot, és rövidítésre van szükségetek. Ma már szinte minden telefonon van GPS, így papír térképet vinni feleslegesnek tűnik, de valójában hasznos, ha a biztonság kedvéért kéznél van egy, már csak amiatt is, mert ezek jobban kiemelik a túraútvonalakat.
A megfelelő, jól karbantartott felszerelés nagyon fontos. Ide tartozik a bicikli, a túracipő, a ruházat és minden egyéb, ami egy kirándulás során szükséges. A legjobb, ha semmit sem élesben próbálsz ki először, hanem már a túra előtt kipróbálod, bejáratod, mert nem jó, ha ott derül ki valamiről, hogy kényelmetlen, netán nem működik. A felszerelések sokszor nem olcsók, de nem érdemes rajtuk spórolni, akár egy szabad felhasználású hitel segítségével is célszerű gondoskodni a megfelelő minőségről a saját testi épséged érdekében.
Mit vegyek fel túrához?
Ruházatnál fontos, hogy kényelmes, rugalmas legyen, és a mozgásban ne akadályozzon. Az időjárástól függően kell eldönteni, hogy a szellőzés vagy épp a hőszigetelés a fontosabb, ennek tudatában célszerű rétegesen felöltözni. Ősszel egy esőkabátra is szükség lehet. Az erdőben, hegyekben általában hűvösebb van, mint máshol, és estefelé hirtelen hűl le még jobban a levegő, így érdemes plusz pulóverrel készülni.
Legalább ilyen fontos, hogy megfelelő cipőt válassz, mert egy hosszabb túránál az a legrosszabb, ha a cipő kényelmetlen, és töri a lábad. Ennek az optimális típusa megint attól függ, hogy milyen célra fogod használni, ettől függően lehet rövid- és magasszárú, de erdei terepfutáshoz megint másfajta cipő javasolt. Egy túrabakancsnak akár 10-15 km is kell, hogy felvegye a lábfejed formáját, ezért is érdemes a túra előtt rövidebb távokat megtenni benne. Apróságnak tűnik, de a cipő mellett a zoknit sem szabad félvállról venni, hiszen ugyanúgy felelős a kényelemért. Fontos, hogy a zokni jól szellőzzön, kellően melegítse a lábfejed, és túlérjen a cipő szárán.
Mire kell figyelni sátrazós túráknál?
Ha sátrazni is fogsz, akkor a sátrat is érdemes felállítani, kipróbálni indulás előtt, hogy ne élesben kelljen kitalálnod az összerakását. Célszerű előre megnézni, hogy hol tudsz majd táborozni, hol vannak pihenőhelyek, és úgy általában érdemes jól megismerned az útvonalat.
Többnapos sátrazásnál szükség lehet vízmelegítőre, kávéfőzőre vagy gázfőzőre is, de csak olyan eszközöket vigyél, amikre feltétlen szükséged lesz, hogy ne kelljen őket cipelni, ha nem muszáj.
Étel és ital nélkül ne indulj el kirándulni
Figyelj arra is, hogy legyen nálad elég folyadék, ami napi 1,5-2 litert jelent. Ez lehet víz, de hűvösebb időben a termoszba töltött meleg tea is jól jöhet. A túra hosszától függően gondoskodj az ételekről is, amiket érdemes előre adagolni, hogy menetközben könnyen elő lehessen venni őket. A müzli- és energiaszeletek, az olajos magvak, a szőlőcukor vagy a gyümölcsök túra közben is könnyen fogyaszthatóak, amikre szükség is van, ugyanis túrázás közben a szervezet óránként 2-300 kalóriát is eléget, ami nehezebb terepnél több is lehet, és ezt az energiát pótolni kell.
Tipp: ezeket a kirándulóhelyszínek tetszhetnek neked
Magyarország annyi kirándulóhelyszínt és túraútvonalat tartogat, hogy felsorolni sem lehet mindet. Ősszel sokan mennek a badacsonytomaji Folly Arborétumba, ahonnan a kilátás is remek, és a borok is finomak. Kedvelt úti cél a Bükk hegységnél, Szilvásvárad mellett található Szalajka-völgy, ahol még erdei kisvasútra is fel lehet ülni a gyerekek legnagyobb örömére. De mondhatnánk akár a tatai Fényes Tanösvényt, a Gemenci erdőt vagy a Pilis-hegység számtalan túraútvonalát. A lista még hosszú, így mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő kirándulóhelyet

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 806 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x