Ezek a könyvek nem hiányozhatnak egy fociőrült könyvespolcáról!...
Címlap / Ajánló / Ezek a könyvek nem hiányozhatnak egy fociőrült könyvespolcáról!

>

Ezek a könyvek nem hiányozhatnak egy fociőrült könyvespolcáról!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-08

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága. Milliók játsszák, milliók nézik, s természetesen milliók olvasnak róla. Mutatunk most három futball tematikájú könyvet, amit mindenképp el kell olvasnod. Javasoljuk ezeket az írásokat azért, hogy a focit a lehető legszélesebb perspektívából lásd.  

 A világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. Népszerűsége számos tényezőből fakad. Ebből az egyik az, hogy rendkívül egyszerű játékról van szó. Eszközigénye elképesztően alacsony: elég hozzá egy labda (vagy  annak látszó tárgy), néhány olyan dolog, amiből kapukat lehet csinálni, és már mehet is játék. A szabályok is tiszták, és világosak. Bármilyen korosztály, bármelyik társadalmi réteg űzheti. A futball összehozza az embereket. Mi több, eltünteti a vagyoni különbségeket. Lehetőséget ad a felzárkózásra, a kitörésre. Szóval a futball több tényező miatt is jó, hasznos. Nem véletlen, hogy milliók játsszák, milliók nézik. És természetesen milliók olvasnak róla. A futball tematikájú könyvekből pedig igencsak széles választék van, természetesen a fogadásról is, ha nem hiszed: nézd meg ezt az oldalt. Most mutatunk három focis könyvet, amit mindenképp érdemes elolvasnod. Akár azt is mondhatnák, ezek az írások nem hiányozhatnak egy fociőrült könyvespolcáról.

Futballforradalmak


Ha van kötelező darab, akkor az Johanthan Wilson könyve, a Futballforradalmak. Az alkotás, amely Anglia egyik legnépszerűbb sportkönyve. A modern (azaz a XIX. század elején-közepén) megjelenő futball történetét tekinti át - a kezdetektől napjainkig. Szerencsére ezt egyáltalán nem unalmas, vontatott formában teszi. Megjelennek az egyes változások mögött húzódó kulturális és társadalmi folyamatok. Kiderül – egyebek között–, hogyan vált el egymástól a rögbi és a labdarúgás. Mi vezetett a WM-formációhoz, majd miként jött létre a három- és a négyvédős rendszer. Kik, és milyen gondolatokkal vitték előre a játék fejlődését. Milyen válasszal szolgált a totális futball a catenaccióra. Szóval kérdések, válaszok, egyéniségek, változások, kultúrák, edzők. Mindez remek stílusban megírva.
 

Barcelona és Katalónia egy és ugyanaz

 


Més que un club. Talán sokak számára ismert ez a mondat. Az FC Barcelona, a világ egyik legismertebb klubjának jelmondata, amely a következőt jelenti: több, mint egy klub. Ez a néhány szó remekül rámutat arra a közegre, amely a csapatot körülveszi. Katalóniában az FC Barcelona nem szimplán egy futballklub. Sokkal több annál: társadalmi, nemzeti ügy, a helyiek identitását jelképe. Nem véletlen, hogy a Barcelona és a katalán identitás, a függetlenségre való törekvés nagyon szorosan összekapcsolódik már a klub alapítása óta. Győri Szabó Róbert: FC Katalónia című könyve erre a kettősségre mutat rá. Arra, hogy jár kéz a kézben Katalónia és az FC Barcelona. Milyen összefüggések húzódnak meg a háttérben, hogyan is néz ki az a történelmi-politikai-kulturális kontextus, amelyben ez a két szereplő az idők során létezett.


A magyar futballhátország


A Nemzeti Sport újságírója, Csillag Péter fogta magát és nekivágott az országnak, azért, hogy a megyei, falusi futball minden szépségét, búját, baját bemutassa, átadja az olvasóknak. És milyen jól tette, hogy megtette ezt a hosszú utat. Az eredmény egy olyan könyv, amely a magyar foci rejtett tájait mutatja be – képekkel, szöveggel. Mindazok a sajátosságok megjelennek az írásban, amelyek rámutatnak a mai magyar vidéken játszott sportág sajátosságaira. Az írás persze bőven túlmutat magán a futballon, sokkal inkább tekinthető korrajznak, egy szociográfiai látleletnek. A foci „csak” a közös nyelv.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 3406 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x