Nyelvtanulás felnőttkorban: Így érdemes belevágni!
Címlap / Ajánló / Nyelvtanulás felnőttkorban: Így érdemes belevágni!

>

Nyelvtanulás felnőttkorban: Így érdemes belevágni!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A nyelvtanulást sosem késő elkezdeni. Habár sokan gondolnak rá úgy, mint pusztán iskolai tevékenységre, számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy akár munka mellett, a szabadidőnkben is képezhessük magunkat. Akár egy új idegennyelvet akarunk elsajátítani, akár régi, de megfakult tudásunkat frissítenénk fel egy új munka vagy nyaralás kedvéért, az alábbi tippek jól jöhetnek!  

Milyen előnyei vannak a nyelvtanulásnak?

A legtöbben legalább egy idegennyelvet tanultunk iskolás éveink alatt. Mivel a gyermeki agy még rendkívül fogékony az új ismeretekre és idegpályák kialakítására, minél fiatalabb korban kezdjük a nyelvtanulást, annál könnyebb dolgunk lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felnőttkorban lehetetlen küldetésre vállalkoznánk, ha belevágunk.

Egy új nyelv megtanulása hozzájárul a szélesebb körű kommunikációhoz és elősegíti a kapcsolatteremtést a más országból, más kultúrából származókkal. Ez különösen jól jöhet, ha külföldre utazunk , hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor csak a nyelvtudásunkra hagyatkozhatunk. Ez lehet egy éttermi rendelés leadása, útbaigazítás kérése és persze a szállodai check-in is.

Tipp:
Ha nem vagyunk biztosak a tudásunkban vagy kicsi a szókincsünk, egy angol online szótár sokat segíthet a külföldi boldogulásban.


Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a nyelvtanulás mentális egészségre gyakorolt hatását sem. Az új szavak, nyelvtani szerkezetek és logikai kapcsolatok elsajátítása ugyanis fejleszti a kognitív képességeket is. Jobbá válhat tőle a problémamegoldó képességünk, növelheti a kreativitást és az elemzőképességet is.Végül, de nem utolsó sorban pedig a munkaerőpiacon is jelentős előnyhöz juttathat egy-egy nyelv ismerete. Az IT területen például szinte már elengedhetetlen az angol nyelvtudás a szakmai boldoguláshoz. Sok programozási nyelv is ezt veszi alapul, ilyen a Python is, így, ha ismerjük, ezeket is könnyebben sajátíthatjuk el. De a multinacionális környezet is egyre több vállalatra jellemző, amiben a külföldi kollégákkal csak akkor érthetünk szót, ha legalább egy közös nyelvet beszélünk.

Hogyan érdemes belevágni a nyelvtanulásba felnőtt korban?

Felnőttként az új ismeretek elsajátítása már számos nehézséggel járhat. Azon kívül, hogy agyunknak több időre lehet szüksége az új összefüggések elraktározásához, a munkahelyi és otthoni elkötelezettségek is nehezíthetik a dolgunkat. Első sorban tehát fontos, hogy türelmesek és megértőek legyünk magunkkal, ha nem haladunk olyan ütemben, ahogy terveztük.

1. Határozzunk meg egy célt!

Mielőtt belevágnánk a nyelvtanulásba érdemes feltenni magunknak a kérdést: Miért is akarunk új nyelvet tanulni? Karrierünk szempontjából elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás a következő szintre lépéshez, esetleg egy külföldi utazásra szeretnénk felkészülni, vagy csak hobbiból vágnánk bele? Ha megvan a megfelelő célkitűzés, könnyebb megőriznünk a motivációnkat is és kisebb eséllyel hagyjuk félbe a tanulást az első nehézségeknél.

2. Tervezzünk!

Mindenkinek arra van ideje, amire szakít. Nincs ez másként a nyelvtanulással sem. Ha nyüzsgő, elfoglalt életet élünk, egyszerre próbálunk helyt állni a munkahelyünkön, igyekszünk időt szakítani a barátainkra, a családunkra és még magunkra is, a tanulás könnyen a háttérbe szorulhat. Segít ennek a megakadályozásában, ha minden héten előre meghatározott napokon és időpontokban tanulunk. Az mindegy, hogy egyedül vagy egy online nyelvóra keretében, de legyünk következetesek és tartsuk be a terveinket!

3. Gyakoroljunk!

Habár a nyelvtan és a szavak elsajátítása pusztán elméleti tudásnak tűnik, az idegennyelv tanulás legnagyobb része a gyakorlás. Hiába rendelkezünk kiterjedt szókinccsel, ha valójában meg sem merünk szólalni az új nyelven vagy épp nem értjük, amit nekünk mondanak.

Csak hogy néhányat említsünk azok közül a nyelvek közül, amiknél az írás és a kiejtés nem mindig egyezik meg, ez az angolnál a franciánál, de akár az olasznál és a spanyolnál is problémás lehet. Az elméleti ismeretek mellett ezért érdemes rendszeres hallás utáni értés és beszédgyakorlatokat is végezni. Ehhez ráadásul nem is kell az unalmas tankönyvi példákhoz ragaszkodnunk. Nézzünk filmeket, sorozatokat a kiválasztott nyelven és ha van rá lehetőségünk, használjuk beszédben is a hétköznapokban!

4. Ne féljünk a hibáktól!

Az egyik legnagyobb hátráltató tényező a nyelvtanulásban a tökéletességre törekvés. Hogy mit jelent ez a valóságban? Például inkább meg sem szólalunk éles helyzetben, nehogy rosszul ejtsünk vagy mondjunk valamit. Ez pedig komoly mértékben akadályozhatja a személyes fejlődésünket. A nem tökéletes nyelvtant és a rossz kiejtést is könnyebb megérteni, mint a szótlanságot. A legtöbben ráadásul értékelik, ha a saját nyelvükön szólunk hozzájuk, akár segítenek is, különösen, ha elmondjuk, hogy még csak most tanuljuk azt.

5. Értékeljük a haladásunkat!

Az egyes modulok között érdemes megállni kicsit és visszatekinteni, honnan indultunk. A hétköznapokban ugyanis hajlamosak lehetünk átsiklani elért sikereink fölött, ami könnyen motiválatlansághoz vezethet. Az előrehaladás mérésére ráadásul nemcsak a tantermi tesztek nyújtanak jó módszert. Gondoljuk át, hogy mennyit értünk meg az új nyelvből hallás után a kezdetekhez képest, képesek vagyunk-e eredeti nyelvű felirattal vagy felirat nélkül nézni kedvenc filmjeinket és használjuk-e a nyelvet élőszóban? Ezek mind hasznos mérőpontjai a fejlődésnek.

A nyelvtanulás során számos nehézségbe ütközhetünk, végső soron azonban hatalmas értéket kapunk, ha nem adjuk fel célunkat félúton. Ez pedig hibákon és gyakorláson keresztül érhető el.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1245 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x