Szalagos fánk
Címlap / Asztalra / Szalagos fánk

Szalagos fánk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A szalagos fánk klasszikus receptjének egy tojás nélküli változatát adjuk közre! Mint minden kelt tészta készítésekor, itt is nagyon fontos, hogy a helyiség ne legyen huzatos, és ügyeljünk arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert semlegesítik egymást. 

A szalagos fánk klasszikus receptjének egy tojás nélküli változatát adjuk közre! Mint minden kelt tészta készítésekor, itt is nagyon fontos, hogy a helyiség ne legyen huzatos, és ügyeljünk arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert semlegesítik egymást.

Hozzávalók:
1, 5dl tej (kézmeleg)
1, 5dkg friss élesztő
3dkg porcukor + 1dkg vaníliás cukor
3 dkg vaj
25 dkg szitált, langyos liszt
1 ev.k. étkezési keményítő
csipet kurkuma, citromhéj
nagy csipet só

Kovász készítése:
5 cl, kézmeleg tejben elkeverjük az élesztőt, + 2 teáskanál cukrot és 2 teáskanál lisztet. Habverővel egyenletesen elkeverjük, és a tetejét liszttel meghintjük, és 15 percre langyos helyre tesszük. Lehet forró vizet engedni egy edénybe, és ebbe állítani a kovászos bögrét, vagy langyos sütőbe tenni. 40-45 fokos hőmérséklet a legideálisabb, hogy laza és nagy térfogatúra nőtt kovászunk legyen.

Tészta:
Amíg a kovász kel, addig készítsük el a tésztát. A vajat és a cukrot jó habosra kikeverjük, utána hozzá a kovász, a citromhéj, só, kurkuma, keményítő, majd felváltva belekeverem a langyos tejet és lisztet. Robotgéppel 5-10 percig dagasztjuk, de lehet kézzel is. Ha már hólyagos lesz és sima egynemű, akkor bebucizom és egy lisztezett tálba teszem. Tetejét vékonyan olajjal bekenjük, hogy ne száradjon ki.

30 percig kelesztjük, 35-40 fokon. 15 perc után könnyedén átgyúrjuk, hogy még jobban növekedhessen a tészta.
Még 15 percig kelesztjük és tetejét olajjal kenjük.
Utána 2 cm vastagra nyújtjuk, és egy 5-6 cm átmérőjű kiszúróval 10 db fánkot kiszaggatjuk. Majd a tészta korongokat, enyhén lisztezett tálcára tesszük és tetejüket olajjal vékonyan megkenjük.

Sütés
Közben 1 liter olajat 160-180 fokra felmelegítünk, ez fontos, mert a fánk csak ezen a hőmérsékleten lesz szép aranybarna és szalagos. Magas hőmérsékleten hamar megsül a külseje, a belseje pedig nyers marad, alacsonyon pedig sok olajat szív magába. Erre legjobb szerintem a friteuse.

Szóval, ha az olaj pont jó, akkor fogjuk az egyik tésztát és nagyon kicsit széthúzzuk, csak annyira, hogy a hüvelykujjal a közepét benyomjuk, és egyszer körbeforgatjuk az ujjunk körül. Bele az olajba, és 5 percig sütjük.

2, 5 percig fedő alatt sütjük, ettől lesz szalagos, majd megfordítjuk és még 2, 5 percig fedő nélkül arany barnára sütjük. Egyszerre csak 3-4 db-ot tudunk sütni, mert nagyon megnőnek. Vaníliás porcukorral hintve és baracklekvárral kínáljuk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8061 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x