Népmesék eledele: a puliszka
Címlap / Asztalra / Népmesék eledele: a puliszka

Népmesék eledele: a puliszka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-26

Az ünnepek alatt úgyse fogjuk vissza magunkat, ha a konyhai sürgés-forgásról van szó. No, de addig is kell enni valamit! A puliszka egy nagyon egyszerű, olcsó és laktató népi étel.  

A világ egyik legegyszerűbb és legolcsóbb étele a puliszka (kukoricakása néven is ismert.) Városi gyerekként mindig értetlenül olvastam a mesékben, hogy a szegénylegény családja milyen jólesően ette a puliszkát. Elképzelésem se volt, mi az, mígnem egyszer Szatmárban valaki meg nem lepett vele reggelire. Azon a vidéken legalább olyan népszerű étel a puliszka, mint Erdélyben vagy a Partiumban.

Egy körülbelül négy főre bőségesen elegendő adaghoz elég negyed kiló kukoricadara. A boltokban félkilós kiszerelésben kapható, nem is drága. Nem kell hozzá más, csak víz.

Fél zacskónyi kukoricadarához egy közepes nagyságú lábosra lesz szükségünk. Felteszünk melegedni kb. másfél liter sós vizet. Ebbe kell a kukoricadarát akkor beleönteni, amikor már „olyan jó meleg”, de még nem forr. (Ha megvárjuk, hogy forrni kezdjen, gömös lesz.) Tehát beleöntjük a fél zacskónyi kukoricadarát, és folyamatos kavarás mellett mintegy tíz perc alatt elkészítjük a puliszkát. Akkor van kész, ha már eltűnt róla a víz.

Az állagát tekintve számíthatunk arra, hogy ahogy hűl, még egy kicsit keményedik. Tálalhatjuk tejjel, tejföllel, szalonnával, paradicsommal, sózhatjuk, süthetünk rá kis húst is, ízlés szerint, ez utóbbi esetben a szafttal se felejtsük el meglocsolni.

A családi ízlésnek mindenhol más fog megfelelni, nálunk a zsírjára lesütött, szigorúan házi disznóvágásból eredeztetett oldalas a befutó, így a tél közeledtével.

Az olaszok kedvelt polentája alapjaiban semmiben sem különbözik a mi puliszkánktól, mindössze attól lesz más, hogy a már elkészült kását másképp fűszerezik, illetve tálalják, különféle paradicsomos ragukkal például, vagy éppen mozzarellával.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1915 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x