Hetvenéves Billy, a Szabad Motoros
Címlap / Boldog szülinapot / Hetvenéves Billy, a Szabad Motoros

Hetvenéves Billy, a Szabad Motoros

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Még nem volt 20 éves, amikor filmtörténeti jelentőségű alkotásban, Nicholas Ray Ok nélküli lázadójában megkapta az egyik fontos szerepet. A világ több generációja szemében ő azonban örökre Billy marad, a rojtos ruhás, kalapos hippi, aki csodaszép motorján végigszáguldja Amerikát Wyatt kapitány mellett, hogy aztán...  

...egy született emberi sötétség és genetikailag kódolt gonoszság áldozataként egy árok partján végezze lőtt sebekkel. Dennis Hopper, az Easy Rider (felejtsük már el a "Szelid motorosok" címet!) rendezője és egyik főszereplője szerdán töltötte be 70. életévét.

A kansasi, westernekben gyakran helyszínként szolgáló Dodge City-ben 1936. május 17-én született Hopper már 1954-ben kamera elé állt - éppen egy westernben, a Johnny Guitarban. Itt még csak névtelen epizodista volt, egy évvel később azonban jó barátja, a kor egyik bálványa, James Dean partnere lehetett az Ok nélküli lázadóban. A film a maga korában ugyanazt jelentette, mint közel másfél évtized múlva az Easy Rider: egy nemzedék kétségbeesett útkeresését, szembekerülését a felnőtt társadalom értékrendjével, képmutatásaival.

Együtt játszottak az Óriásban is, de ennek bemutatóját Jimmy már nem érte meg: 1955. szeptember 30-án szörnyethalt egy autóbalesetben. Halála mélységesen megrázta Hoppert, olyannyira, hogy éveken át alig-alig tudott dolgozni, mivel képtelen volt indulatain uralkodni és legfeljebb tv-sorozatokban kapott szerepeket, elsősorban újra a "vadnyugati" műfajban. A 60-as évek közepén aztán kapcsolatba került a kaliforniai hippikkel, a motoros bandákkal és a tudattágítókkal, és ez új irányba vitte életét, pályáját. 1967-ben született meg Az Utazás (The Trip) című film, Roger Corman rendezésében, amelyben már összeállt az Easy Rider nagy hármasa: Peter Fonda és Hopper alakították a főszerepeket, míg a forgatókönyvet Jack Nicholson írta. Újabb "előtanulmány" volt ehhez a Glory Stompers című film, amely a motoros bandák közti háborúról szólt, majd következett Hopper, első és máig leghíresebb rendezése, az Easy Rider.

A film, amelynek költségvetését, alig 100 ezer dollárt, Hopper, Fonda és Nicholson dobta össze, a western magányos, ám végtelenül szabad hőseinek világát hozza össze az amerikai irodalomban Jack Londontól John Steinbecken át Jack Kerouacig oly jellemző "úti regények" világával, valamint a korszak pszichedelikus fantáziájával és a rock kiteljesedésével, miközben kegyetlen és máig érvényes képet fest az emberi intoleranciáról, a "mássággal", a szabadsággal szembeni, gyűlölettel teljes félelemről. Büszkék lehetünk arra, hogy az Easy Rider különleges képi világát hazánkfia, Kovács László teremtette meg, aki két évvel korábban Richard Rush Halálfejesek című, nálunk annak idején a mozikban mindössze egy napig vetített filmjének volt az operatőre. Minden idők legsikeresebb "független filmje" volt az első, amelynek a rockzene nemcsak szerves része volt, hanem nélkülözhetetlen dramaturgiai eleme is. Az egyes dalok mintegy "narrátorként" kísérték a film történéseit.

A Steppenwolf nyit a drogdealer és a fogyasztó viszonyáról szóló The Pusherrel, majd ugyancsak a kanadai német emigránsok gyermekeiből álló csapat Born To Be Wild-ja adja meg a film igazi alaphangját, egy nemzedék életérzését, a motoros lét lényegét. Az útkeresés bizonytalansága szól a The Band dalából, a The Weight-ből. A The Byrds Wasn’t Born To Follow-ja már hangzásában is "utazik", és ezt erősíti némileg humoros hangvétellel a The Holy Modal Rounders If You Want To Be A Bird-je, majd a The Fraternity of Man Don’t Bogart Me a joint-körbeadás ritusát illusztrálja. (A kifejezés a cigarettacsikk tövig szívását jelenti, a láncdohányos Humphrey Bogart nevéből csináltak igét....).

Megszólal Jimi Hendrix If 6 Was 9-ja a maga teljes nihilizmusában, majd a film egyik csúcspontján a New Orleans-i Mardi Gras karnevál kábítószeres képsorait vezeti be a The Electric Prunes beat-miséjéből a Kyrie Eleison-tétel. Utána szinte fellélegzésként hat Roger McGuinn előadásában Bob Dylan It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding) című dala, de már előrevetíti a baljós végzetet. Ugyancsak a The Byrds szólistája adja elő a végén a Ballad of Easy Ridert, miközben a kép távolodik a mezőn égő motorról...Olyanok ezek a dalok, hogyha az ember egyszer látta a filmet, onnantól kezdve akkor is látja a képsorokat, ha csak a zenét hallja.

Bár Dennis Hopper későbbi karrierje meglehetősen egyenetlenül alakult, a rock világához számos alkalommal visszatért. Ő lett az egyik főszereplője 1979-ben Francis Ford Coppola Apokalipszis, most című filmjének - a Kurtz ezredes birodalmába keveredő és a megőrült parancsnokot bálványozó fotóriporter alakította - amelyben fontos szerep jutott a The Doors zenéjének. Még ugyancsak 1980-ban készült el Neil Young zenéjével az Out of The Blue című, saját rendezésű filmje, amelyet egyfelől az Easy Rider folytatásának, másfelől pedig a hippik és a punkok közti "generációs szakadék" bemutatásának tekintettek. A "virággyerekek túlélési dala", a Hey Hey My My, ebben a filmben hangzik fel. Hopper két évvel később hálából Young Human Highway című filmjében vállalt szerepet. Kevésbé ismert a Riders of The Storm című, 1986-os film, amely a vietnami veteránok sorsát állítja reflektorfénybe. Hogy a film címe honnan származik, rockereknek aligha kell magyarázni, a főcímzene viszont Jimi Hendrix Purple Haze-e.

Hopper a napokban jelentette be, hogy jövőre, az Easy Rider forgatásának 40. évfordulóján jelenik meg Kivágások (Out Takes) című önéletrajza, amelyben nem csupán filmes pályájáról, egykori partnereiről, James Deanről, Marlon Brandóról mesél, hanem a rockvilág legnagyobbjairól, Elvistől Jimiig, valamint az egész ellenkulturális mozgalomról, a modern művészetről, a diáklázadásokról és a feketék polgárjogi mozgalmáról is. Alighanem a könyvnek ott kell lennie a polcon mindenkinél, akit valaha megérintett a rock és összes vidéke...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 744 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x