Hetvenéves Kris, a Kölyök
Címlap / Boldog szülinapot / Hetvenéves Kris, a Kölyök

Hetvenéves Kris, a Kölyök

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

Van, akinek ő marad Billy, a Kölyök, aki "a mennyek kapuján kopog", van, akinek a Konvoj félelem nélküli hőse, van, akinek stoppos country-rocker hippy, de talán a legtöbben  egy dallal azonosítják: Me and Bobby McGhee, amit egykori barátnőjének, Janis Joplinnak adott. Janis már 36 éve nincs közöttünk, ellenben a dal szerzője, a ma is hosszú fürtöket hordó, szakállas Kris Kristofferson, megérte a 70-et.  

A texasi énekes-színész apja az amerikai légierő tábornoka volt, és azt szerette volna, ha csemetéje is ezt az utat követi. Az irodalom sokkal jobban vonzotta, de egy ideig mégis eleget tett a család kérésének. Csakhogy a világ dolgai másképpen alakultak, és egyetemi tanulmányai után hiába ajánlottak fel neki irodalomtanári állást a híres West Point katonai akadémián, már nem vállalta. Ekkor 1965-öt írtak, már harcoló egységeket küldtek az amerikaiak Vietnamba. "Neveltetésemből egyenesen következett volna, hogy a hazát szolgálni dicsőség, de aztán olyan dolgok történtek, amelyekhez nem adhattam a nevemet" - emlékszik vissza a művész egy születésnapi beszélgetésben. Ezért inkább rendész lett New Yorkban a Columbia stúdiókban, éppen akkor, amikor Bob Dylan ott készítette mérföldkőnek számító lemezének, a Blonde On Blonde-nak a felvételeit. Nincsenek véletlenek.... Azért a légierőknél eltöltött idő sem volt számára teljesen haszontalan, mert egyszer még katona korában a Nemzeti Gárda helikopterével egyenesen Johnny Cash farmján szállt le, hogy a "fekete embernek" átnyújtsa néhány dalát.

Ma is jobban ismerik őt világszerte a mások által előadott dalok nyomán. A Bobby McGee mellett éppen Cash tette híressé a Sunday Mornin’ Coming Downt, Ray Price-é lett a For The Good Times, és Sammi Smith-é a Help Me Make It Through The Night. Hamarosan megjelenik egy válogatás album dalaiból, amelyet amerikai country-csillagok adnak elő. Egy időben Cash-sel, Willie Nelsonnal és Waylon Jennings-szel közösen léptek fel the Highwayman (szabad fordításban "útonállók" címmel). A rekedtes hangú énekes legnagyobb önálló sikerét az 1971-es The Silver Tongues Devil and I és az egy évvel későbbi Jesus Was A Capricorn jelentette, de készített több kiváló duólemezt is Rita Coolidge-dzsal. 1985-ben beválasztották a Dalszerzők, 2004-ben a Country Dicsőségcsarnokába. Közben évtizedek óta elkötelezett híve a háborúellenes mozgalmaknak, a környezetvédelemnek és az erőszakmentességnek.

Kristofferson nemcsak a valóságban határozott ember, a filmeken is rendszeresen alakított  kemény, nem mindig a törvények adta keretek között élő figurákat. Magára öltötte például Jesse James, az amerikai "Robin Hood" alakját is, eljátszotta John Wayne egykori híres szerepét, Ringo Kidet a Hatosfogat (Stagecoach) új változatában, de már első filmjében, a Dennis Hopper rendezte Az utolsó filmben is egy ökörhajcsárt személyesített meg. Egyik főszereplője volt Martin Scorsese korai kultuszfilmjének, az Alice már nem lakik itt-nek. Legújabb filmes szereplése a Gyorsétkező nemzet (Fast Food Nation), amely a káros amerikai táplálkozási szokásokat állítja pellengérre.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 503 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x