Negyvenéves extrém, 33 éve távozott hazafi-dalnok
Címlap / Boldog szülinapot / Negyvenéves extrém, 33 éve távozott hazafi-dalnok

Negyvenéves extrém, 33 éve távozott hazafi-dalnok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Rockhálónk közösen ünnepelhet egy kiváló amerikai gitárossal, akit elsősorban a funk-metál rajongói bálványoznak: igaz, magazinunk még csak hétéves, gitárhősünk, Nuno Bettencourt pedig a 40-et tölti be ma. 

A muzsikus, akit eredetileg Nuno Duarte Gil Mendes Bettencourtnak hívtak – a Portugáliához tartozó Atlanti-óceánbeli Azori-szigetekről származik, de négyéves korában a család Massachusettsbe költözött – a bostoni Extreme együttes gitárosaként szerzett magának világhírt. A banda sikerének csúcsát 1991 jelentette, amikor a More Than Words című daluk number one volt a Billboard listáján, és még ugyanebben az évben 4. lettek a Hole Hearteddel. 

A gitáros nem volt csodagyerek, kezdetben jobban érdekelte a hoki és a foci, de aztán bátyja elkezdte őt gitározni tanítani. Nuno a korai időkben Eddie Van Halen szélsebes technikáját próbálta lekoppintani, később azonban merített a Beatles, a Led Zeppelin, Prince, a Queen, sőt Al Di Meola stílusából is.

1989-ben jött létre az Extreme, amely összesen négy albumot készített, köztük az 1990-es Pornograffitit. Bettencourt rendkívüli játéka olyan feltűnést keltett, hogy partitúrái hamarosan gitáriskolákban jelentek meg és a Washburn gitárcég elkészítette saját Nuno Bettencourt-modelljeit. Közben a muzsikus session-zenészi feladatot vállalt Janet Jackson Rhythm of The Nation 1814 című albumán. Amikor Dweezil Zappa meghallotta ezt a lemezt, úgy döntött, Nuno lesz új albumának producere. Még ugyanebben az évben Bettencourt elnyerte a bostoni zenei gála legjobb gitárosnak járó díját, megelőzve Joe Perryt, az Aerosmith muzsikusát. 1993-ban a Guitar World választotta őt világelsőnek, maga mögé utasítva Joe Satrianit, Van Halent, Slasht és Eric Claptont.

Az Extreme 1996-ban feloszlott, és Nuno önálló útra lépett. Egy évvel később jelent meg első szólólemeze, a Schizophonic, amelynek anyagát egy „családi bandával”, fivérével és unokaöccsével vitte turnéra. A következő csaknem egy évtizedben több bandával is muzsikált, köztük a Mourning Widows-szal, a Population 1-nal és a DramaGods-szal, - ez utóbbival jelent meg eddigi utolsó lemeze tavaly Love címen – de közben rendszeresen vállalt dalszerzői és produceri munkákat. Jelenleg a Satellite Party nevű csapattal dolgozik, Perry Farrellel, a Jane’s Addiction frontemberével, a társulat első lemeze a jövő év elejére várható.

Ugyancsak szeptember 20. egy halálozás napja a rock-ban. Ezen a napon zuhant le 1973-ban kétmotoros repülőgépével Jim Croce amerikai dalszerző-énekes, aki ugyan Woody Guthrie és Joan Baez dalain nevelkedett, de a bluest, a country-t, a rock and rollt vegyítő saját dalainak semmi köze nem volt a kor lázadó zenéjéhez, a protest songokhoz, sőt, inkább a hagyományos amerikai értékeket hirdette.

Kezdetben feleségével, Ingriddel lépett fel, majd egy időre kiábrándult a zenei világból, eladta gitárjait, és teherautó-sofőrként dolgozott. Végül Maury Muehleisen gitáros-zongoristával való 1970-es találkozása adta neki vissza az ihletet. A két muzsikus remekül kiegészítette egymást, mivel Maury éteri játéka tökéletesen ellensúlyozta Jim „földhözragadt” dalait.

1972-ben végül az A&M Records szerződtette Crocét, és egy éven belül két albuma is megjelent, You Don’t Mess Around With Jim és Life &Times címmel. Legnagyobb sikere a Bad Bad Leroy Brown volt, amely 1973 nyarán első lett az amerikai listákon, de legalább ennyire népszerű volt a Time In A Bottle. A harmadik album megjelenését azonban már nem érhette meg: alig egy nappal az I Got A Name megjelenése előtt érte Jimet és Mauryt a halálos baleset a Louisiana állambeli Natchitoches mellett. Az utolsó lemezről három posztumusz sikerdala is született, a címadó mellett a Workin’ At The Car Wash Blues és az I’ll Have To Say I Love You In A Song. Mindössze 30 éves volt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1995 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x