30 éves Kenny Wayne Shepherd, a blues-rockerek fiatal királya...
Címlap / Boldog szülinapot / 30 éves Kenny Wayne Shepherd, a blues-rockerek fiatal királya

30 éves Kenny Wayne Shepherd, a blues-rockerek fiatal királya

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A blues-rock rajongók örömére, azért vannak néhányan a fiatalabbak között is, akiknek a kezében jó helyre került az a bizonyos stafétabot (ami persze legtöbbször gitár), amelyet a műfaj legendáitól kaptak. Közülük az egyik Kenny Wayne Shepherd gitáros, aki június 12-én ünnepli 30. születésnapját. 

A másik gitáros nevét bizonyára már kitalálták, ő Jonny Lang, aki négy évvel fiatalabb ünnepeltünknél.
Ezek után nézzük dióhéjban Kenny Wayne eddigi pályafutását!

 
Stevie Ray Vaughan 1990-es tragikus halálával a texasi electric blues műfaj trónja üresen maradt, és sokáig úgy tűnt, hogy az austini villámkezű távozásával keletkezett űrt senki sem képes betölteni. A végzet azonban máshogy rendelkezett: 1985-ben egyik koncertjén Stevie egy, a gitárjátékán ámuló nyolcéves kisfiút ültetett a színpadon álló kontrollhangfalra, és ezzel öntudatlanul elindított a pályán egy lappangó tehetséget...  A gyermek Kenny Wayne-t blues-rajongó apja vitte el a koncertre, s ettől kezdve már a kissrác kérte, hogy minden elérhető SRV-koncertre elmenjenek. "Akárhányszor láttam őt játszani, mindig ugyanazt éreztem. Transzba estem. Az egész világ lángba borulhatott volna körülöttem, észre sem vettem volna. Sohasem láttam addig és azóta sem senkit ilyen energiával játszani" - emlékszik vissza meghatározó élményére Shepherd.

Hat hónap múlva - hosszú erőszakoskodások után - szüleitől megkapta első gitárját, és míg osztálytársai a popzene divatáradatával sodródtak, ő apja lemezgyűjteményét hallgatta végig, gitárral a kézben. Néhány év múlva már Muddy Waters-, Albert Collins-, Albert King-dalokat játszott, családjának és szűkebb baráti körének szórakoztatására.

A fordulópont 1990-ben történt (éppen SRV halála után): a család New Orleans-i vakációján egy pubban töltött estén az ott játszó Bryan Lee gitáros segítséget kért a közönségtől, és a 13 éves szégyenlős fiú a színpadra lépett. A közönség - csakúgy mint Lee - lehidalt a váratlan produkciótól, állva tapsoltak a tehetséges fiúnak. Kenny pályája attól az estétől kezdve nem volt kérdéses. Apja meghajolt fia vágya és látható tehetsége előtt, és ezt követően menedzsereként egyengette útját. Spontán zenekar alakult a fiú körül, és rövidesen híre ment fellépéseinek. 1993-ban a Giant Records lemezkiadó cég szerződtette, 1995-ben pedig, miközben az Eagles és Bob Dylan előzenekaraként ezrek ismerték meg nevét, megjelent első albuma, a Ledbetter Heights.

A 18 éves gitáros azonnal berobbant az élvonalba, a Billboard magazin blues toplistáját öt hónapon át vezette a lemeze. 500 ezres lemezeladási statisztikája a befutott blues-veteránok sikerével vetekedett. Két évvel később, immáron új felállású zenekarával megjelent a Trouble is... című album, amely már a szakma előtt is bebizonyította, hogy nem egy véletlen, egylemezes tüneményről van szó. 1999-ben Grammy-díjra jelölték, míg a Billboard-listát ezúttal két évig vezette.

Shepherd játéka észrevehető fejlődésen ment át, teltházas koncertjei bizonyították, hogy komoly vonzerővel bír nemcsak a keményvonalas blues-rajongók, de generációjának fogékonyabb tagjai számára is. A Kenny Wayne Shepherd Band többek között a Rolling Stones, a Van Halen, az Aerosmith vagy a fent említett Eagles előtt nyitott, a veretes Montreux-i Jazz fesztiválon pedig B.B. Kinggel, Herbie Hancock-kal és Charlie Musselwhite-tal dzsemmelt együtt...

A rá való odafigyelésre a blues nagy öregjei (B.B. King, James Brown) már évek óta felhívták a figyelmet, és magáért beszél a következő tény is: Stevie Ray Vaughan kísérőcsapata, a Double Trouble egyre gyakrabban kíséri őt koncertjein, és Kenny 1999-es lemezén, a fergeteges erejű Live On-on is hallhatóak. Ezt követően viszont keveset hallatott magáról és jól megvárakoztatta a rajongótáborát, mert csak 2004 októberében jött ki a The Place You’re In című albumával. Ezen rockosabb oldaláról ismerhetjük meg, sőt, annyira „felbátorodott”, hogy a gitárjáték mellett éneklésre is ragadtatta magát.

A meglepetéseknek azonban ezzel még korántsem szakadt vége 2007 januárjában 10 Days Out (Blues from the Backroads) címmel igazi ínyenceknek való korongot tett le az asztalra. Mozgó stúdiójával 2004-ben felkutatta az amerikai délvidék még élő blues-előadóit és Stevie Ray Vaughan egykori ritmusszekciójának, a Double Trouble-nek a korábban említett tagjaival (Tommy Shannon basszeros, és Chris Layton dobos) felvételeket készített velük. Néhányuknak ez volt az utolsó zenei megszólalása, Neal Pattman, Cootie Stark, Clarence „Gatemouth” Brown, George „Wild Child” Butler, Henry Townshend, Etta Baker pedig azóta már örökre itt hagyott bennünket. Az utóbbiak igaz a Kennyvel való találkozás idején már 90-en is túl voltak. A lemezen 15 kompozíció szerepel, minden blues-szeretőnek ajánlom ezt a korongot a figyelmébe.
  
Visszatérve Kenny Wayne Shepherd gitárjátékára, sokan a koncertjei után arról beszélnek, hogy a néhai SRV visszatért...  (E sorok írója is beszélt egy szem- és fültanúval.) Nos, ha Stevie nem is, de a KWSB-lemezeket végighallgatva épp elég, ha Kenny Wayne itt van köztünk. S remélhetően egyszer majd fizikailag érzékelhető módon Magyarország egyik színpadán is.

Maráczi Tamás írása alapjánNyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 930 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x