Sir Macca 65 lett
Címlap / Boldog szülinapot / Sir Macca 65 lett

Sir Macca 65 lett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Már jóval több mint negyven éve ismerte meg a világ a nevét, balkezes gitárjátékát, különleges, átható hangját, akárcsak furcsa, kicsit lefelé álló szemeit, és - ahogyan angol hívei mondják - kisfiús "pudingarcát". Sir Paul McCartney az évtizedek alatt nem sokat változott külsejében, de közben a Beatlesszel és saját jogán is átírta a XX. század második felének zenetörténetét. A Beatles alapító tagja, zeneszerzője, korunk legnagyobb dalköltője június 18-án tölti be 65. életévét. 

Mi újat lehet még elmondani "Maccáról", aki több mint tíz éve már a brit "főrendekhez" is tartozik? Hogy ő a világ leggazdagabb rockzenésze, akinek szinte minden másodpercben felhangzik egy dala valahol a világon? Hogy munkásságát Schubertéhez hasonlítják a zenetörténészek? Hogy miközben csodálatos dallamokkal ajándékozta  meg a világot - a Yesterday-től a Let It Be-ig, az And I Love Her-től a Hey Jude-ig, a Maybe I'm Amazed-től a Mull Of Kintyre-ig (amelyből skót himnusz lett) - és oratóriumot komponált szülővárosának, Liverpoolnak, azóta sem tanult meg kottát olvasni? Hogy mekkora szemfényvesztés volt a sajtó részéről 38 évvel ezelőtt bedobott halálhíre, akárcsak az állandó szembeállítása nem kevésbé zseniális muzsikustársával, John Lennonnal? Hogy a rock ellenére örökre menthetetlenül kispolgár maradt, aki a Beatles-tagok közül egyedül élt rendezett magánéletet, és első feleségétől, alkotó- és üzlettársától, Linda Eastmentől csak az asszony halála választotta el? Sajnos második házassága az egykori modell Heather Mills-szel finoman szólva nem lett sikertörténet, sőt…

Említhetnénk róla híres sztorikat. Például azt, hogy annak idején barátnői állandó életveszélyben voltak az őrült rajongók miatt, de hogy a sztárfotós Linda először Lennont akarta "megkaparintani", mégis Paulba szeretett bele. Azt, hogy ő találta ki a Beatles-tagok nevezetes "fejrázását" a koncerteken. Azt, hogy ő szorgalmazta a legjobban, hogy a gombafejűek leálljanak a kizsigerelő turnézásokkal, hogy a visszatérés ötlete miatt veszett össze Johnnal, de aztán ő sem bírta öt évnél tovább színpad nélkül.

Azt, hogy akkor lett egész családjával elkötelezett vegetáriánus, amikor skóciai birtokán húsebéd közben meglátott a közeli mezőn egy kis bárányt ugrándozni. Vagy azt, hogy 1977-ben Japánban a vámosok kiszúrták a gitárja hangszedőjébe rejtett marihuánát és emiatt 10  napig ült a hűvösön, majd kitiltották a szigetországból. De azt se felejtsük el, hogy évtizedek óta ott van minden nagyobb jótékonysági koncerten - 1978-ban ő maga szervezte meg a Pol Pot-rezsim rémtetteitől szenvedő kambodzsai nép megsegítését célzó koncertet - és zeneiskolák egész sorát támogatja.

Sir Paul McCartney ma is ugyanolyan aktív, mint negyven évvel ezelőtt és nem hiányozhatott II. Erzsébet királynő aranyjubileumáról, a Buckingham-palotában tartott koncertről sem. Magyarországi rajongóinak azonban sokkal fontosabb volt ennél, ahogy itt játszott Budapesten, ahol már évtizedek óta erre a szereplésére vártak. Neki már nincs szüksége slágerlistákra, bizonyításra. De mindezek ellenére bizonyára jól esett neki, ahogy legújabb, Memory Almost Full című lemezét fogadták. A Billboard listáján elért 3. helye a legjobbak közé tartozik szólólemezeinek fogadtatásánál. A 161 ezer eladott példány a megjelenés hetében pedig azt mutatja, hogy ez az eddigi legnépszerűbb szólókorongja. A zene mellett egy ideje már festőként is szerepel, sőt, verseskötete is megjelent. Egyetemes intézmény, aki nem akar önmaga emlékműve lenni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 599 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x