A "mélységesen meztelen zenész" - Carlos Santana 60 éves
Címlap / Boldog szülinapot / A "mélységesen meztelen zenész" - Carlos Santana 60 éves

A "mélységesen meztelen zenész" - Carlos Santana 60 éves

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

„Mélységesen meztelen zenét játsszunk, hogy szeretkezzetek” – e mondatot egy fiatal mexikói származású muzsikus mondta közel 40 évvel ezelőtt, és nemcsak azért, mert akkortájt dívott az univerzális szerelem-kultusz, hanem azért, mert zenéje valóban zsigerekig hatolóan érzéki volt, és az ma is. 

Carlos Santanát, korunk egyik nagy gitárhősét ünnepeljük 60. születésnapján. Ha meg kellene határozni, hogy ki az igazán „nagy gitáros”, akkor számomra kézenfekvő a válasz: az, akinek játékát azonnal meg lehet ismerni néhány hang után, műfajtól függetlenül. Santana az „összetéveszthetetlenek” közé tartozik, olyan nagyságok mellett, mint Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Rory Gallagher,  Martin Lancelot Barré, vagy Mahavishnu John McLaughlin.

 Carlost a „latin rock” megteremtőjeként tartják számon, ez persze túlságosan szűk kategória számára, hiszen a blues, a rock, a jazz-rock elemek ugyanúgy megtalálhatók hangzás-világában, „latinsága” főleg túláradó érzelmeiben nyilvánul meg, ahogy végsőkig felfokozza azokat a hat húron.

 A mexikói Autlánban 1947. július 20-án született Carlos Augusto Alves Santana zenészcsaládból származik: apjának, Josénak, latin zenekara volt, amiben az  idősebb Santana énekelt. (1983-ban fia Havana Moon című albumán szerepelt is egy hagyományos dallal). Carlost a gitár vonzotta, a tijuanai bordélyokban játszott először 14 évesen. A hölgyek ugyan  nem szolgálták ki, de játékát ők is élvezték. Az alvilági  kapcsolatok, és mint évtizedek múlva kiderült, egy pedofil "pártfogója" elől a csendes, szerény, törékeny alkatú fiatalember Kaliforniába  menekült, oda, ahol mindenféle zenét nagy kortyokkal fogadtak be a  hippik. Mint oly sokan, Santana is a blueszal próbálkozott, első  zenekara ebbe az irányba mutatott, ő maga pedig játszott Al Kooper és Mike Bloomfield nagy 1968-as fillmore-beli örömzenélésén, de mire első  lemeze megjelent, már vegyítette a blues-elemeket a latin motívumokkal, és az afro-kubai ütősökkel. Még ebben az évben saját csapatával is fellépett a san franciscói Fillmore-ban, az az „őrület” azonban 1997-ben látott napvilágot egy dupla CD-n.

Még 1969-ben, két hónappal a szenzációs woodstocki fellépés után jelent meg az Abraxas című Santana-album, amelyen olyan, máig  kihagyhatatlan dalok vannak, mint a Samba Patí, az Oye Como Va és a  Peter Green-féle Black Magic Woman, összeragasztva Szabó Gábor Gypsy Queenjével, de a nyitó Singing Winds, Crying Beasts is figyelmet érdemel – igazi, „nagykorú”, progresszív zene.  A III. lemez nem kevésbé volt sikeres, rajta egy másik koncert-örökzölddel, a Toussaint L,Overture-rel, vagy a kemény riffre épülő Batukával. Carlos azonban nem akart beszűkülni az általa „teremtett irányzatba”, amelyet követett fivére, a szintén gitáros Jorge is, a fúvósokkal dúsított Malóval, és bizonyos fokig az ő „tanítványa” Al Di Meola is…

1972-től a jazz-rock és a meditatív zene felé fordult. Az előbbihez tartozott a Caravansaray, a Welcome és a Borboletta  című albuma, az utóbbihoz pedig a John Coltrane özvegyével,  Alice-szel készített Illuminations, és a Mahavishnu John  McLaughlinnal való összefogás eredménye, a Love Devotion Surrender,  amelyet közös tanítómesterüknek, a híres indiai gurunak, Sri Chinmoy-nak ajánlottak. Sokaknak a mai napig ezek a lemezek jelentik Santana életművének csúcsait.
   
Koncertjeik fantasztikus hangulatát a Lotus tripla albumon  örökítették meg: Carlos az Incident at Neshabour 17 perces változatában szinte korlátlan fantáziáról tett tanúságot, miközben több darab szólójában tisztelgett ihletői előtt. Ezen a hármas lemezen Santanának sikerült egységes szintézisbe tömörítenie valamennyi korábbi törekvését.
   
A 70-es évek közepétől Santana túlságosan közel engedte magához lemezein a diszkós, funkys elemeket. Azért meg tudta ríkatni  gitárját - és a közönséget - olyan romantikus dalokkal, mint az Europa, a Moonflower,  vagy a Verao Vermelho, a hindu filozófia jegyében készült albumai viszont egészen más kategóriát képviseltek. Különösen szépen sikerült a szintén Sri Chinmoy égisze alatt készült 1980-as Swing Of Delight, a rock első  digitálisan készült felvétele, amelyen Wayne Shorter, Ron Carter és Joe Zawinul  is játszott.
   
A következő évtized kiemelkedő lemezei az 1981-es Zebop! és az 1987-es, Nelson Mandela előtt tisztelgő Freedom,  valamint a szólómunkának számító, fiát köszöntő Blues For Salvador. Ma már hazai rock-történeti közhelynek számít, hogy Carlos  1983. május 13-án tartott két Budapest Sportcsarnok-beli koncertje között értesült a fiúgyermek születéséről, aminek örömére másfél órás koncertjét másfél órás káprázatos ráadással toldotta meg. (A sors szép egybeesése, hogy e sorok írója aznap tudta meg, hogy apa lesz….) Salvador ma már elismert billentyűs, saját zenekara van és tehetséges költőnek is tartják.
   
Aki ott volt azon az estén, örökre szívébe zárta őt és muzsikusait. De legalább ennyire emlékezetes volt az 1987-es budapesti fellépése, amikor az MTK-stadionban zuhogó esőben szintén három órán keresztül varázsolta el a bőrig ázó, de tapodtat sem tágító közönséget. Annak az estének különlegessége Buddy Miles, Hendrix egykori dobosa volt, aki ezúttal gitáros-énekesként szerepelt és természetesen megszólalt védjegy-nótája, a Them Changes is. Azóta Carlos még hétszer járt Magyarországon, legutóbb 2005-ben fiával együtt zenélt a Budapesti Arénában!
   
Együttesének felállása szinte követhetetlen, de az évtizedek során számos nagyszerű muzsikus játszott vele. Néhány kiemelkedő személyiség: Greg Rolie orgonista-énekes, aki később a Journey alapítója lett, az ugyancsak billentyűs Tom Coster, a dobosok közül kiemelkedett Mike Shrieve és Graham Lear, az énekesek közül a skót blues-hang, Alex B. Ligertwood, az ütősök közül, akiket nemes egyszerűséggel "gorilláknak" neveznek a Santana Bandben, az apró termetű nicaraguai indián, José Chepito Areas, Raul Rekow és főleg a veterán kubai konga-zseni, Armando Peraza játéka hagyott mély nyomot a közönségben.
   
A 90-es években sokan eltemették Carlost, úgy tűnt, nem tud megújulni, annak ellenére, hogy koncerten továbbra is utánozhatatlan volt. Kétszer azonban igen nagyot dobott. 1993-ban a régi időket idéző  Milagróval - ez a neve annak a humanitárius alapítványnak, amelyet feleségével, Deborahval hozott létre - majd 2000-ben a Supernaturallel, amelyért 9 Grammy-díjat  kapott. A több vendégénekessel készült, ezerszínű lemez  bebizonyította, hogy a tiszta tekintetű, őszinte  muzsikusban még hatalmas tartalékok vannak. Ugyanezt a receptet próbálta ismételte meg két évvel később a Shamannal, majd 2005-ben az All That I Ammel, bár ezek a Supernatural színvonalát nem érték el.
   
Carlos Santana hatvanadik születésnapját egy 2004-ben, a Montreux-i Jazz Fesztiválon felvett koncertről készült DVD-vel, a Hymns For Peace-szel ünnepelte, miközben szinte folyamatosan színpadon van, és bárkivel szívesen játszik együtt, aki erre kéri. Egyik legújabb lemezpartnere Gloria Estefan volt. Októberben jelenik meg egy új válogatás-lemeze, az Ultimate Santana, amelyre néhány friss felvétel is rákerül, az egyiken Shakira énekel, a másiknak szerzője és társelőadója pedig Chad Kroeger, a Nickelback frontembere lesz. Hogy a visszaemlékezést teljessé tegye, jövő tavasszal egy dupla CD-t ad ki Multidimensional Warrior címmel, amelyben az Abraxas és a Supernatural közötti  lemezek kevésbé ismert, de számára kedves darabjait fűzi össze. Némelyiket új gitár-részekkel is kiegészítette. A lemezt Carlos „a rajongóknak szánt szerelmes levélnek” nevezte. Ami pedig az előremutató terveket illeti, ő írja a Dél-Afrikában 2010-ben rendezendő futball-világbajnokság megnyitójának zenéjét.
   
Jövő tavasszal új turnéra indul, amelyet ezúttal a Távol-Keleten kezd. „Megfiatalodtam, tele vagyok energiával” – mondta.
   
Carlos Santana nem változik. 

Rhythm-and-Love


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3063 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x