Robin Trower - "ismeretlenül" a legjobb gitárosok...
Címlap / Boldog szülinapot / Robin Trower - "ismeretlenül" a legjobb gitárosok között

Robin Trower - "ismeretlenül" a legjobb gitárosok között

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Bámulatosan kezeli a hangszerét ez a most már 63 éves zenész, de úgy telt el a pályafutása - legalább is eddig - hogy a nevét sosem olvashattuk a világ legnépszerűbb és legjobban sztárolt gitárnyűvői között, pedig megérdemelte volna.

 

Valamikor, érdemtelenül csak Hendrix-imitátorként jellemezték játékát, de ő önálló egyéniség, csak venni kell a fáradságot és meghallgatni a lemezeit.

Robin Leonard Trower 1945. március 9-én született a London dél-keleti részén fekvő Catfordban, és már 1963-ban egy Paramounts nevű rhythm and blues csapatban gitározott. Iskolatársak hozták össze ezt a bandát, ahol Bob Scott énekelt, Gary Brooker játszott billentyűs hangszereken, Chris Copping basszusgitározott és Mick Browliee dobolt. Az Essex-i Southend környékén szereztek gyakorlatot. Ebből a csapatból alakult a később világhírnevet szerzett Procol Harum együttes.

A Paramounts első kislemeze, a Poison Ivy 1964 januárjában jelent meg, de mindössze a 35. helyig sikerült előrejutnia a brit slágerlistán. A zenekarban a 60-as évek közepén több személyi változás is történt, és egy érdekes, szakmailag gyümölcsöző együttműködésre is sor került, Keith Reid szövegíróval.

Elkészítettek egy gyönyörű felvételt A Whiter Shade Of Pale címmel, mely egy csapásra meghozta számukra a világhírt, - már Procol Harum néven - mely a következő összeállításban játszott: Gary Brooker zongorázott és énekelt, Matthew Fisher orgonált, Ray Royer gitározott, Dave Knights basszusgitározott és Bobby Harrison dobolt.

1967. június 4-én, Jimi Hendrix előtt léptek fel Londonban, a Saville Theater-ben. Négy nappal ezután (az) A Whiter Shade Of Pale a brit slágerlista első helyére került és ott is maradt hat hétig. A zenekarban ismét változás zajlott le, Royer és Harrison távozott, helyükre jött Robin Trower és B.J. Wilson dobos. Ebben a felállásban készült el a zenekar első nagylemeze, melyen több kiemelkedő felvételt is találunk, mint a Conquistador, a She Wandered Through the Garden Fence és a Repent Walpurgis.

1968 végén újabb albummal jelentkeznek Shine on Brightly címmel, melyet 1969 májusában az A Salty Dog című kitűnő korongjuk követ. Még két nagylemezen (Home és Broken Baricades) hallhatjuk Robin Trower kiváló gitárjátékát, ezt követően szólóban folytatja.

Először a rövid életű Jude zenekart hozza össze Frankie Miller énekessel, James Dewar basszerossal  és a a Jethro Tull korábbi dobosával, Clive Bunkerrel. A közönség és a szakma jól fogadta őket, de lemez nem maradt utánuk. Ezt követően Trower összehozott egy triót Jimmy Dewar basszusgitárossal és Reg Isadore dobossal, volt az 1973-as Robin Trower Band. Ebben az időszakban a gitáros zenei világára erős hatással volt Jimi Hendrix zenéje.

1974-ben a Bridge of Sighs című albummal az amerikai slágerlistán a hetedik helyet sikerült megszereznie, melynél előkelőbb helyen csak egyszer volt pályafutása során a következő év februárjában, a For Earth Below zenei anyagával, az ötödik helyen. Ezen az albumon a doboknál Bill Lordan ült, aki korábban a Sly & the Family Stone-ban játszott. Az első és a harmadik szólóalbumának producere, a Procol Harumból jól ismert zenésztársa Matthew Fisher orgonista volt. A 70-es években sorra jelentek meg a lemezei, melyek érdekes módon Amerikában bent voltak a legjobb 40 között, míg Angliában nem is jegyezték őket a listán. Ezek szerint "A senki sem lehet próféta a saját hazájában" mondás Robin-ra is vonatkozik.

1981-ben sokan azt hitték, hogy az új trióval mellészegődik a szerencse, mert nem kisebb zenész, mint Jack Bruce nyomta a basszust, míg a doboknál Lordan ült, de a Bruce, Lordan & Trower triónak (BLT) csak egy lemezre futotta az erejéből. Még hirtelen felindulásból készítettek egy albumot a következő évben is Truce címmel, melyen Reg Isadore dobolt, de Jack Bruce és Robin Trower számára ez sem hozta meg a sikert.

1983-tól Robin Trower ismét új zenészekkel készít lemezeket, de ezeket a lemezvásárló közönség már nem igazán méltatja figyelemre, így a gitárosnak marad a koncertek világa, ahol még mindig elkápráztatja a közönséget.

1991-ben a Procol Harum újjáalakult, melynek Robin is tagja lett, Brooker, Fisher, Reid és a dobos, Mark Brzezicki társaságában. Egy albumon (The Prodigal Stranger) élvezhetjük muzsikájukat, a szerencsések Észak-Amerika tizenegy városában egy turnén láthatták is őket, azután szétszéledtek.

Robin Trower azóta is a maga útját járja, továbbra is kitartóan koncertezik, lemezeket készít újabb és újabb zenészekkel várva, hogy talán egyszer őt is "felfedezik". A 2003-as Living Out Of Time albumán veterán zenészcimborája, Dave Bronze basszusozott, Davey Pattison énekelt és Pete Thompson dobolt – tehát ugyanaz a csapat, amelyik a 80-as években a Passion és a Take What You Need című albumain is játszott. Legutóbbi önálló nagylemeze az Another Days Blues három évvel ezelőtt jelent meg, de az igazi nagy dobást az év elejére időzítették, ugyanis a Seven Moons című korongon ismét együtt muzsikál Jack Bruce-szal, a dobosuk, Gary Husband.
 
Ami pedig a turnézást illeti, jelenleg is az Egyesült Államokat járja az új bandájával, amelyben mindössze a basszusgitáros posztján történt változás, ezúttal Glenn Letsch (ex-Gamma) társult be. Áprilistól Nyugat-Európában is koncerteznek, sajnos, hozzánk legközelebb Námetországban.

Géczi László




Oldal címe

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1411 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x