Fókuszban Jan Akkerman, a holland gitármágus
Címlap / Boldog szülinapot / Fókuszban Jan Akkerman, a holland gitármágus

Fókuszban Jan Akkerman, a holland gitármágus

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Karácsony előtt ünnepli 63. születésnapját Jan Akkerman, akit a brit Melody Maker olvasói már 1973-ban a világ legjobb gitárosának választottak - ez szinte példátlan az angoloknál, hiszen ők nem ájulnak el a "maradék Európa" zenészeitől, jobbnak tartják a hazai választékot. 

Hősünk 1946. december 23-án született Amszterdamban, egy olyan családban, ahol az apja szintén gitározott. Így természetes volt, hogy inkább az édesanyja biztatására már ötévesen elkezdett ismerkedni a hathúrossal, de harmonikán és szaxofonon is tanult. Az alapokat a komolyzenéből szerezte meg, de tinédzserként már helyi rock and roll bandákban találjuk, amelyek közül a The Friendship Sextet volt az első. Ezt követte a The Sjaking Hearts, a Johnny & His Cellar Rockers, amely később Cellar Rockers-re változott, majd jött a Johny and The Hunters-re, ez végül The Hunters-re rövidült.


Jan Akkermannak már 14 éves korában megjelent az első kislemeze, majd 1968-ban bemutatkozott az első szólóalbummal is Talent for Sale címmel. Ezen a saját szerzemények mellett főleg rhythm and blues standardok szerepelnek. A következő évben Kazimierz (Kaz) Lux énekes, Pierre van der Linden dobos és André Reynen basszusgitáros társaságában létrejött a nagy reményekre jogosító Brainbox nevű progresszív rockbanda, de mindössze egy albumra futotta az erejükből, amely 1969-ben jelent meg.

A világhírt azonban Akkerman számára az 1970 és 1976 közötti időszak hozza meg a Focus zenekar gitárosaként, ahol Thijs Van Leer zseniális fuvolás-énekes-showman társával létrehozott csapat a világ egyik legnépszerűbb bandájának számított az igényes zenét kedvelő híveknél. Ki ne ismerné a Hocus Pocus című daluk jódlival gazdagított őrületét. (Erről az időszakról bővebben olvashatnak kapcsolódó cikkünkben.)


1976 márciusában távozott ebből a korszakalkotó progresszív rock együttesből, ugyanis két dudás nem fért meg a Focus-ban, igaz 1985-ben egyszer még újra megpróbálták együtt, de ezt már nem kísérte szerencse. Az elmúlt 30 évben Jan Akkermantól vagy 30 album jelent meg különböző zenésztársakkal, akik a legkülönfélébb stílusokban szereztek nevet maguknak, íme egy kis névsorolvasás a teljesség igénye nélkül: B.B. King, Alan Price, Jon Hiseman, Charlie Byrd, Herman Brood, Peter Banks, Claus Ogerman, Mike Kenealy, Tim Bogert, Carmine Appice, Stochelo Rosenberg és Ice-T.

A gitáros zenéjét, különleges soundját lehetetlen beskatulyázni, áttör mindenféle korlátot, - sokszor ezt hibájául is felróják az ítészek - a középkori lantmuzsikától kezdve, a jazz-hatásokon keresztül a bluesos hangvételig mindenben otthonosan mozog, de vannak agresszívebb rockos felvételei is, és nem feledkezhetünk meg utánozhatatlan akusztikus gitárjátékáról sem. Sajnos itt nincs mód a szólólemezeiről külön-külön értekezni, de van közöttük néhány, amelynek ott kell(ene) lennie minden rockrajongó gyűjteményében. Ilyen az 1978-as koncertlemeze, amelyet a Montreux-i Jazz Fesztiválon rögzítettek és egy újabb, ezúttal dupla live album 1997-ből 10.000 Clowns On A Rainy Day címmel, amelyen a megelőző három év koncertjeinek javából kapunk egy válogatást. A Jan Akkerman 3 című, Amerikában felvett albumon pedig még fúvósszekciót is hallhatunk, amelynek az élén Michael Brecker játszik.

1981-1982-ben Dániában és Svédországban élt, itt muzsikált Jon Hiseman és Stefan Nilsson társaságában is. Egyéniségétől nem idegen a humor és a játékosság sem, erre példa az Oil in the Family LP, amely egy holland DJ-vel kötött fogadás eredményeként született, a tét az volt, hogy Jan képes-e 24 óra alatt elkészíteni egy albumot. Akkermannak elég volt egy gitárszintetizátor hozzá és persze nyert!


1992 augusztusában hazatérve egy karibi turnéról súlyos autóbaleset érte, amelyből fél év kellett, hogy felépüljön, de hamarosan stúdióba vonult új basszusgitárosával Manuel Hagas-szal, hogy felvegye a Puccini’s Café albumát, amelyet a Blues Hearts című korong követett 1994-ben. Ezeken is a rá jellemező módon ötvözi a jazz, a funk, a blues és az elektronikus hangzás elemeit.

Huszonkét év után 1999-ben ismét Angliában koncertezett, ahol olyan szeretettel fogadták, hogy azóta szinte minden évben visszajár. De nemcsak a szigetországban teszi gyakran tiszteletét, az elmúlt évtizedekben szinte egész Európát bejárta már a gitárjával, még Boszniában és Ukrajnában is láthatták! Hazai koncertszervezőink „dicsőségére” hozzánk még nem sikerült őt elhozni, nem volt nekik elég erre közel 40 év!!!
 
2004-ben került a boltokba a C.U. című albuma, amelynek zeneanyagával nagy sikerrel turnézott. 2005-ben Golden Harp kitüntetést kapott életművéért Hollandiától. 2007-ben Live in Concert at The Hague címmel egy CD/DVD jelent meg tőle, amelyen újra megcsodálhatjuk káprázatos gitártudását.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4276 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x