Buddy Whittington új zenekarával turnézik
Címlap / Boldog szülinapot / Buddy Whittington új zenekarával turnézik

Buddy Whittington új zenekarával turnézik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az 53. születésnapját ünneplő egykori Mayall-gitáros, Buddy Whittington nem sokat bánkódott az angol blues-gurutól való távozása után, még tavaly tavasszal szólóalbumot jelentetett meg és azóta is koncertezik, nemrég Gary Moore-t is színpadra hívta az egyik buliján. 

Hősünk 1956. december 28-án született a Texas állambeli Fort Worth-ben és már nyolcévesen elkezdett ismerkedni a gitárral. Ebben segítségére volt nővére lemezgyűjteménye, amelyben a Beatles és a Rolling Stones lemezei mellett ott volt a Bluesbreakers with Eric Clapton korong is. Álmában sem gondolta volna, hogy egyszer majd ő is „bluestörő” lesz. 14 évesen már ismert gitárosnak számított Dallas/Fort Worth környékén, rendszeresen megfordult a Jacksboro Highway klubjaiban. Sokoldalúságára jellemző, hogy a Bob Wills-féle countrytól kezdve Bill Doggett klasszikus rhythm and blues-án és a rock and rollon át a bluesig nem jelentett neki problémát egyik irányzat sem. A 80-as években (a) The Sidemen nevű saját csapatával már egyre nagyobb közönség előtt játszott, de Texason kívülre a hírük még nem jutott.


A szerencse azonban 1991-ben Buddy mellé szegődött, amikor (a) The Sidemen a Dallas Alley klubban John Mayall előtt játszhatott. A nagy zenei „felfedező” Mayall természetesen azonnal kiszúrta a nem mindennapi tehetséggel megáldott Buddyt, akinek azt ígérte, hogy majd egyszer meghívja őt a Bluesbreakersbe. Valószínű, hogy hősünk csak udvarias gesztusnak vélte Mayall szavait és mégis… 1993-ban Coco Montoya elment a Bluesbrakersből és egyszer csak megcsörrent Buddy telefonja, John Mayall beváltotta az ígéretét, a többi már történelem.


Az, hogy milyen szintű gitáros Buddy Whittington mindenki számára elég meggyőző lehet,  ha újra meghallgatja az alábbi John Mayall albumokat: SPINNING COIN, BLUES FOR THE LOST DAYS, PADLOCK ON THE BLUES, ALONG FOR THE RIDE, UK TOUR 2K, NO DAYS OFF, STORIES, 70th BIRTHDAY CONCERT és ROAD DOGS.

Buddy Whittingtonnal sem szakadt meg az a tradíció, amelyet Mayall gitárosai Freddie King szerzeményeinek feldolgozásával folytattak, hiszen Clapton eljátszotta a Hideawayt, Peter Green a The Stumble-t, Mick Taylor pedig a Driving Sideways-t. Buddy a Sen-Say-Shun című opuszt vállalta be e célból a Blues For The Lost Days albumon. Azért szülőföldjének zenei hatása is érződik játékán olyan dalokban, mint a Dead City vagy az Ain’t No Brakeman az 1994-es Spinning Coin albumról. Ami pedig Buddy soundját illeti, a „titok” az 1963-as Stratocasterében és Dr. Z erősítőjében keresendő.


A Mayall mellett eltöltött 15 év, a közös lemezek, és több száz koncert mellett sokáig halogatta önálló szólólemezének megjelentetését, míg végül tavaly tavasszal csak megjelent a nevét viselő korong rajta 10 dallal. Remek muzsika, kiváló kritikákat kapott, mindenképp érdemes a meghallgatásra!

Nemrég néhány különleges felvétel került fel a YouTube-ra Whittington bandájától és a vendég Gary Moore-tól, aki hihetetlen alázattal segíti Buddy csapatát (Roger Cotton – billentyűs, Pete Stroud – basszeros és Darby Todd – dobos), Gary meghúzza magát a háttérben és csak annyit játszik, amennyit kérnek tőle – hát, így is lehet!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2083 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x