A "mocskos punk-királynő" szülinapjára
Címlap / Boldog szülinapot / A "mocskos punk-királynő" szülinapjára

A "mocskos punk-királynő" szülinapjára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-07

62 éves Patti Smith - a "legmocskosabb rocksztár". "Biszex boszorkány". "A leggyönyörűbb ronda nő". "Sebzett nőstény vadállat", vagy kevésbé fantáziadúsan: "A punk királynője". 

Az amerikai rock és a kortárs költészet egyik legszuggesztívebb alakja, Patti Smith 1946. december 30-án született Chicagóban. A piszkafavékony, mindig szakadtan, kócosan megjelenő Pattit 1975-ben ismerte meg a nagyvilág, amikor kiadta alapműnek számító albumát, a Horsest. Valóságos sokk volt ez a lemez a közönség számára: a féktelen érzelmek ilyen szemérmetlen megnyilvánulását előtte csak egy fehér előadó engedte meg magának, az öt évvel korábban elhunyt Janis Joplin. A párhuzam nem véletlen: Patti és Janis jó barátnők voltak, együtt merültek bele a drogmámorba, a tudattágításba, csak Patti, aki gyerekkori betegségei és több magánéletbeli megaláztatása miatt nagyon megkeményedett, túl tudta mindezt élni.


Bár Patti Smith kezdettől fogva félelmetes rock-előadónak számított, tulajdonképpen számára a zene csak ürügy volt a szélesebb ismertségre. Mint költőnő, akkor már évek óta amerikai értelmiségi körök kedvencének számított, olyan védencei akadtak, mint Allen Ginsberg, William S. Borroughs, Sam Shepard, akivel közös színdarabot is írtak, igazi példaképének azonban Arthur Rimbaud-t tekintette. 1969 és 1975 között hét verseskötete jelent meg, köztük a legnépszerűbb ma is a Babel. (Nem véletlenül honlapjának és klubjának neve "Babelogue").


Énekesnői pályafutásának első szakasza mindössze öt évig tartott. Négy lemezt jelentetett meg, a Horsest, a Radio Ethiopiát, az Eastert és a Wave-et. Ez utóbbit az egy hónapi uralkodás után gyanús körülmények között meghalt I. János Pál pápának ajánlotta, miután felgyógyult súlyos csigolyatöréses színpadi balesetéből. Lemezein és koncertjein is mindig ízelítőt adott szenvedélyes versmondásából. A Wave után 1979-ben elege lett a rock-bizniszből, férjhez ment Fred Sonic Smith-hez, az MC5 együttes vezetőjéhez és 9 évig csak gyermekei nevelésének élt.
1988-ban a Dream of Life című albummal rövid időre visszatért, de csak 1996-tól él ismét benne folyamatosan a köztudatban, azóta újra koncertezik. Férje halálára született a Gone Again című album, majd egy évvel később, miután szinte egyszerre vesztette el Ginsberget és Borroughs-t, a Peace and Noise-ban vett tőlük búcsút. A gyász évtizedét a The Coral Sea verseskötet teljesítette be (1996), amelynek fotóit AIDS-ben meghalt egykori élettársa, Robert Mapplethorpe készítette.


A 2000-ben megjelent Gung Ho című albumát a tibeti függetlenségi mozgalom ihlette, míg a 2004-es Trampin az iraki háborút állította pellengérre. Ezek csupán egyes állomásai Patti Smith szerteágazó tevékenységének. Rendszeresen jelennek meg kritikái, esszéi a költészetről és nagyvilágról, előadóesteket tart kortárs zeneszerzőkkel, rajzait is publikálta. 1998-ban kiadták verseinek gyűjteményes kötetét. Számára az írás a legfontosabb, valóságos megtisztulási folyamat. "Minden sor számomra fizikai cselekedet. Ha leülök az írógépemhez, megőrülök. Gesztikulálni kezdek, mint egy majom és elönt a veríték" - írja magáról Patti, akinél az extázis mindig legbelülről jön.


Egyik legutóbbi kötete, a gyermekkor traumáit feldolgozó Auguries of Innocence. Elismerik rajztehetségét is: 2003-ban a pittsburghi Andy Warhol-múzeumban nyílt kiállítása. Közben szakadatlanul koncertezik: 1998-ban és 2003-ban Budapesten, a Sziget-fesztiválon is fellépett, ez utóbbi koncert különösen emlékezetes volt a napokig tartó eső utáni sártengerrel, amelybe az extázisba eső rajongók egymás után ugrottak fejest. 2005-ben megkapta a francia Becsületrend parancsnoki fokozatát, és a londoni Meltdown fesztivál háziasszonyaként színpadra állította a Horsest, a lemez megjelenésének 30. évfordulóján.

2007. márciusában végre ő is tagja lett a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlan társulatának. A „díjat” néhai férjének, Fred Sonic Smith-nek ajánlotta. Tavaly, március végétől három hónapig nyitva tartó kiállításon mutatták be Párizsban az 1967-2007 között készült „vizuális munkáit”. Ugyanebben az évben, a pop kultúrában kifejtett tevékenységéért doktori címmel jutalmazták. És még mindig nincs vége hősnőnk 2008-as eseményeinek, Dream of Life címmel dokumentumfilm készült pályafutásáról, valamint egy live album is piacra került tőle The Coral Sea címmel.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5744 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x