David Bowie 63 éves lett
Címlap / Boldog szülinapot / David Bowie 63 éves lett

David Bowie 63 éves lett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Berlini korszakában - a 70-es évek végén - annyira belemerült a kábítószerek élvezetébe, hogy kevesen hittek abban eljön majd 2010. január 8., amikor a 63. születésnapján köszönthetjük. 

Szerencsére a rockzenén kívül David Bowie-t annyi minden érdekli (film, színház, festészet, internet…), hogy bőven elég ahhoz, hogy szer nélkül magát és bennünket is jó értelemben elkábítson a művészetével.


1967-ben jelent meg az első lemeze, de igazából két évvel később, egy jól időzített, nem mellesleg remek album, a holdra szállás előtt tisztelgő Space Oddity hozta meg számára a sikert. David Bowie azóta bejárta a rock és a szórakoztató technika minden állomását, és igen ritkán vallott kudarcot.

Jobb híján "glam-rock"-nak nevezték a 70-es évek első felében megjelent, ma már legendás Bowie-lemezeket, amelyeken egy kamaszkori verekedés során megsérült szeme miatt különös arcú angol muzsikus mindig más szerepben jelent meg, és figuráit a színpadra is felvitte látványos rock-színházaiban.


A legismertebb a fogalommá vált Ziggy Stardust, a Mars-béli pókok vezére, akit David A. Pennebaker is megörökített egy nagyszerű rock-filmben, de nem kis feltűnést keltett a The Man Who Sold The World transzvesztitájaként, a Hunky Dory dandy-jeként, vagy a Pin Ups kentaurjaként is.

Az évtizedek múlásával a külsőségek lekoptak ezekről a lemezekről, és ha Bowie-ra rá is sütötték a "kaméleon" jelzőt, hangja, dallamvilága a legkülönfélébb stílusokban, hangszerelésekben is felismerhető volt. Tehetségének köszönhetően soha nem lett foglya egyetlen alakváltozásának sem, a különböző "homéroszi jelzőket" meghagyta a sajtónak. Közben még arra is volt ideje, hogy barátját, Lou Reedet segítse rock-történelmet írni a Transformer című lemezével, rajta a Walk On The Wild Side-dal. Hasonló szolgálatot tett Iggy Popnak is a The Idiot című albumának produceri és társszerzői munkáival. Azt azonban talán kihagyta volna, hogy a Rolling Stones Angie című világslágerét az ő felesége ihlette, aki a rossznyelvek szerint azután hagyta el őt, miután egy ágyban találta férjét - Mick Jaggerrel…


"Progresszív" korszaka után Bowie készítette az első igazi disco-lemezt, a Young Americanst, utána belevetette magát az avantgárdba, Nyugat-Berlinbe költözött és a rock legdepressziósabb albumait alkotta meg Brian Enóval közösen (Low, Heroes, Lodger). Akkoriban erősen kábítószerezett, saját bevallása szerint "dinamiton kívül mindent lenyelt", de sikerült kijönnie belőle egyszer s mindenkorra.

A 80-as években Bowie úgy repült bele a videoklipek világába, mintha neki találták volna ki: huszonöt év távlatából is emlékezetes a China Girl, a Let’s Dance, az Ashes To Ashes képi feldolgozása. Közben egyszerű rockot is szívesen játszott, e célból hozta létre Tin Machine nevű bandáját.
 
A XX. század utolsó évtizedében felfedezte magának az Internetet és Hours című albumát már csak így terjesztette. Nyolc évvel ezelőtt megalakította saját lemezcégét is és már így jelentette meg két, legjobb formáját hozó albumát, a Heathent és a szarkasztikus világlátásáról tanúskodó Reality-t. Közben egyre jobb, letisztultabb és elmélyültebb koncerteket adott, elegáns, akusztikus gitárt pengető angol úrként. Mi magyarok, kétszer is részesülhettünk ebből az élményből, először 1991-ben, az MTK-stadionban, aztán 1998-ban, a Sziget-fesztiválon.

 
David Bowie azonban nemcsak zenészként alkotott maradandót. Többször szerepelt színházban, játszott Brechtet, volt Elefántember, és komoly filmszerepekben is megállta a helyét: A földre zuhant ember abszurd sci-fijének főhőse, a Csak egy dzsigoló selyemfiúja, akiből a nácik hőst csinálnak (Marlene Dietrich csak az ő kedvéért vállalta élete utolsó filmszerepét), a Boldog karácsonyt Mr. Lawrence angol katonatisztje, vagy a Krisztus utolsó megkísértésének Pilátusa mind figyelemre méltó alakítás. 2000-ben egykori mestereinek egyikét, Andy Warholt jelenítette meg egy életrajzi filmben, 2006-ban pedig A presztízs című alkotásban egy 19. századi angol mágus szerepébe bújt. Az utóbbi években festői munkásságát is elismerték. Honlapjára is felkerült a Bowieart program, amelynek keretében feltörekvő képzőművészeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, és kiállításokat is szervez nekik.

2006. februárjában Grammy-életműdíjjal értékelték művészetét. Ezt követően hosszabb időre felhagyott a turnézással, de időnként „meglepetés-vendégként” azért örömet szerez a rajongóinak. Így volt ez 2006. májusában is, amikor a Royal Albert Hall színpadára lépett David Gilmour koncertjén, elénekelte az Arnold Layne-t és zárásként beszállt a Confortably Numb című Pink Floyd rockzenei csoda előadásába. Ugyanannak az évnek a novemberében New Yorkban, a Keep a Child Alive Foundation rendezvényén tűnt fel, ahol Alicia Keys társaságában előadta a Changes című sikerét, majd a Wild is the Wind és a Fantastic Voyage című dalát. 2008-ban két dalban háttérvokált vállalt Scarlett Johansson albumán, majd piacra dobott egy összeállítást személyes kedvenceiből iSELECT címmel. Aki pedig nem látta Bowie 2003-as Reality turnéjának egyik koncertjét sem, az egy hamarosan megjelenő dupla CD-n pótolhatja ezt a hiányosságot.

Mi várható még David Bowie-tól? Erre a kérdésre őt magát kell idézni: még az 1980-as években jelentette ki, hogy "végleges David Bowie nem létezik"...


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x