Roberta Flack, a romantikus balladák énekesnője
Címlap / Boldog szülinapot / Roberta Flack, a romantikus balladák énekesnője

Roberta Flack, a romantikus balladák énekesnője

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Hölgyeknél nem illik a korukra rákérdezni,- mi sem tesszük - így csak annyi biztos, hogy február 10-én ünnepli a születésnapját Roberta Flack, ez a csodálatos, érzéki hanggal megáldott énekesnő, aki egyes források szerint 1939-ben mások szerint két évvel korábban látta meg a napvilágot. 

Az Észak-Karolina állambeli Asheville városka közelében Roberta Cleopatra Flack néven született, egy olyan családban, ahol a billentyűk mindig kéznél voltak, ugyanis édesapja Laron LeRoy Flack templomi orgonistaként kereste a kenyerét. A kislány muzikalitása már nagyon korán, 9 évesen megmutatkozott, ez végül odavezetett, hogy 15 évesen zenei ösztöndíjas lett a Howard Universityn.

Washingtoni éjszakai klubokban zongorázott és énekelt, ahol Les McCann fedezte fel, aki azonnal az Atlantic kiadóhoz vitte a lányt, ahol természetesen leszerződtették. 1969-ben jelent meg bemutatkozó albuma, First Take címmel, amely Amerikában az első, Angliában a 47. helyen végzett. A nagylemezről kimásolt You’ve Got A Friend című dalt Roberta Flack korábbi osztálytársával, Donny Hathaway-jel adta elő.


Második nagylemeze a Chapter Two megerősítette ismertségét, de az amerikai piacon a nagy áttörést egy gyönyörű lírai dallam hozta meg számára, Ewan McColl szerzeménye, a First Time Ever I Saw Your Face, mely még Roberta bemutatkozó korongján szerepelt. Az amerikai slágerlista első helyéhez - ahol hat hétig tartózkodott - bizonyára az is nagyban hozzájárult, hogy ez a kompozíció szerepelt Clint Eastwood: Play Misty For Me című 1971-es filmjének betétdalaként.

A második nagy slágerre sem kellett túl sokat várni, mert az 1973-as Killing Me Softly With His Song című lírai gyöngyszeme ismét vezette az amerikai slágerlistát - igaz ez "csak" öt hétig.
Ha már a legsikeresebb dalainál tartunk, akkor meg kell említenünk az 1974-es Feel Like Makin’ Love című kompozíciót, mely szintén number one volt, valamint az 1978-as The Closer I Get You-t és az egy évvel későbbi You Are My Heavent, amelyeket Donny Hathaway-jel készített. Így szinte sokkolóan hatott rá, hogy a barátja - akivel oly sok duettet vitt sikerre - 1979-ben öngyilkosságot követett el.


Nehezen heverte ki az elvesztését, de lassan más társat kellett találnia, végül Peabo Bryson lett a partnere, akivel 1980-ban együtt turnézott. Legnagyobb sikerüket 1983-ban a Tonight I Celebrate My Love című dallal aratták, mely Angliában második helyezett volt.

Roberta Flack gyakran turnézott nagyzenekarokkal is, sőt néhányszor Miles Davis-szel is fellépett. A 90-es években egyszer sikerült a Top 10-be jutnia, az már csak természetes, hogy ismét egy duettel, a Set the Night to Music felvételen, Maxi Priest volt a társa. 1997 karácsonyára stílszerűen egy Christmas Albummal jelentkezett, amelyen ünnepre való standardokat hallhatunk tőle. Ezt később megismételte a 2003-as Holiday című koronggal. 2005. februárjában a Rhino Records The Very Best of Roberta Flack címmel a legnagyobb slágereiből nyújtott át egy válogatást az énekesnő rajongótáborának.

Roberta Flack ma is aktív, tavaly Ausztráliában turnézott nagy sikerrel, rendszeresen részt vesz az évente megrendezésre kerülő Colors of Christmas turnén, ahol még ma is mindenkit elbűvöl a hangjával, de harcol a művésztársai jogaiért is, munkát vállalva az Artist Empowerment Coalition (AEC) szervezetben. Ezenkívül, Bronxban alapítója a Roberta Flack School of Music at the Hyde Leadership Charter School-nak, amely a hátrányos helyzetű zenésznövendékeket segíti.

Néhány nappal ezelőtt a Grammy-gálán énekelt egy duettet Maxwell társaságában, kirobbanó sikerrel.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2444 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x