Hatvanéves Steve Hackett, Anglia egyik legjobb gitárosa
Címlap / Boldog szülinapot / Hatvanéves Steve Hackett, Anglia egyik legjobb gitárosa

Hatvanéves Steve Hackett, Anglia egyik legjobb gitárosa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-17

Ritkán emlegetik őt a nagy brit "gitárhősök" között, de aligha volt nála jobb zenész a Genesisben és azon kívül is, ezt követő szólópályafutása pedig a minőségi zene diadala. 

Számunkra különösen szívet melengető érzés, hogy kiváló kapcsolatokat ápol a magyar zenészekkel, amelyben nem kis érdeme van a Djabe jazz/world fusion bandának, amely hazánkban egyértelműen a műfaj legjobbja. Kapcsolatukról majd később bővebben…

Steve Hackett visszahúzódó, csendes művész, akiről nem szólnak a botránykrónikák, ellenben szinte minden lemeze esemény akkor is, ha nem ostromolja a slágerlisták csúcsait. Ő már több mint három évtizeddel ezelőtt is tisztában volt a zajos siker múlandóságával, valamint az értékteremtés fontosságával és ez utóbbiból azóta sem engedett.


Steven Richard Heckett 1950. február 12-én született Londonban és már négyévesen ügyesen játszott szájharmonikán, igaz, akkor még csak három dal alkotta a repertoárját. Később az iskolaudvaron a hangszerével már ő volt a sztár, 12 évesen a gitárral is megpróbálkozott, tanulékonynak bizonyult, hamarosan már helyi bandákban pengetett. 1969. decemberében egy szokatlan szövegű hirdetés jelent meg a Melody Makerben: „Szerző-gitáros olyan muzsikusokat keres, akik képesek az újat befogadni, és eltökélt szándékuk a stagnáló formák mögé nyúlni.” Az aláíró Heckett volt. Peter Gabriel azonnal felhívta és meginvitálta a Genesis következő bulijára, 1970. januárjában Hackett a banda tagja lett, Anthony Phillipset váltotta.

   
Bár Hackett nagyban hozzájárult akusztikus és elektromos hangszerével az együttes zenéjéhez - a Firth of Fifth futamai valósággal védjegyévé váltak, de az ő gitárjára épül a Carpet Crawl, Watcher of The Skies, vagy a Los Endos című Genesis-darab - nem tudta igazán kibontakoztatni valódi tehetségét a rendkívül erős egyéniségű Peter Gabriel, majd Phil Collins mellett.

Még tagja volt a Genesisnek, amikor 1975-ben saját nevén jelentetett meg albumot Voyage of The Acolyte címmel, amelyet az akkori kritika "minden idők legjobb Genesis-albumának" nevezett. Ezen ugyanis még Phil Collins és Mike Rutherford is szerepelt. 1977-ben azonban Steve megunta, hogy háttérbe szorítják: egy nagy világturné után kiszállt - 1977. október 8-án jelentette be távozását a csapatból -, és azóta mindössze rövid ideig játszott együttesben, a szupergroupnak szánt GTR-ben, amelyben egy másik nagy gitáros, Steve Howe is pengetett.


Hackett stílusát nehéz lenne meghatározni. Ő maga mondta egy interjúban, hogy amíg legtöbb pályatársának az a célja, már az első hangoktól felismerjék játékát, ő éppen ennek ellenkezőjére törekszik: szinte mindegyik lemeze más. (Ami állandó: valamennyinek borítóját felesége, a festőművész Kim Poor tervezi). Vannak hardrock felvételei, (Please, Don’t Touch), készített latinos lemezt (Till We Have Faces), születtek teljesen akusztikus lemezei, és megpróbálkozott a blues-zal is, nem is akármilyen sikerrel.

Az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztatja a komolyzene, illetve a nagyzenekari hangzás. Szimfonikus zenekarral készítette el Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabjának zenéjét, és egyik legnagyobb sikerét aratta az öccsével, Johnnal közösen készített Sketches of Satie című albumával, amelyen Erik Satie műveit dolgozták fel akusztikus gitárra és fuvolára. Ennek egyik tétele filmslágerré is vált a Csokoládé című romantikus alkotásban és a lemez felbukkant már meditációs programokban is.

Steve Hackett 2002-ben lépett fel először Budapesten, és óriási sikerű koncertet adott a Petőfi Csarnokban. Újabb szerzeményei, feldolgozásai mellett a közönség hatalmas ovációval fogadta azokat a darabokat, amelyekben régi Genesis-motívumokat fedezhetett fel. Az akusztikus hangversenyt, amelyből a Hungarian Horizons című dupla CD és DVD készült, egy évvel később ugyanott egy elektromos koncert követte, ugyanolyan sikerrel. Közben a stúdióban sem pihent: 2003-as To Watch The Storms című albuma az ipari zene felé is nyitott, kicsit "King Crimsonos" beütésekkel, a 2005-ös Metamorpheusban ismét "klasszicizált", míg a legújabb, a tavalyi Wild Orchids ismét sokirányú rocklemez, amelyből kiderül: Hackett bírja erővel és fantáziával. Emellett folyamatosan teszi közzé az elmúlt harminc év koncertjeinek legjavát a Live Archive sorozat keretében.

   
Néhány éve elterjedt, hogy ismét összeáll a "nagy Genesis", amelyben ő is, Gabriel is szerepelne, és így indulnak világturnéra. Végül azonban egyikük sem "ért rá", és maradt a Collins-Banks-Rutherford trió. Alighanem az az igazság, hogy Hackett – akárcsak Gabriel - már ezer mérföldekre van a megasztár-státustól és saját útját feleslegesnek tartotta feladni akárcsak ideiglenesen is egy amúgy elég vegyesen fogadott nosztalgiaturné kedvéért.

Végül, ígéretünkhöz híven essék szó Hackett magyar kapcsolatáról! Ennek gyökerei még a középiskolás éveire esnek, ahol a történelemtanára magyar származású volt, akkor még ő sem gondolta volna, hogy zenészként majd egyszer a magyarok kedvence lesz. Ebben óriási szerepe van a Djabe zenekarnak, amelynek évek óta tart már az a külön projectje, amikor speciális vendégként Steve Hackett muzsikál velük (utolsó képünkön). Sajnos, 2007. november 30-án egy szomorú esemény adta az apropóját a Petőfi Csarnokbeli döbbenetes erejű, négyórás koncertjüknek, szeptember 14-én tragikus hirtelenséggel elhunyt a Djabe egyik alapító tagja, Sipos András. Az ő emlékére játszottak, Steve Hackett is velük volt, emlékezetesen gitározott az akusztikus blokkjában. (A koncert anyaga dupla CD-n kapható.)

Visszatérve a Djabe-Hackett közös projectre, ezekben Steve nemcsak a Djabe számokban gitározik, hanem Genesis és Hackett klasszikusokat is megidéznek. Így lesz ez hamarosan a Művészetek Palotájában is május 17-én, ahol újra megcsodálhatjuk Steve Hackett varázslatos gitártudását.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3260 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x