Dr. John a 70 éves halhatatlan újabb Grammy-ben reménykedik...
Címlap / Boldog szülinapot / Dr. John a 70 éves halhatatlan újabb Grammy-ben reménykedik

Dr. John a 70 éves halhatatlan újabb Grammy-ben reménykedik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Such a Night - énekelhette néhány napja Dr. John, a fehér blues és rock nagyszerű zongoristája és énekese leghíresebb dalát, miután tudomást szerzett arról, hogy halhatatlanná vált. 

A számot ismerjük, hiszen több lemezén szerepelt, játszotta a nálunk is bemutatott nagyszerű koncertfilmben a The Last Waltzban is. Egyelőre nem mutatja a fáradás jeleit, erről tanúskodik, hogy újra Grammy-jelölt. Sokat tett azért, hogy a blues és a rock legjobbjai között emlegessék, noha egyik műfajnak sem lett sztárja.


Dr. John, azaz Malcolm John „Mac” Rebbenack, aki zeneszerzőként és producerként is letette névjegyét 1940. november 21-én, New Orleansban látta meg a napvilágot, abban a városban, amelynek minden köve a zenéről, elsősorban a fekete zenéről szól. Mondogatta is: a város zenéje kiemelkedő fontosságú életében. Az utóbbi időben városa „szóvivője” lett, különösen a Katrina hurrikán pusztítását követően.

       
Apja is zenész volt, nem csoda, ha a srác ott lógott az öreg klubjában. Igen hosszú azoknak a listája, akiktől saját bevallása szerint tanult. Köztük van Professor Longhair, Fats Domino, Lloyd Price, Ray Charles, Jelly Roll Morton, Fats Waller, Huey „Piano” Smith, Jerry Lee Lewis és Little Richard – s még alig soroltunk fel valakit.

  
Tizennégy éves korában iratkozott fel a dalszerzők közé, első stúdiófelvételét is akkoriban készítette. Zongorázni és gitározni tanult, 17 éves korától session zenészként alkalmazták. A Rex kiadónál készítette Storm and Warning című első felvételét. Az 50-es évek végén Frankie Forddal, a kései rock and roll sztárral turnézott. Lloyd Price dalával, a Lady Luckkal 1960-ban a legjobb húsz közé került Amerikában - azóta emlegetik a zene doktoraként.


A hatvanas évek elején Phil Spectorral, majd Sonny Bonóval, (Cher egykori férjével) dolgozott. Együttesével, a The Night Tripperrel előbb az A and M, majd az Atco kiadó szerződtette.

A 60-as években Los Angelesben élt, s kissé eltűnt, koncertjeinek és lemezeinek nem volt különösebb visszhangja. Az 1968-ban megjelent Gris, Gris című album viszont érdeklődést keltett a szakmában. A 70-es évek elejétől a Gumbo, majd Iko, Iko című kislemezei listára kerültek (a Right Place, Wrong Time a Billboard 100-asán a kilencedik helyig vitte).

 
Dr. Johnnak sok minden belefért a zenei világába - rock, blues, rhythm and blues, jazz, funky de a popot sem szégyellte - egyetlen mérce számára az igényesség.


Pályafutása során zenélt Eric Claptonnal, Van Morrisonnal, Allen Toussaintal, Mike Bloomfielddel, John Hammonddal, Bob Dylannel, Art Blakey-vel, a Canned Heattel, Mick Jaggerrel és a Rolling Stones más tagjaival, B.B. Kinggel. Buddy Guy-jal és Neil Diamonddal.  Közeli barátja és alkotótársa volt Doc Pomus, számos rock and roll sláger szerzője is. Részt vett a Stevie Ray Vaughan emlékére rendezett 1995-ös, lemezen és videón is rögzített szuperkoncerten és el ne feledkezzünk Martin Scorsese blues-történeti sorozatáról, amelyben szintén feltűnik a doktor úr bozontos feje, akárcsak a Blues Brothers 2000-ben. Zenéje is hallható sok filmben.

 
Soha nem csinált ügyet abból, hogy nem emlegetik a sztárok között. Lemezei kelendőek voltak, jazzkorongjai még listát is vezettek (az In a Sentimental Mood 1989-ben, a Goin’ Back To New Orleans 1992-ben.) A szakmai elismerés egyik nyilvánvaló fokmérője eddigi öt Grammy-díja. A legutóbbit a kortárs blues kategóriában kapta 2008-ban – ebben a kategóriában jelölték legutóbb Tribal című lemezét is.
 
A pályán töltött ötven esztendőre harminc sorlemez jut, de ötvennél is több válogatása jelent meg, sok jeles munka van köztük. A már említetteken kívül kiemelést érdemel a City Lights, a Dr. John Plays Mac Rebenack, a Duke Elegant, a Creole Moon, a Mercenary és persze az idei Tribal is. A bemutatkozó Gris Gris a Rolling Stone magazin 500-as örökrangsorában a 143.

 
Producere volt egyik példaképe Professor Longhair fekete zongorista és barátja, Van Morrison valamint B.B. King lemezeinek.
 
Dr. John hetven éve összességében kivételesen gazdag mindenek előtt értékes zenében, de nem kerülték el a közönségsikerek sem.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2243 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x