Jorma Kaukonen, a finn származású gitáros hetvenen túl is...
Címlap / Boldog szülinapot / Jorma Kaukonen, a finn származású gitáros hetvenen túl is aktív

Jorma Kaukonen, a finn származású gitáros hetvenen túl is aktív

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Ugyan nem emlegetik egy sorban Eric Claptonnal vagy Alvin Lee-vel, pedig a 70-et minap betöltő Jorma Kaukonen mestere hangszerének. 

Szerzőként is meghatározó egyénisége volt a pszichedelikus rock, a hippi kultúra zászlóvivőjének, a Jefferson Airplane-nek, majd a bluesos Hot Tuna együttesnek, azután szólóban tette le névjegyét. Mint tavaly megjelent lemeze tanúsítja, ma is aktív.


Washingtonban született finn diplomata apától és Amerikában élő orosz zsidó anyától. A gyerek a külföldi állomáshelyeken szívta magába a zene szeretetét, a szorosabb kapcsolat kialakulása akkorra tehető, amikor hazatérve a rock and roll őrület közepén találta magát. Igazán a country és a blues sokkal jobban érdekelte, már külföldre utazása előtt is ilyesfélét játszott.
 
A hathúros gitáron is remeklő Jack Casadyval Triumphs néven alakítottak zenekart tinédzserként, lemezt is készítettek. Kaukonent az élet a hatvanas évek elején az Atlanti óceán mellől Nyugatra sodorta, a kaliforniai University of Santa Clara egyetemen tanult. San Franciscóban megismerkedett Paul Kantnerrel, rövid ideig zenélgettek együtt, de akkor még nem maradt tartós a kapcsolatuk. Az egyetem elvégzése után Jorma megnősült.


Kezdődött a kaliforniai álmodozások kora: 1965-ben Marty Balinnal, Paul Kantnerrel, Jack Casadyval és Skip Spence-szel együtt megalakították a Jefferson Airplane-t.

A banda hangja akkor vált felismerhetővé, amikor társuk lett a felkavaró szépségű és hátborzongató hangú Grace Slick énekesnő. (Grace szerzőként is sokat dobott a bandán.) A kor zenéjét jobban ismerők nyilván álmukból felverve is sorolják a leghíresebb dalaikat - She Has Funny Cars, Embryonic Journey, Somebody To Love, White Rabit, Crown of Creation. Kaukonen szerzőként is szerepet vállalt, ha nem is ő volt a legjellegzetesebb számok alkotója. A hetvenes évek elejéig szárnyaló banda természetesen a rock and roll halhatatlanja, albumaik közül említést érdemel a JeffersonAirplane Takes off, a Surrealistic Pillow, a Srown of Creation, a Volunteers és még az 1972-es Long John Silver is.

 
Jorma Kaukonen és Jack Casady ezután megalakította a Hot Tunát. Tagja volt az együttesnek a kora miatt is veterán Papa John Creach, a felejthetetlen hegedűs is. Kifejezetten kellemes, színvonalas bluesos-folkos zenét játszott a Hot Tuna. Kaukonen és Casady emellett besegített David Crosby szólóalbumán is.


Legalább egy tucat közös lemezt készítettek, de látványos siker híján beszüntették az ipart. 1985-ben, majd 1995-ben egy lemezzel idézték fel a dicső múltat, 1992-ben koncerten is összejöttek. A két zenész 1989-ben fellépett a Jefferson Airplane nosztalgia-buliján. Jorma első felesége 1987-ben meghalt, és a zenész néhány év múlva másodszor is megnősült.

 
A Hot Tuna történetéhez hozzátartozik több, az utóbbi években megjelent korong – idén a Live at New Orleans House, Berkeley című válogatás.

   
Jorma Kaukonen több mint egy tucat szólólemezt jelentetett meg. Közülük az 1974-es Quab, az1985-ben megjelent Magic és a Too Hot To Handle, a Stars in My Crown és a tavalyi Tiver of Time kapta a legtöbb szakmai elismerést, ám különösebb figyelmet nem keltettek a világban. Ez azonban nem kedvetleníti el a derék muzsikust: ma is teszi a dolgát.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x