Phil Spector "hűvös" köszöntése
Címlap / Boldog szülinapot / Phil Spector "hűvös" köszöntése

Phil Spector "hűvös" köszöntése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Phil Spector, minden idők egyik kiemelkedő producere hatvanéves korában aligha számított arra, hogy valaha a kaliforniai büntetés-végrehajtási intézet lakója lesz. Egy 2003-as gyilkosság elkövetőjeként tölti börtönbüntetését. 

Lana Clarkson színésznő volt az áldozat, a gyilkosság indítékát és számos körülményét máig homály fedi - az áldozat mellett talált pisztolyon nem találták Spector DNS-ét sem.

 
Phil Spectort mégis a zeneipar talán legjelentősebb és legsikeresebb nem előadói szereplőjeként tisztelik sokan, ugyanis a rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja. A könnyűzene minden ágában tetten érhetőek munkásságának nyomai - legyen szó rock and rollról, popról, soulról vagy punkról. A Beatles, Ike és Tina Turner, Cher, az ötvenes évek több lánycsapata köszönhet neki sikeres lemezt. Ne feledkezzünk meg zseniális találmányáról, a Wall of Soundról sem, amely visszhangosítással és számtalan technikai „trükkel” kitágította a popzene technikai lehetőségeit már a hatvanas évek legelején.
 
 
Harvey Phil Spector 1940. december 25-án született New Yorkban, Bronxban. Eladósodott apja öngyilkossága után a család az ötvenes évek elején áttelepült Los Angelesbe. Spector itt kezdett gitározni. Szemtelenül fiatalon megírta a Teddy Bears együttes számára a To Know Him is To Love Him című, jó néhány feldolgozást megért dalt, a kislemezből 1958-ban több mint egymillió fogyott. A cím egyébként apja sírfelirata... 


Ennél is népszerűbb volt, szintén sok feldolgozást ért meg a Spanish Harlem. Ő volt a producere az eredetileg Ray Petersen által énekelt Corinna, Corinna című dalnak, amelyet többek között Jerry Lee Lewis, Alexis Korner és mások vettek fel a repertoárjukba. 
 A hatvanas évek elején női vokál-együtteseket indított el a siker útján. Alighanem sokan emlékeznek a Be My Baby-t éneklő Ronettes trió-ra, a Then He Kissed Me-vel nyomuló Crystalsra. Érdekes, hogy az Ike and Tina Turner által énekelt River Deep, Mountain High, amelynek ő volt az egyik szerzője, eredeti verziójában lemaradt a listákon, Spector ezért az amerikai lemezipar nagyjait hibáztatta. A Righteous Brothers You’ve Lost That Lovin Feeling azonban számos listán lett éllovas.

 
A hatvanas évek derekán összejött a Beatles tagjaival, de csak utolsó lemezük, a Let It Be készítésénél bábáskodott. A felvételnél alkalmazott szimfonikus háttér, az album végső hangzása Paul McCartneynek enyhén szólva nem jött be. (Az évtizedekkel később született „eredeti”, lecsupaszított változat hamar elfelejtődött.)

Producere volt Lennon „John Lennon Plastic Ono Band”, „Imagine” és „Rock and Roll” albumának, a Happy Xmas (War is Over) kislemezének.. Társproducere a „Bangla- Desh” koncertlemeznek, közreműködött George Harrison első szólólemezének, Yoko Ono Season of Glass korongjának munkálataiban.

 
Később felkarolta Chert, Leonard Cohent és a Ramones együttest, de egyre kevesebbet hallatott magáról. A nyolcvanas, kilencvenes évek, majd az új évezred eleje is, teljes visszavonultságban találták.

Spector csak 2003. februári gyilkossági ügye nyomán került ismét (számára nem óhajtott) reflektorfénybe. Ő mindvégig tagadta Lana Clarkson meggyilkolását, csak az újratárgyaláson, 2009-ben született ítélet: 19 év letöltendő börtönbüntetés. Valószínűsíthető, hogy neve már nem fog régi fényében csillogni.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11537 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x