Szépséges Alicia, a zene Csodaországából
Címlap / Boldog szülinapot / Szépséges Alicia, a zene Csodaországából

Szépséges Alicia, a zene Csodaországából

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Alicia Keys - dallamos a neve, akárcsak az a zenei világ, amelyben egy évtizede sikert sikerre halmoz. Még csak most harmincéves, de világszerte eladott lemezeinek száma meghaladja a harmincmilliót. 

Tíznél több Grammy-díjainak száma, s ezt jó néhányan megirigyelhetik a zene nagy öregjei közül is. A soron következő  Grammy-gálán akár szaporíthatja is trófeáinak számát: Jay-Z-vel közösen jelölt az év felvétele és két rap-kategóriában.

 
A zenével foglalkozók szeretnek mindenkit és mindent skatulyába gyömöszölni, miért tegyünk hát kivételt a gyönyörűséges Alízkával?  Amit ő képvisel leginkább dallamos rhythm and bluesként jellemezhető. Ebből inkább a dallam a meghatározó, de jól kiérezhető dalaiból a színes bőrűekre oly jellemző lüktetetés is. Tessék csak nézni, most belekóstolt a rosszfiú Jay-Z oldalán a nőiesnek éppen nem nagyon minősíthető rapbe is.


Ki is ez a hölgy?  Alicia Augello Cook néven New Yorkban született 1981. január 25-én.  A Manhattanben felcseperedett leány Beethoven, Chopin és Mozart nyomdokain haladva hétéves korától zongorázik, elvégezte a Professional Performing Arts Schoolt, ami már önmagában sem piskóta. Első dalát 14 évesen szerezte, s amikor eljött a példakép-választás ideje, elsősorban Stevie Wonder, Marvin Gaye, Isaac Hayes és Luther Vandross jelezte számára a követendő utat. Vannak női kedvencek is, például Nina Simone, Roberta Flack, Mary J. Blige és sokan mások.  Hangját már gyermekként csodálták.


Éppen húszévesen Song in A Minor című albumával robbantott. Megjelenése első hetében, 2001 júniusában több mint 200 ezer fogyott belőle, s meg sem állt tízmillióig. Ezzel betoppant Csodaországba, bár a lemez minősége miatt ez korántsem volt csoda. Öt Grammyt sepert be, egyet, mint új előadó, a többit bemutatkozó lemezéért, amely természetesen listavezető volt a Billboardon.


Saját érdemén kívül nyilván nagyot lendített rajta Clive Davis, a sztárproducer is, aki többek között Santana, a Chicago vagy Bruce Springsteen útját egyengette korábban.


Második lemeze, a Diary of Alicia Keys két évvel később hasonló lelkesedést váltott ki szakmai körökben, s bejött a közönségnél is. A 2005-ös Unplugged egy kicsit visszafogottabb fogadtatásban részesült, de a 2007-es As I Am és a 2009-es The Element of Freedom megint telitalálatnak bizonyult.


Alicia elég bátor ahhoz, hogy kivárja a megfelelő pillanatot lemezeivel. Ha megnézzük, a páratlan sikerhez képest elég kevés, mindössze hat sorlemeze jelent meg. Kiadói tíz válogatás-albummal „gondoskodtak megélhetéséről”, a legutóbbi, a The Platinum Collection tavaly került a boltokba. Legfrissebb sikerei közé sorolhatjuk Un-Thinkable című nótáját, amely többszörös első helyezett.


A Grammy-díjak mellett sok szép trófea sorakozik vitrinjében, például American Music Award-ok (a múlt év végén is kapott jelölést), MTV European Music Awards, MTV Video Music Awards, Soul Train és Billboard díjak.  
Alicia igyekszik több lábon megállni: verseskötetei is jelentek meg.  Nyilván a filmszakmát is izgatta a vonzó külsejű énekesnő, bár érdekes, hogy 1985-ös televíziós bemutatkozása után mozifilmben csak 2007-ben szerepelt először.

 
A szakmai és közönségsikerek mellett megtalálta a családi boldogságot is. Férje Swizz Beatz producer, s tavaly ősszel megszületett a kisfiuk.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2522 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x