Willie Nelson immár az egyedüli country-király
Címlap / Boldog szülinapot / Willie Nelson immár az egyedüli country-király

Willie Nelson immár az egyedüli country-király

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

A napokban 78. születésnapját ünneplő Willie Nelson a country egyik királya - a másik a néhai Johny Cash. Willie Nelson azonban elrugaszkodik a választott műfajától: játszik bluest, rock and rollt és dolgozott jazzmuzsikussal is. 

Mozgalmas, gazdag életút áll mögötte: nemcsak kitűnő énekes, gitáros, basszusgitáros és dalszerző, de számos filmszerepe is emlékezetes. Hétszeres Grammy-díjas, többszörös American Music Awards és Country Music Awards-nyertes. Közel száz sorlemeze ellenére még mindig nem tagja a rock and roll halhatatlan társulatának.


Lemezeiért csak a Billboardon temérdek első helyet, s jó néhány dobogós pozíciót szerzett. Még most, nyolcvan felé gyalogolva is rendszeresen bulizik. Példaképe többek között Roy Acuff, Chet Atkins, Jimmie Rodgers, Hank Williams, de Ray Charles számára is volt mondanivalója. Néhány hete megjelent legutóbbi lemezének címe: Here We Go Again: Celebrating The Genius of Ray Charles.


Willie Hugh Nelson néven született 1933. április 30-án a texasi Fort Worth-ben. Korán elárvult, nagyszülei nevelték. Hétéves korában írta első dalát, tizenéves korától játszott zenekarban, lemezlovasként is dolgozott. Első lemeze a hatvanas évek elején jelent meg, arra törekedett, hogy ne mások sikerdalaival, hanem saját szerzeményeivel jusson előre. Crazy című 1961-es szerzeménye Patsy Cline, a Hello Walls pedig Faron Young előadásában amerikai listára került, utóbbi heteken át éllovas volt, a Roy Orbisonnak írt Pretty Paper Angliában top ten siker. Dolgozott Ray Price-szal, Chet Atkins több lemezének volt producere.


Nelson 1965-től került munkakapcsolatba a countryzene legfontosabb intézményével, a nashville-i Grand Ole Opryval. A hetvenes évek volt Nelson legjobb időszaka, a Columbia adta ki legtöbb lemezét. Waylon Jenningsszel, a country sztárénekesével, gitárosával akkoriban kezdődött barátsága és zenészkapcsolata. Jennings Ladies Love Outlaw című dala és a Wanted: The Outlaws, Nelson-Jennings album új irányzatot hozott a műfajba: az outlaw country tisztes távolságot tartott a nashville-i slágeres-mulatós irányzattól.


Egyik legszebb dala, a countrylistákat vezető, a poplistákon 20 közé jutott Blue Eye Crying In The Rain. Jobb darabjai közé sorolható a Shotgun Willie, a Stay All Night, a Bloody Mary Morning. A Jenningsszel énekelt Good Hearted Woman valamint a The Red Headed Stranger album is kelendő volt.

 
A nyolcvanas években alakult a Highwaymen szupergrup Johnny Cash-sel és Kris Kristoffersonnal, abban az évtizedben átmenetileg hanyatlott Nelson népszerűsége, a sovány évek hatvanéves koráig tartottak. A Farm Aid segélykoncertekkel azért a felszínen tartotta magát. Hatvanadik születésnapjára jelent meg a remek Across the Borderline album Bob Dylan, Bonnie Raitt, Paul Simon, Sinéad O’Connor, David Crosby és Kris Kristofferson közreműködésével, akkor került a country halhatatlanjai közé.  B.B. King és mások „kis baráti segítségével” készült 2000-ben a Milk Cow Blues albuma.


Énekesként, hangszeres előadóként, zeneszerzőként vagy producerként dolgozott egyebek között Bobby Bare, Ray Charles, a Chieftains, George Clinton és a Parliament lemezén, Bob Dylan 30. évfordulós albumán. Aretha Franklin, Emmylou Harris, Merle Haggard, Joni Mitchell, Quincy Jones, a Nitty Gritty Dirt Band és mások lemezein szerepel a neve, többükkel koncertezett is. De természetesen hosszú a sor.


Az évezred elején súlyos kézműtétje miatt kényszerpihenőt tartott, de talpra állt és ott volt Eric Clapton Crossroads gitárfesztiváljain is. Még nem fárad: az utóbbi években több lemeze került a piacra. Egyik szép darab közülük – a Ray Charles emléklemez mellett – a Two Man With The Blues, amelyet Wynton Marsalisszal együtt készített.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5021 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x