Még mindig Animals - 70 éves Eric Burdon
Címlap / Boldog szülinapot / Még mindig Animals - 70 éves Eric Burdon

Még mindig Animals - 70 éves Eric Burdon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

A most hetvenéves Eric Burdon hangja eltéveszthetetlen: szívből és torokból jön. Hétszer tisztelte meg személyesen magyarországi rajongóit, legutóbbi, tavalyi fellépése után azzal búcsúzott: nem utoljára láttuk. Reméljük.  

Ereje teljében van, számos koncert szerepel az idén is naptárában. Nagy születésnapi szenzációról nem tudunk, de nála soha, sem lehet biztosra menni.
 
A Hang a hatvanas évek eleje óta varázsol el milliókat. Volt a közel fél évszázad alatt magasan a csúcson, s nagyon lent is – bár olyankor is voltak nagy pillanatai.

 
Koncertjein ma is hozza zömök kis formáját, mint tavaly Stargardenben. A lemezekkel nem kényezteti rajongóit: sok az ismétlés – igaz, klasszikusai nem szólnak kétszer egyformán. Zömmel az Animals nótáiból él – ez áll a legjobban neki, de a szólókorszak bluesai is nagyot durrannak.

Tavaly mesélte: elégedetlen volt készülő blueslemezének kiadójával, szakított velük. Egy gyöngyszem az Invitation To The White House című tervezett albumról hallható a honlapján, benne van minden, amiért szeretjük.

Legutóbb, 2008-ban ritkaságokkal jelentkezett, előtte 2006-ban a Soul of The Man aratott tetszést, ha nem is hozott listás helyezést.  Máig – az Animals és a War időszakával együtt mintegy ötven albuma jelent meg, olykor hosszabb szünetekkel megszakítva. 


Mélynövésű emberünk 1941. május 11-én született az angliai Walker On Tyne-ban. Fiatalkorában sok mindennel foglalkozott, rajzolgatott, ám az Amerikából érkező matrózok blueslemezeikkel ráébresztették, hogy merre kell indulnia. Alan Price billentyűs combójában kezdett 1962-ben, amelyet Animals néven ismert meg a világ: 1963-ban  az Angliában  turnézó Sonny Boy Williamson II-t kísérték (akárcsak a Yardbirds). Az Alan Price, Chas Chandler basszusgitáros (Jimi Hendrix felfedezője), John Steel dobos és Hilton Valentine gitáros alkotta kezdőcsapat 1964-ben a House of The Rising Sunnal robbantott.


Későbbi sikereik elmaradtak ettől, de a Don’t Let Me Be Misunderstood, a We’ve Gotta Get Out of This Place, az It’s My Life, a Bury My Body, az I Can’t Believe, a Bright Lights, Big City, a Worried Life Blues, az I Believe to My Soul, a Boom, Boom, később az Inside Looking Out, a Gin House Blues remek darab. A címekből is kiderül, főleg előadásmódjuknak, s nem eredeti dalaiknak köszönhették sikereiket – no és Erc hangjának.

Burdonnel nem volt könnyű együtt muzsikálni. Igaz ő sem sok jót mond egykori zenésztársairól (még ha 1976-ban és 1983-ban össze is álltak röpke időre).


Az 1967-es Monterey popfesztiválra Eric más zenészekkel érkezett. Eltűnt a blues, jött a dögös rock, pszichedelikus rock. A Winds of Changes (a Paint It Blackkel, a Good Timesszal, és a San Franciscan Nighttal), a The Twain Shall Meet (a Monterey-jel és a Sky Pilottal), a Love Is (a To Love Somebodyval, az As Tears Go Passing By-jal, a River Deep Mountain High-jal és a Coloured Rain-nel). S el ne feledjük a When I Was Young című kislemezsikert. Az Animals késői korszakában Zoot Money billentyűs és Andy Summers (a későbbi Police-muzsikus) szólógitáros és sok más kitűnő, nem feltétlenül ismert zenész játszott fekete torkú emberünkkel.
 
A hetvenes évek elején ismét a fekete zene következett Eric életében: a War soul-funky stílusa elementáris, „slágerei” a Spill the Wine, a Paint It Black, amely lealázta a Rolling Stones eredetijét, a Tobacco Road, amelyet felvettek  Jimi Hendrix-szel a gitármágus halála előtti napon. Remek blueslemezt készített Jimmy Witherspoonnal Guilty címmel. A Warral 2008-ban a Royal Albert Hallban is fellépett, ám mindössze Louis Jordan volt ott a régiek közül.

 
A hatvanas évek végétől a drog és az alkohol alaposan beleszólt életébe, ez is hullámzóvá tette teljesítményét. Mára hangja, mint a jó bor, beért, s csodákra képes. A hetvenes évektől folyamatosan bizonyította, hogy hiába rúgta fel az Animalst, lelkében nem tudott szakítani vele. Számtalan feldolgozás jelent meg az egykori sikerekből a különböző albumain.
 
Nagy örömünkre szereti a magyarokat (bevallotta, hogy a magyar pálinkát is), hétszer koncertezett nálunk, először 1984-ben, két este boldogított bennünket, legutóbb pedig tavaly. Elhozta Zoot Moneyt, Brian Augert, fellépett a Sziget fesztiválon.

 

Főleg koncertfelvételei és a blues hagyományait őrző darabjai értékesek a szólókorszakából. A már említetteken kívül játszott Robbie Krieger Doors-gitárossal, Alexis Kornerrel közös számát a Survivor album őrzi.
 
Könyve jelent meg néhány éve, mi más is lehetett volna a címe mint Don’t Let Me Be Misunderstood. Az Animals révén a rock and roll halhatatlanja.
  
A végére nagy kedvenceim repertoárjából: We’ve Gotta Get Out of This Place, I Can’t Believe It, See, See Rider, San Franciscan Night, Soledad (Jimmy Witherspoonnal), de akadna még sorolni való.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4184 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x