Fény és árnyék - Bob Dylan 70. születésnapjára
Címlap / Boldog szülinapot / Fény és árnyék - Bob Dylan 70. születésnapjára

Fény és árnyék - Bob Dylan 70. születésnapjára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

A dalnok, a költő, az emberi jogok élharcosa hetvenéves. Rendkívül gazdag életpályáját fény és árnyék kísérte. Az utóbbi éppen idén történt vele Kínában. Hagyta, hogy első pekingi koncertjén a kínai kulturális vezetés megszabja, mi kerülhet a repertoárjába.  

A hatvanas-hetvenes évek protestjei nyilván nem…(tajvani koncertjén ugyan elhangzott a Blowin’ in The Wind és a The Times They are a-Changin is). Nagypapa-kora ellenére az utóbbi években is folyamatosan turnézott otthon és a világban, készültek lemezei is.

 
Robert Allen Zimmerman 1941. május 24-én született a Minnesota állambeli Duluthban. Ősei Litvániából bevándorolt zsidók, ő elhagyta vallását, később visszakanyarodott, de soha nem volt bigott hívő. Művészneve Dylan Thomas költőtől eredeztethető.


Tízéves korától írt verseket, tizenévesen kezdett zongorázni, majd gitározni. A század közepének igazságkereső folkhőse, Woody Guthrie követője volt. Korai dalai - a Blowin’ in The Wind, a With God One Side, a The Times They Are-a-Changin’ a Hey, Mr. Tambourin Man, a Don’t Think Twice, It’s Alright - hitvallás az ember, a szabadság, a demokrácia mellett, az erőszak ellen.


Első lemeze 1962-ben jelent meg. Idősebb John Hammond, „engedte be” a Columbiához, azóta is hűséges első „istállójához”. A The Freewheelin’ Bob Dylan, a The Times They Are-a-Changin, a Highway 61 Revisited, a Blonde on Blonde óriási siker volt, főleg Amerikában, de eljutott az európai fiatalsághoz is. Kelet-Európában éppen megtűrték, de az itthoni KISZ-táborokban mozgalmi dalként énekelték dalait.

  
A hatvanas évek derekához köthető első „árulása”. Elektromos gitárt ragadott, amiért hívei közül sokan kiátkozták. Köztük a protest és a folk nagyasszonya, Joan Baez is, akihez Dylant különös kapcsolat, majdnem szerelem fűzött. A hölgy Sweet Sir Galahad című gyönyörű dalával „nyugtázta árulását”. Dylan a nem kevésbé nagyszerű Visions of Johannával válaszolt.

       
Súlyos motorbaleset miatt évekig nem koncertezett, az 1971-es Banglades koncerten tért vissza a pódiumra. A hetvenes évek közepéig a The Band csapattal készített, kitűnő lemezeket, a Before The Flood és a Basement Tapes különösen remek.
 
A Band feloszlása után botladozott, csak a nyolcvanas évek végén lendült ismét formába, Oh Mercy albumától számítják, a kilencvenes évektől újabb aranykor kezdődött számára – a régi Dylan azonban nem tért vissza.

 
A kilencvenes évek elejétől a közelmúltig a Columbia kiadta kalózfelvételeinek hivatalos változatát, a kitűnő sorozatból tíz összeállítás jelent meg, több dupla és egy tripla album. A CD-n és DVD-n megjelent No Direction Home kitűnő pályakép Martin Scorsese rendezésében.

   
A kilencvenes évek remeke a Time Out of Mind, mestermunka az új évezredben született Love and Theft album is. Kevés lemeze került a listák első helyére, de jó néhány szerepelt az élmezőnyben. Tíz Grammy-díjjal büszkélkedhet, Polar-díjas, a rock and roll halhatatlanja, Grammy életműdíjas. A Things Have Changed című filmdala Oscar-díjas. A Time magazin beválasztotta őt a múlt század 100 leghíresebb amerikai polgára közé.

 
Dylan nem túl népes magyar rajongótábora 1991-ben egy felejthető, 2003-ban egy kitűnő koncerten találkozhatott vele. A Krónikák című kitűnő életrajzi könyv első része után reméljük lesz ereje megírni az izgalmas folytatást is. Fia, Jakob, bár figyelemreméltó rockzenész, nem tekinthető örökösének.
 
Két évvel ezelőtti londoni koncertjén a rock nagyjai közül Bill Wyman, Roger Daltrey volt kíváncsi rá. Akkor nyilatkozta, hogy az 50-es, 60-es évek zenéjét tartja irányadónak, mindig olyan dalokat akart írni, mint Woody Guthrie vagy Robert Johnson, a delta blues óriása. (Ennek fényében is csúf dolog, amit Kínában megengedett magának).


Lemeztermése meghaladja a százat. Leghíresebb dalai a The Times They Are-a Changin’ a Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man, Subterranean Homesick Blues, It’s All Over Now, Baby Blue, I Want You, Just Like a Woman, Don’t Think Twice It’s All Right. (Western) filmzenét is produkált (Pat Garret and Billy the Kid), szereapelt is a filmben.
    
Szívesen koncertezett nagy tömegek előtt, de nem volt ott 1967-ben Montereyben és 1969-ben Woodstockban sem, ennek ellenére számos koncertjéből született remek lemez.

 
Erről az oldaláról ugyan nem ismertük a mestert, de nemrégiben került nyilvánosságra egy 1966-os interjúja, amelyben beismerte, hogy egykor bizony meg kellett küzdenie a heroinfüggés ellen, még az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta. A kétórás interjú a No Direction Home című életrajzi filmjéhez készült.

A Rolling Stone magazin olvasói ezeket tartják Dylan legjobb számainak:

1. ’Like A Rolling Stone’
2. ’Tangled Up In Blue’
3. ’Visions of Johanna’
4. ’Desolation Row’
5. ’All Along The Watchtower’
6. ’The Times They Are a-Changin’’
7. ’Blowin’ In The Wind’
8. ’Subterranean Homesick Blues’
9. ’Lay Lady Lay’
10. ’Forever Young’


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3091 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x