Rick Derringer útja a McCoys-tól Ringo Starr-ig
Címlap / Boldog szülinapot / Rick Derringer útja a McCoys-tól Ringo Starr-ig

Rick Derringer útja a McCoys-tól Ringo Starr-ig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-18

Nemrégiben Budapesten, a Ringo Starrt kísérő All-Starr Bandben láthatta-hallhatta a nagyérdemű Rrick Derringer amerikai gitáros-énekest, zenész-vállalkozót. A csekély számú érdeklődő azért megállapíthatta: emberünk ezúttal is derekasan kivette részét az "összjátékból". 

A most 64 esztendős Derringer azon kitűnő zenészek közé tartozik, akik évtizedeken át tehetségükkel és kitartásukkal szolgálták a rockzenét, ha sztár nem is belőlük. Az 1947. augusztus 5-én az Ohio állambeli Fort Rescoveryben született Derringer (eredeti néven Zehringer) a hatvanas években  a McCoys együttesben tűnt fel, amely a Hang on Sloopy című slágerével aratott átütő sikert – a Yesterdayt megelőzve Amerikában listát vezetett. A banda alapításakor mindössze 17 éves volt, és akkor együtt muzsikált testvérével, Randyvel. A McCoys rövid idő alatt többször változtatott nevet, mindenesetre 1966-ban a Rolling Stones amerikai turnéjára meghívta bemelegítő bandának. Slágeres rhythm and blues zenéjük semmiképpen nem mondható gagyinak.


A McCoys-évek után a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején szerencsét próbált Johnny Winterrel, közreműködője és producere volt a Johnny Winter and című kitűnő lemeznek. Később Edgar Winter White Trash bandájában valamint az Edgar Winter Groupban kapott lehetőséget, de Alice Cooper Killer című albumán is muzsikált. A hetvenes évek sűrű krónikájához tatozott fellépése a Led Zeppelin utolsó amerikai turnéján, közreműködése Todd Rundgren több lemezén.


Beindult szólókarrierje is, az All American Boy című albumának Rock & Roll Hoochie Koo című nótája kislemez-siker lett. Összehozta első saját bandáját, a Derringert is. Egyre gyakrabban tűnt fel producerként, például Edgar Winter a They Only Come Out At Night albumához kérte fel producernek. Az irányításával készült Winter-korongok arany- vagy platinalemezek lettek.

 
A hetvenes évek elején jelent meg első saját albuma, az All American Boy. Ennek a lemeznek a sikerdala volt a Rock and Roll Hoochie Koo, amelyet sokan átvettek, s felkerült Johnny Winter And - Live című albumára is.


A Derringer Band 1976-ban alakult meg, készített saját albumokat, de inkább mások lemezeinek és élő produkcióinak közreműködője volt. Tagja volt Cyndi Lauper, Barbra Streisand, Bette Midler kísérőzenekarának, játszott, Richie Havensszel, a Kiss, a Steely Dan, a Meat Loaf és a Judas Priest együttessel. Technikás, fantáziadús gitárosként tartják nagy becsben.
 
A nyolcvanas években Weird Al Yankovic lemezeinek közreműködője gitáron és mandolinon, dolgozott Michael Jackson Beat It című lemezén és összehozta az élet Van Halennel is.


A Winter-testvérekkel szinte állandósult a kapcsolata, a kilencvenes években Edgarral dolgozott ismét. Egyik közös produkciójuk az Edgar Winter and Rick Derringer Live in Japan című lemez és a Winter Blues CD – mindegyiket melegen üdvözölte a kritika. Derringer  a rock, hard rock és a pop mellett a blueszal is dicséretesen próbálkozott, de a bluest nem tőle kérte-kereste a közönség, bár szakmai elismerés fogadta – mint egyik legutóbbi lemeze, a Three Kings of The Blues is bizonyítja.

 
Az új évezredben Carmine Appice-szel és Tim Bogerttel, a legendás Vanilla Fudge zenészeivel készített felvételeket. Minden gitárosok atyjának, Les Paulnak lemezén is olvasható volt a neve. Évek óta Ringo Starr csapatát erősíti.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3126 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x