Magic Slim, a későn érő típus
Címlap / Boldog szülinapot / Magic Slim, a későn érő típus

Magic Slim, a későn érő típus

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

Magic Slim, aki ugyan nem Chicago szülötte, mégis az északi szeles városról elnevezett blueszenét nyüstöli immár több mint 40 éve. Későn érő típus, hiszen első lemezét csak negyvenévesen, 1977-ben jelentette meg, viszont azóta számos elismerést, díjat sepert be. 

A kitűnő gitáros-énekest a műfajban kevésbé tájékozottak olykor összekeverik Magic Sammel. Nem teljesen indokolatlanul, hiszen iskolatársak, barátok voltak. Magic Sam azonban már hosszú évek óta halott Magic Slim viszont még mindig rója a blues rögös országútjait. Amúgy mind a ketten e nagyszerű zene markáns egyéniségei.

 
Maradjunk most Slimnél, aki 1937. augusztus 7-én született Morris Holt néven a Mississippi állambeli Grenadában. Zongorázni kezdett, de baleset következtében elvesztette kisujját, ezért basszusgitárral folytatta, mégpedig a már emlegetett Magic Sammel.
 
A két „mágikus” muzsikus saját készítésű hangszereken sajátította el az alapokat, s mindkettejüket Shakey Jake szájharmonikás fogadta be a bandájába.

 
Magic Slim tizennyolc éves volt, amikor először betoppant Chicagóba, de itt nem várták azonnal fellépési lehetőségek. Elkedvetlenedett, visszatért szűkebb hazájába, sofőrként dolgozott és fiatalabb testvéreit tanítgatta gitározni.

Chicago azonban továbbra is izgatta a fantáziáját, s a hatvanas évek elején visszatért. Eleinte Magic Sam oldalán basszusgitározott, majd a hetvenes években megalakította a Teardrops nevű bandáját. A nyers és izgalmas blueszenét játszó formációban helyet kaptak „saját nevelésű” öccsei is.


A Born Under a Bad Sign című első albuma 1977-ben jelent meg (vajon honnan ismerős ez a cím?). Igyekezett behozni a lemaradást: a Highway Is My Home, a Raw Magic, a Grand Slam - ilyen lemezek révén nem csoda, hogy bekerült a műfaj fő áramába, fesztiválokra járt, s a Rooster Music, az Alligator Records viselték lemezei gondját.

 
A lazább nyolcvanas évek után a kilencvenes években ismét nekidurálta magát. Tucatnyi remek album következett. 1995-ben az Alone and Unplugged, 1996-ban a Scufflin’, 1998-ban a Black Tornado.

 
Az ezredforduló után sem csökkent lendülete: 2002-ben a Blue Magic, 2005-ben az Anything Can Happen, 2007-ben a Tin Pan Alley és a That Ain’t Right jutott el a műfaj kedvelőihez, de válogatásokra is „bejátszotta” magát.
 
Magic Slim saját szerzeményein kívül B. B. King, Sonny Boy Williamson, Little Walter, Jimmy Reed, Hound Dog Taylor és mások dalait is játssza.

 
Tény, hogy nem lett sztár a műfajában, de a chicagói iskola egyik jellegzetes egyéniségeként tartják számon. Mindössze három évvel azután, hogy első lemeze megjelent, már megkapta az első W. C Handy-díját, amelyet a műfaj legnagyobb szakmai kitüntetése. Együttesével 2003-ban elnyerte az év bluesbandájának járó trófeát, s voltak további díjai, jelölései is.

 
Ezekben az öreg blueszenészekben végtelen kitartás van, lám Magic Slim és csapata az évezred kezdete óta is csaknem minden évben leteszi a maga korongját, s persze koncertezik is a jó öreg (képünkön éppen a fiával). A Teardropsszal egyébként a kilencvenes évek közepén kétszer is fellépett Budapesten.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3177 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x