Marianne Faithfull is ingyen utazhat(na) a BKV járatain
Címlap / Boldog szülinapot / Marianne Faithfull is ingyen utazhat(na) a BKV járatain

Marianne Faithfull is ingyen utazhat(na) a BKV járatain

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-18

Már amennyiben az angol énekesnő egy budapesti fellépésén a tömegközlekedést részesítené előnyben. Ez ugyan kevésbé valószínű, mint ahogy a most 65 éves magyarországi útiterve sincs egyelőre napirenden.  

Az ilyesmi azonban bármikor megtörténik, hiszen gondoljunk csak arra, hogy 2006-ban a mellrák miatt lemondta itteni fellépését, ám néhány hónappal később betegségéből kigyógyulva bepótolta, óriási sikert aratva.


A betegség szerencsére tovaszállt Marianne-tól,  mint egy rossz álom. Jelenleg is turnézik a Horses and High Heels című, idén megjelent lemezének anyagával, s természetesen az utóbbi két évtizedben megkedvelt zenei imázsának legjobb darabjaival. Máris bejelentették, hogy fellép a 2012-es Brecht-fesztiválon, amelyen az Evening in the Weimar Republic című nagy sikerű előadásának felújítását mutatja be. Egy dallal szerepel azon az emléklemezen is, amelyet sztárok sokaságának összefogásával jelentettek meg az Amnesty International létrejöttének 50. évfordulója alkalmából.

         
Marianne Faithfull Londonban született, apja katonatiszt, anyja a Habsburg-házból származó bárónő, így – némi magyar vér is kering ereiben – az énekesnő maga is úgy fogalmaz: fele részben „osztrák-magyar” származású.

 
Tinédzserkori zenei kalandozásairól nem sokat tudunk, tizennyolc évesen a Rolling Stones – és főleg Mick Jagger - "árnyékában" indult karrierje. Éveken át élt Mick Jaggertől és persze a drogtól elkábulva. Kellemes hangja, listás sikerei ellenére sem volt akkoriban nagy durranás.


Az As Tears Go By című Jagger- Keith Richards nótával tűnt fel, énekelte a This Little Bird, a Plaisir d’amourt, és sok más popos-folkos nótát, „idézett” a Beatles, Bob Dylan és mások repertoárjából. Szerepelt a Rolling Stones Rock and Roll Circus című,1968-ban készült filmben, amelyet három évtizeddel később mutattak be. A Sticky Fingers című remek Stones-album Sister Morphine című dalának társzerzője volt. A bulvársajtó folyamatosan csámcsogott Faithfull és Jagger kapcsolatán.

A hetvenes évek java részét „átaludta”, majd Broken English (1979) kitűnő albumával, végleg lezárta a drogtól „szédült liba” múltját.

 
Remek nagylemezek kitűnő turnék következtek: a Strange Weather (1987), a 20th Century Blues (1997) - óriási siker volt Kurt Weil és Bertolt Brecht letűntnek hitt, ám máig is nagyon  aktuális világa. Az Alabama Song, a Pirate Jenny, a Mack The Knife egyaránt telitalálat volt előadásában, a Koldusopera Kocsma Jennyjét is alakította. A 20th Century Bluest kísérő turné keretében lépett fel először Budapesten.


A kilencvenes években Billy Corgannel, (Smashing Pumpkins), Beckkel és a Metallicával is dolgozott. Weil: the Seven Deadly Sins and other Songs (1998),  a Vagabond Ways (1999), az A Strange On Earth (2001) újabb gyöngyszemek pályáján – az utóbbin hallható az egyik leggyakrabban játszott magyar dal, a Szomorú vasárnap (Gloomy Sunday), Seress  Rezsőtől.  

Aztán jött a Before the Poison (2005) album Nick Cave, Damon Albarn és P. J. Harvey szerzeményeivel, majd az Easy Come, Easy Go (2008) – elismerő kritika fogadta valamennyit.

 
Marianne Faithfull bő negyvenéves pályafutása során 23 sorlemezzel ajándékozta meg a zenéjét kedvelőket, s több kitűnő válogatása jelent meg. Koncertjei eltéveszthetetlen
hangjával,  színpadi produkciójával és humorával mindig nagy élményt jelentenek.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2727 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x