Negyvenéves Beth Hart, az amerikai soul-blues királynője
Címlap / Boldog szülinapot / Negyvenéves Beth Hart, az amerikai soul-blues királynője

Negyvenéves Beth Hart, az amerikai soul-blues királynője

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

Üstökösként tűnt fel 1993-ban az amerikai Star Search tehetségkutató versenyen, amelyet meg is nyert. Mindenki Janis Joplint látta benne és sajnos majdnem úgyis végezte. Szerencsére nagy nehezen kiszabadult a kábítószerek rabságából, már régóta "tiszta" és az utóbbi időben jobbnál jobb lemezeket készít.  

Pályafutásáról és a legutóbbi Joe Bonamassával közösen készített lemezéről bővebben olvashattok a Rockháló kapcsolódó cikkeiben (Beth Hart - blues-rock extázisban, valamint Beth Hart és Joe Bonamassa között működött a kémia címmel).


Így most inkább az utóbbi időben vele készült interjúkból idézném néhány gondolatát ennek a csodálatos énekesnőnek, aki Európában sokkal népszerűbb, mint a tengerentúlon, de ez nem egyedi eset. Pedig óriási jövőt jósoltak neki a Sztár kerestetik megnyerése után, de kábítószer-függősége, az alkohol és az egyéniségében rejlő szélsőségekre való hajlam, mind gátja volt annak, hogy megfelelő támogatást kapjon a kiadóktól és a koncertszervezőktől.


Bár Nyugat-Európában az elmúlt közel 10 évben szenzációs koncerteken szerepelt és újabban – elmondása szerint - Dél-Amerikában és Japánban is egyre nagyobb az érdeklődés a lemezei és a koncertjei iránt, Amerikában a legutóbbi két szólólemezét meg sem jelentették.

Talán majd most a Bonamassával készített szenzációs Don’t Explain album meghozza neki az áttörést hazai pályán is. Május 10-én a Memphisben megrendezésre kerülő 33. Blues Music Awards gáláján nyerhetnek is az év kortárs blues albumainak versenyében.


A kezdetekről itt annyit, hogy négyévesen már a zongora billentyűit gyúrta, majd csellózással folytatta, arról álmodozott, hogy egyszer operaénekes lesz. A zenei kábítószert (de jó lett volna, ha csak ennél marad!) olyan bandáktól kapta, mint a Led Zeppelin, a Rush és a Black Sabbath. Ki hitte volna róla, hogy nagy Sabbath-fan volt fiatalon?! Természetesen hamar felfedezte Janis Joplint és Otis Reddinget, de nagy rajongója volt Joe Turnernek is. Elmesélte, hogy 22, vagy 23 éves lehetett, amikor San Franciscóban látta Buddy Guy koncertjét, illetve először nem is látta csak hallotta a gitáros énekét, azt hitte egy tinédzsert hall, olyan intenzitással nyomta. Pedig akkor már Buddy a 60-as éveiben járt, azóta is Beth egyik legnagyobb kedvence Guy.


Beth Hart nem csak hihetetlen kisugárzású és káprázatos hangterjedelemmel rendelkező énekesnő, hanem remekül zongorázik és gyönyörű dalokat ír. Nála a dalszövegeknek is kiemelt fontossága van. Sokat tanult olyan elődöktől, mint Carole King, James Taylor, Rickie Lee Jones...

A legutóbbi lemezéről néhány „műhelytitkot” is elárult. Mindössze négy nap alatt rögzítették a dalokat a stúdióban. Kétszer vagy háromszor játszották el és szinte élőben rögzítették azokat a dalokat, amelyeket többnyire Beth választott. Nyilvánvaló, hogy olyan bálványozott énekesnői, mint a napokban elhunyt Etta James és Billie Holiday nem maradhattak ki. Az utóbbi, Hart édesanyjának nagy kedvence volt, így nagyon sok dalát hallgatták együtt gyerekkorában. Etta James: I’d Rather Go Blind című dalának előadásáról, elmesélte, hogy ő nem a barátjára, vagy egy férfira gondolt, aki elhagyta őt, hanem az édesapjára, aki otthagyta a családját. Ez volt élete legnagyobb szívfájdalma.


A lemez utóéletéről annyit, hogy február 25-én ad koncertet a dalaiból a londoni Shepherd’s Bush-ban, majd három nappal később a németországi Bochumban láthatják őt a szerencsések. Ezt még négy koncert követi Németországban, Párizsban és Hollandiában, ahol már szinte „hazai” énekesnőnek számít, olyan rajongótábora van. A turnézásról elmondta, hogy bár nagyon szereti, de egymás után két-három show-nál nem vállal többet és hat hét koncertezés után szüksége van arra, hogy otthon töltődjön fel 2-3 hét alatt. Akik vele dolgoznak, tudják, hogy éjszakánként legalább 10 óra alvásra van szüksége, nagyon céltudatosan készül minden koncertjére. Jógázik, légző gyakorlatokat végez és nagyon odafigyel az étkezésére is, szinte minden cukormentes nála és a szénhidráttal is nagyon módjával bánik. 


A Don’t Explain album promóciójában sajnos Bonamassa és csapata nem vesz részt, így Hart saját bandájával adja elő a dalokat. A munkamániás Joe is hamarosan megkezdi európai turnéját, aztán ő is új lemezre készül, majd valószínűleg a Black Country Communionnal is összedobnak egy új albumot, nem beszélve arról, hogy biztos lesz (mint szokott) néhány zenész kolléga, akik megkérik, hogy ugorjon már be a stúdióba és gitározzon legalább egy számban! Joe-ra pedig nem jellemző, hogy mórikálná magát ilyen esetekben. Annyit azért elárult a kapcsolatukról, hogy egy év múlva talán lesz olyan időpont, amikor ismét készülhet egy új Beth Hart-Joe Bonamassa közös lemez!


Májusban viszont Kevin Shirley producer irányításával stúdióba vonul és belevágnak a legújabb szólóalbumának felvételébe. Shirley volt a Don’t Explain producere is (valamint Bonamassa és a Black Country Communion lemezei is a nevéhez fűződnek), róla elragadtatással beszél Hart. Nagyon élvezetes volt vele a munka, hagyja a zenészeket szabadon szárnyalni, nagyon finoman, szinte észrevétlenül irányítja őket.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7531 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x