A 70-es Graham Nash, aki nélkül szegényebb lenne a pop-rockvilág...
Címlap / Boldog szülinapot / A 70-es Graham Nash, aki nélkül szegényebb lenne a pop-rockvilág

A 70-es Graham Nash, aki nélkül szegényebb lenne a pop-rockvilág

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Szerencsére ő megérte ezt a szép kort, mert sajnos nagyon sokan vannak a rockvilágban, akiknek ez nem adatott meg. Az angol énekes, gitáros és dalszerző meglehetősen ügyesen játszik a billentyűs hangszereken is, elsősorban a Crosby, Stills, Nash and Young együttes tagjaként alkotott emlékezetest a tengerentúlon.  

Mindazonáltal nem feledkezhetünk el nagyon sikeres hazai bandájáról, a csodálatos vokált produkáló Hollies együttesről sem. Már csak azért sem, mert Nash mindkét együttessel eljutott a rock halhatatlanságig. Elmondhatjuk, hogy immár 50 esztendeje Graham Nash a pop-rock "hasznos", ha nem is a műfajt megújító egyénisége.


Az angliai Blackpoolban született 1942. február 2-án. Iskolai barátság révén került zenészkapcsolatba Allan Clarke-kal. Az iskolai kórusban énekelt mindkét srác, hamar rájöttek, hogy a hangjuk kitűnően kiegészíti egymást.

Graham rajongott Lonnie Donegan, a Skóciában született country, blues és skiffle énekesért, nyomdokain haladva alakították első duójukat Clarke-kal a hatvanas évek elején, majd 1962-ben a Hollies tagjaiként folytatták.

 
A szólóénekes Allan volt, de Grahamnek is akadt lehetősége, hogy szólóban megmutathassa magát. Első komoly sikerük 1964-ben a Stay With The Hollies című bemutatkozó albumról a Just One Look, amely második volt Angliában.


A nagy slágerek - Here I Go Again, a Yes I Will, az On A Caroussel, a Stop, Stop, Stop, a Bus Stop, a Sorry Suzanne – ellenére a Hollies egy idő után túlságosan „sima” lett. Graham Nash ezért az évtized végén több amerikai „ismerkedő út” után csatlakozott a Byrdsből érkező David Crosbyval és a Buffalo Springfieldből „dobbantó” Stephen Stillsszel létrejött Crosby, Stills and Nash-hez, amely gyakran Neil Younggal bővült.

 
Woodstockban a Suite - Judy Blue Eyes című dalukkal elvarázsolták a publikumot. Nagy sikert aratott a Marrakesh, a Déja Vu és a Four Way Street albumuk is. Több listavezető lemez, Grammy-díj igazolta a csapat értékeit. Nash a hetvenes években David Crosbyval duóban turnézott, lemezt is készítettek, amely bootleg változatban évtizedekkel később vált ismertté. Crosbyval egyébként közös lemezkiadót is alapítottak.


Graham Nash több szólólemezt készített: az 1971-es Songs for Beginners és az 1980-as Earth and Sky kapta a legjobb szakmai értékelést, a közönség azonban nem kapkodott utánuk. Legutóbbi „saját” korongja 2009-ben jelent meg.

Többször nekifutott, hogy összehozza a Holliest - a csapat alakulásának 20. évfordulója alkalmából, majd 1993-ban, de próbálkozása visszhangtalan maradt, nem sikerült ismét egy húron pendülni és megint a csúcsra jutni egykori társaival.
 

A közelmúlt történéseihez tartozik, hogy II. Erzsébet jótékonysági, emberbaráti tevékenységét méltányolva 2010-ben a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával tüntette ki. Buddy Holly meg nem ért 75. születésnapja alkalmából ő is csatlakozott a megemlékezésekhez: a Raining in My Heart című dalt énekelte a fiatalon elhunyt rock and roller emléklemezére.

Nash a zene, politikai és jótékonysági tevékenysége mellett szenvedélyes fotós, de komoly képgyűjtőként is számon tartják. Grahamnak az ünneplésre nincs ideje: Crosby és Stills társaságában világkörüli turnéra indul tavasszal Új-Zélandból startolva.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3413 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x