Sheryl Crow - a szépség nem korfüggő és a tehetség sem...
Címlap / Boldog szülinapot / Sheryl Crow - a szépség nem korfüggő és a tehetség sem

Sheryl Crow - a szépség nem korfüggő és a tehetség sem

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

Az amerikai pop és rock mindig bővelkedett remek énekesnőkben, olyanokban is, akiknek nemcsak a hangja bűvölt el milliókat, hanem - ne legyünk szégyenlősek - erőteljes szexuális vonzásuk is van. Sheryl Crow is ilyen: 50 évesen is csillog, mint mondani szokás, férfiember nem rúgná ki az ágyából! 

Az amerikai rock gyöngyszemének negyedszázados pályafutását szép sikerek kísérték: kilenc Grammy-díj, számos, nem túlságosan nagyszámú albuma közül több arany- és platinalemez lett, s nem egy vezette a Billboard listáját is, de a többségük bekerült a legjobb 10 közé. A rock legnagyobb egyéniségei örömmel léptek-lépnek vele színpadra: énekelt, zenélt Eric Claptonnal, a Rolling Stones-szal, az Allman Brothers Banddel, Bob Dylannel, Stevie Wonderrel, Michael Jacksonnal, Kid Rockkal, Stinggel, sőt Luciano Pavarottival is– ez persze korántsem teljes lista.

      
Sheryl Suzanne Crow 1962. február 11-én született a Missouri állambeli Kennettben. Volt kitől megtanulnia a zene szeretetét, hiszen apja ugyan ügyvédként kereste a kenyérre valót, emellett egy big band trombitása volt, anyja pedig zongoratanárnő. Az iskolai énekkarban kezdett énekelni, s már 13 éves korában előrukkolt első saját szerzeményével.


Főiskolai tanulmányai után zenetanárként helyezkedett el St. Louisban, közben helyi bandákkal lépett fel.  A nyolcvanas évek végén Los Angelesbe költözött, s csakhamar a Michael Jacksont kísérő vokál tagja lett. Egy időre orvosi kezelésre szorult, felgyógyulása után Don Henleyvel az Eagles dobos-énekesével lépett színpadra, s a Saturday Night Live  show-műsorba is bevették.

              
Túl a harmincon jelent meg első albuma, a Tuesday Night Music Club. A kései lemezes bemutatkozást kiegyenlítette azzal, hogy már 1994-ben beállt a Grammy-díjasok sorába - az év felfedezettjeként és All I Wanna Do című kislemezéért is jutalmazták. A kilencvenes évek derekától az új évezred elejéig újabb zenei Oscarok kerültek gyűjteményébe, 1995-ben Clevelandben fellépett a Rock and Roll Hall of Fame főhadiszállásának felavatásán.

 
1997-ben eljutott Budapestre, de a világban aratott sikerei ellenére „érthetetlenül” nagyot bukott. A bulvársajtó ritkán tudott belepiszkálni a személyes dolgaiba, de viszonylag rövid lejáratú kapcsolatát Lance Armstrong kerékpárossal alaposan kivesézték. A Wildflower című remek albuma megjelenésekor (2005) mellrákot diagnosztizáltak nála, megoperálták, így szerencsére Sheryl Crow meggyógyult.

  
A szerzőként és énekesként is kitűnő Crow a gitár és basszusgitár mellett játszik billentyűs hangszereken – rock (elsősorban west coast), pop és a countryzenében egyaránt otthonosan mozog. 


A 2000-es években átmeneti csend után ismét megrázta magát 2008-ban a Detours és a Home from Christmas után 2010-ben is remek koronggal rukkolt elő: a 100 Miles from Memphis – öt évvel a Wildflowert követően - ismét vezette a Billboard rock albumainak listáját.


A nagylemez producere Doyle Bramhall II, a kitűnő gitáros, akivel hosszú ismeretség, zenészbarátság után a hírek szerint románc is szövődött. Bramhall, - aki Budapesten is fellépett Eric Claptonnal - Sheryl Crow mellett a 2010-es album dalai többségének szerzője is, a közreműködők között találjuk Keith Richardst és Justin Timberlake-et.


Sheryl Crow jelenleg egy musicalen dolgozik, amelyet várhatóan idén ősszel mutatnak be. Az énekesnő erre az évre új albumot is ígért rajongóinak.  Eddigi lemezeiből Amerikában 16, világszerte 35 milliót adtak el.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6131 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x