Indiai hangulatban - 3 fogásos menüvel
Címlap / Bulira / Indiai hangulatban - 3 fogásos menüvel

Indiai hangulatban - 3 fogásos menüvel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Indiai ihletésű menüt készítettem a vacsoravendégeim részére!Hogy miért csak ihletésű? Mert nem teljesen autentikus de megtalálhatók benne a jellegzetes fűszerek, ízek, hozzávalók! Kalandra fel, próbáld ki te is!  


Előétel: Paradicsom chutney vajas naannal

Hozzávalók: 5 nagyobb paradicsom, 1 fej lilahagyma, só, 1 ek. barnacukor, 1 tk. borecet (vagy 10 %os hagyományosból egy szűk teáskanálnyi), őrölt római kömény, mogyorónyi friss gyömbér (ízlés szerint növelhető a mennyisége), olaj

A paradicsomokat az alsó részüknél keresztben bevágtam és leforráztam így könnyebb lehúzni a héját. A hagymát apróra, a gyömbért hámozva lereszeltem. Kevés olajon elkezdem kis lángon párolni a hagymát, hozzáadom a gyömbért. Néhány perc elteltével beleteszem a kockázott paradicsomot, ízesítem sóval, cukorral, ecettel és a római köménnyel. Félig lefedve kis lángon jó egy órán át főztem, így lett belőle egy kellemes állagú, darabos de sűrű chutney.

Mártogatáshoz vajas naant sütöttem!

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tk. só, 1 kis doboz natúr joghurt, víz, 2 dkg élesztő, pici cukor, 1 ek. vaj

A lisztet beleteszem egy tálba, kis mélyedést csinálok bele, cukrot szórok a mélyedésbe és belemorzsolom az élesztőt. Langyos vizet öntök rá és hagyom felfutni. Ezután a többi hozzávalóval és még egy kis vízzel egy kicsit lágy, ragacsos állagú tésztát dagasztok. 1 órán át kelesztettem aztán lisztezett deszkán-lisztezett kézzel kis lepényeket lapítottam belőle. Zsíradék nélkül, felforrósított serpenyőben sütöttem mindkét oldalát. Ezután megkentem egy ecsettel olvasztott vajjal és letakarva hagytam tálalásig.

Főétel: Niki indiais csirkéje kurkumás rizzsel és uborkás raitaval

Hozzávalók: 10 szelet csirkemellfilé, 1 nagy lilahagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott teáskanál őrölt koriander és római kömény, ízlés szerint chilli, 1 kk. garam masala keverék, 1 kk. gyömbérpor, 5 ek. olivaolaj

A csirkén kívül az összes hozzávalót az aprítógépbe tettem és azzal egynemű masszát kerevertem. A megmosott, megszárított hússzeleteket bekentem vele és a hűtőben hagytam állni néhány órát. Majd tepsibe kevés olivaolajat locsoltam, rásorakoztattam a húst, fóliával letakarva 180 fokon sütöttem 45 percig, majd fólia nélkül még néhány percet.

Tipp: Készíthető csípősen is, akkor a pácba apróra vágott piros chilli paprikát teszek!

Kurkumás rizs: a hagyományos rizshez főzés közben egy teáskanálnyi kurkumát, kevés szárított zöldségkeveréket és sót adtam, így főztem készre

Uborkás raita: 2 dl natúr joghurtot lecsepegtettem 2-3 óra alatt (szűrőbe gézanyagot tettem és arra a joghurtot), amikor kész lett ezt kevertem össze a felaprított uborkával - lehet hozzá apróra vágott koriandert és más zöldségeket is tenni

Desszert: Mandulás kulfi

Hozzávalók: 5 dl nyers tej, 2 dl tejszín, 1 doboz cukrozatlan sürített tej, cukor, 5 dkg mandulapehely

A tejet a tejszínnel és a sürített tejjel feltettem egy vastag aljú lábasban a tűzre kis lángon. Beledobtam egy felhasított vanília rudat és időnként megkeverve főztem addig míg kicsit kezdett sűrűsödni. Ekkor belekevertem 2 ek. keményítőt és még egy kicsit főztem. A vaníliát kiszedtem, ízesítettem cukorral és a mandula felét beleszórtam. Mikor langyosra hűlt beletettem egy fagyasztható dobozba és úgy a fagyasztóba.
Tálalásnál szeleteket vágunk belőle és megszórjuk száraz serpenyőben pirított mandulapehellyel!

Fotó: piqs.de oldalról Fegerle fotója

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x