Karácsonyi töltött pulyka 1- 2 - 3
Címlap / Bulira / Karácsonyi töltött pulyka 1- 2 - 3

Karácsonyi töltött pulyka 1- 2 - 3

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

apróra metélem, majd a zsírját kiolvasztom, és ráteszem a hagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Folytonos kevergetés közepette megfonnyasztom 

Karácsonyi töltött pulyka 1.
(8 személyre)
Hozzávalók: 1 bébi pulyka, 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg gomba, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), fél dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 cent konyak, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött bors.

A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra összevágom. A császárhúst ugyancsak apróra metélem, majd a zsírját kiolvasztom, és ráteszem a hagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Folytonos kevergetés közepette megfonnyasztom. Ezután beleteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott gombát. Sóval, borssal, pástétomfűszerrel ízesítem és kihűtöm. Hozzáöntöm a tejszínt, és belekeverem a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát. Beleteszem a felvert tojásokat, valamint a konyakot, és addig keverem, amíg az egész teljesen egynemű masszává válik. A kiöblített, és lecsöpögtetett szárnyast, belülről besózom, és a hasába tömködöm a gesztenyés masszát. A nyílást bevarrom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Az olajat megsózom, majd a tepsibe fektetett pulykát bekenem a sós olajjal. Aláöntök 2 pohár vizet, és alufóliával jó szorosan befedem. Előmelegített forró sütőbe tolom, és 2 óra 30 percen keresztül közepes lángon párolom. Ezután a fedőt leveszem a tepsiről, és szép pirosra pirítom minden oldalán. 20 percig hagyom állni, mielőtt felvágnám. A tölteléket - nagyon óvatosan, hogy ne essen szét - egy darabban kiveszem a pulyka hasából, és annyi szeletre vágom, amennyi a húsdarab. A sült pulykadarabokat nagy pecsenyéstálra úgy rakom fel, hogy minden húsdarab mellett legyen egy-egy szelet gesztenyés töltelék. Ecetes szilva vagy pikáns befőtt illik mellé a legjobban.

Karácsonyi töltött pulyka 2.
Egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, majd beleteszünk 15 dkg apróra vágott gombát és sóval, törött borssal addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte.
Ekkor a tűzről levéve belekaparjuk a pulyka máját, és összegyúrjuk két tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével, két tojással, sóval, törött borssal, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kiskanálnyi majoránnával.

Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulyka hasüregét, majd összetűzzük.
A szárnyas melléről a bőrt felhajtjuk, húsát párhuzamosan, 2 mm-es közökben bevágjuk és a vágatokba felváltva tűzünk hajszálvékony szalonnaszeletet, illetve almaszeletet.
A bőrt ráhajtjuk, kívülről megvajazzuk, és a pulyka többi részét - ahol nem éri szalonna - megsózzuk.

A beáztatott cserépedénybe fektetjük és a fedőt rátéve, a pulyka nagyságától függően 3-4 órán át, sütjük. (Különösen előnyös ez a pecsenye karácsonyra, mivel már órákkal vacsora előtt elkészíthetjük, a nélkül megsül, hogy ügyelnénk rá!)

Karácsonyi töltött pulyka 3.
Hozzávalók: Egy 3-3,5 kg-os bébipulyka, 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg margarin, 1 fej v. hagyma, 15 dkg dió, 2 szelet kalács, 4 tojás, 1 kupica konyak, 1 alma, só, 1-1 kk. p. paprika, bors, 4 babérlevél, 6-8 borókabogyó, 4-5 szegfűszeg
A diót megpirítjuk, majd durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk.

A megtisztított pulyka bőrét, a hasüreg felöl a kezünkkel, óvatosan fölemeljük. Először az almát, majd a vékony szalonnaszeleteket a bőr alá csúsztatjuk: legnagyobb része a mellre jusson, de egy- egy szelet maradjon a combokra is. A tölteléket a hasüregbe tömjük, a nyílást bevarrjuk. Két fakanalat teszünk egy magas falu tepsi aljára, a megtöltött pulykát erre fektetjük, és a margarin felével megkenjük. A darabos fűszereket mellédobjuk, és a tepsit dupla alufóliával lezárjuk. (A fakanálra azért van szükség, nehogy a pulyka bőre a párolódás során a tepsi aljára tapadjon, mert akkor nem tud megpirulni.) Vizet nem öntünk alá.

A forró sütőbe tolva 20-25 percig erős, majd közepes lánggal annyi óráig hagyjuk párolódni, ahány kilós volt a pulyka. Ezután a fóliát levesszük, a maradék margarinnal megkenjük a pecsenyét, és szép ropogósra sütjük.
Párolt zöldséggel és gyümölcssalátával is tálalhatjuk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 31785 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x